Belföld

2011.09.08. 05:14

Parlagfű: bordó riasztás, büntetnek a hatóságok

Országos szinten már csökkent a parlagfű pollenkoncetrációja, így fekete, azaz ötödik szintű riasztás már sehol sincs, a legtöbb helyen sötétbordó, negyedik szintű riasztás van érvényben - adta hírül az országos tisztiorvos Facebook-oldalán csütörtökön.

MTI

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet heti jelentése szerint néhány városban az elmúlt héten tetőzött a parlagfű pollenszórása, Békéscsabán, Debrecenben szerdán, Szekszárdon csütörtökön, Veszprémben pedig vasárnap mérték az idei szezon eddigi legmagasabb. A városok többségében a hét minden (vagy legtöbb) napján nagyon magas szintet mértek.
   
Országos szinten már csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja, a napi értékek egyre több helyen estek vissza nagyon magas szint alá.
   
Egerben hétfő kivételével mindennap csak magas szintet mértek, Tatabányán pénteken pedig csak közepeset - olvasható a jelentésben, de felhívták a figyelmet, hogy ez még mindig okozhat tüneteket a parlagfűre érzékeny allergiásoknál.
   
A parlagfű pollen riasztási rendszer (pprr) térképe alapján az ország túlnyomó részén továbbra is naponta köbméterenként kétszáz-ötszáz pollenszem lehet a levegőben, így sötétbordó riasztás van érvényben.
   
Ennél egy fokkal enyhébb, de még mindig a parlagfű nagyon magas pollenszórását jelző, bordó riasztás van érvényben több nagyvárosban - Zalaegerszeg, Szombathely, Győr, Salgótarján, Gyöngyös, Szeged - és környékén. 
   
Eger és Tatabánya körzetében már csak a hatfokozatú riasztási skála szerinti harmadfokú, vörös riasztás van érvényben, vagyis naponta ötven és száz között lehet a levegő pollenszemtartalma - látható a pprr térképen.
   
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal az MTI-vel közölte, hogy több mint 1900 hektár, parlagfűvel szennyezett területen rendeltek el eddig közérdekű védekezést, az úgynevezett kényszerkaszálást a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok, és mintegy 17 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki. A következő napokban várhatóan további mintegy kétezer hektárnyi területen végzik el a kényszerkaszáltatást. A jelenlegi pollenhelyzetre tekintettel a hatóságok most a területek gyommentesítésére koncentrálnak, így a bírságok kiszabása időben későbbre tolódik.

Parlagfűirtás: az első fagyokig ellenőriznek és büntetnek a hatóságok

Több mint 1 900 hektár parlagfűvel szennyezett területen rendeltek el eddig közérdekű védekezést, úgynevezett kényszerkaszálást a megyei növény és talajvédelmi igazgatóságok szerte az országban, és mintegy 17 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MSZH).

A következő napokban várhatóan további mintegy kétezer hektárnyi területen végzik el a kényszerkaszáltatást.

A július 1-jén indult ellenőrzéseket és bírságolásokat az első fagyok beálltáig végzik a szakemberek, ez azt jelenti, hogy az allergén gyomnövényt le nem kaszáló ingatlantulajdonosok, illetve -használók még a következő hetekben is számíthatnak bírságolásokra.
   
A jogszabály betartását külterületen a földhivatalok, belterületen elsősorban a helyi önkormányzat jegyzője, másodsorban a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságai (KH NTI) folyamatosan ellenőrzik.(Ha belterületen a - kerületi vagy települési - önkormányzat mulasztotta el a védekezési kötelezettségét, akkor megyei Kh NTI-nek kell eljárnia az ügyben.)
   
Ha az ingatlanon virágzó parlagfüvet találnak a hatóságok, akkor figyelmeztetés nélkül eljárást indítanak. Ekkor azonnal elrendelik a kényszerkaszáltatást, továbbá a növény- és talajvédelmi igazgatóság a mulasztó földhasználóval szemben növényvédelmi bírságot is kiszab.
   
A növényvédelmi bírság mértéke függ a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől. Külterületen egy hektár parlagfüves terület esetén a bírság összege 50 ezer és 150 ezer között, míg belterületen 750 ezer és 5 millió forint között lehet. A különbséget egyebek mellett az indokolja, hogy egy parlagfűvel fertőzött belterületi ingatlan arányaiban több ember életére van hatással.
   
Idén a megyei kormányhivatalok földhivatalai eddig országszerte 3 481 esetben, 4 623 hektár területen végeztek helyszíni ellenőrzést; ebből 2 548 esetben, 4 026 hektáron találtak parlagfűvel fertőzött területet. Az ellenőrzések alapján növény- és talajvédelmi igazgatóságok 2 084 esetben, összesen 1 920 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést.
   
Növényvédelmi bírság kiszabására 364 esetben 587 hektár területen 17 millió Ft értékben került sor, így egy bírság átlagos összege nagyjából 47 ezer forint volt. A Pest Megyei KH NTI 258 hektáron, 318 esetben rendelt el közérdekű védekezést a külterületeken, ami jóval több mint az ország többi megyéjében.
   
A jelenlegi pollenhelyzetre tekintettel a hatóságok most a területek gyommentesítésére koncentrálnak, így a bírságok kiszabása időben későbbre tolódik.
   
A földhivatalok a vasutak, közutak, folyók, csatornák vízgyűjtők fertőzött területein is végeznek ellenőrzést, nem csak a mezőgazdasági területeken. A "parlagfű-felderítés" során azonban sokszor nem egyértelmű, hogy magán, állami, önkormányzati vagy vállalkozói kézben van-e az fertőzött parcella; erre gyakran csak az eljárás folyamán derül fény.
   
Mivel az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanoknak is van földhasználója, illetve kezelője, minden esetben megtörténik a felelősségre vonás, ha az ellenőrző hatóság parlagfűvel fertőzöttnek találja az ingatlant, még akkor is, ha maga az állam, illetve állami szervezet a felelős - írja az MSZH.
   
Közölték azt is, országosan általános tapasztalat, hogy évről évre javul a területek tulajdonosainak jogkövető magatartása. A földhasználók láthatóan nagyobb figyelmet fordítanak a parlagfű-mentesítésre, igyekeznek a hatósági intézkedések előtt eleget tenni kötelezettségüknek, és június 30-át követően önként elvégzik ingatlanjaikon a parlagfű-mentesítést.
   
Adataik szerint - az NTI-hez és a földhivatalhoz - beérkezett lakossági bejelentések száma is kevesebb, mint az elmúlt évben. Parlagfüves területről bárki tehet bejelentést az ellenőrzésre jogosult hatóságoknál; külterület esetén a körzeti földhivatalnál, belterület esetén - függetlenül a terület tulajdonviszonyaitól - a jegyzőnél vagy a megyei Kh NTI-nél, amelyek kötelesek a jelzéseket kivizsgálni.
   
Jelezték azt is, hogy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület kiemelkedő szerepet vállal a parlagfű elleni küzdelemben a bejelentések továbbításában, és a figyelemfelhívásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!