Belföld

2011.06.14. 02:29

Tetemes kár éri az előadót! Terjedőben a kalózkodás

Drámai mértékben lecsökkent a hanghordozók fogyásának a száma Magyarországon. A statisztikai adatok alapján nem egészen másfél évtized alatt felénél is kevesebbre esett vissza a hazai kereslet.

Gyuricza Ferenc

Másfajta szemlélet
Az illegális letöltések terjedése megállíthatatlannak tűnő folyamat – véli Csontos Noémi virág, az egyik legnagyobb hazai kiadó, a Magneoton üzletfejlesztési és marketing-vezetője. A szakember úgy látja, hazánkban különösen rossz a helyzet, hiszen felmérések mutatták ki, hogy az internetezők többsége nem ítéli el a kalózkodást, éppen ellenkezőleg, természetesnek találja azt. Nyugati példák ugyanakkor azt mutatják, hogy az internet révén is van lehetőség jogtisztán eljuttatni a zenét a felhasználókhoz, de ennek érdekében nem elég csak a szolgáltatóknak változtatni az üzletpolitikájukon, más szemléletmód is szükséges. 


Szerintem (Gyuricza Ferenc jegyzete)
Nincs pénzem megvenni a drága CD-ket – hangzik el gyakran az illegális letöltés mellett szóló érvként a fenti mondat. Lehet, hogy közhely, de ezen az alapon nyugodtan hivatkozhatnánk arra is, hogy amennyiben nincs pénzünk autóra, kössünk egyet el. A társadalomban valami okból kifolyólag egyelőre nem alakult ki a szellemi tulajdon iránti tisztelet. A felhasználók többsége nem is érti, hogy miről beszélünk, amikor szóba kerül a torrent oldalakon való szörfölés helytelen volta. Hazánk sajnálatos módon élen jár az illegális letöltések terén, ami nem éppen dicsőség. Mindennek előbb-utóbb eljön, eljöhet a böjtje is. Például egyszer csak bojkott alá kerülhet hazánk a zenei letöltések miatt . A filmes szakma már megtette az első lépést. Egészen friss hír, hogy az egyik legnagyobb amerikai filmforgalmazó cég úgy döntött, az elképesztő méreteket öltött magyarországi kalóztevékenység miatt (a három legnagyobb Hollywood- i filmgyártó alkotásainak első kalózkópiái mind tőlünk kerültek fel a torrent oldalakra) késlelteti az itteni, magyarországi bemutatókat. Félő, hogy a lemezkiadók is hasonló lépésekre szánják el magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!