Belföld

2011.05.28. 14:09

Készülnek a strandok üzemeltetői a szezonra

Beköszöntött a strandidő, az elmúlt napokban már jó néhányan felkeresték a fürdésre alkalmas zalai tavakat, annak ellenére, hogy a legtöbb helyen csak ezután nyitnak ki hivatalosan.

Zalai Hírlap

A zalaegerszegi Gébárti-tónál egyelőre nem szednek belépőjegyet, majd csak június elsejétől, de aki akar, már bemehet napozni, fürödni vagy vízibiciklizni.

- Most költöztem vissza Zalaegerszegre Írországból, ahol öt évig a vendéglátásban dolgoztam. Ez életemben a második alkalom, hogy kijöttem a Gébárti-tóra. Az idő gyönyörű, a strand nagyon jó - értékelte az egyik vendég, Szabó Attila, aki már megmártózott a tó vizében, s egyáltalán nem találta hidegnek. - Csónakázni jobban szeretek, mint úszni - tette hozzá, de - amint láthattuk - a vízibiciklizést is kedveli. A strandidőt baráti társaságával használta ki a tóparton.

A tóstrandot üzemeltető Thermalplus Kft. ügyvezetője, Mateisz Roland elmondta: május elején kezdték a felkészülést a szezonra. Füvet nyírtak és ellenőriztették a vízminőséget, amelyet kiválónak talált a tisztiorvosi szolgálat.


- Talán idén utoljára kell konténeres vécét használniuk a vendégeknek - említette, hogy az önkormányzattal tárgyalásokat folytatnak a strand szociális helyiségeinek kiváltásáról. A mai kor igényeinek már egyáltalán nem megfelelő öltözőket el akarják bontani, s helyettük újakat építeni. A mellékhelyiségeket már tavaly lebontották, ezeket helyettesíti most a konténer, de úgy tűnik, már csak idén kell ezzel az ideiglenes megoldással megelégedni. A tárgyalások ugyanis jól haladnak, úgy néz ki, jövőre megépülnek az új kiszolgáló helyiségek.

- Újdonság idén, hogy végre megnyit a strand területén régebben bezárt büfék egyike. Mi fogjuk üzemeltetni. Szívesen kiszolgáljuk a vendégeket a kemping éttermében is, de tavaly gondot okozott az ottani zsúfoltság, ezért nyitjuk ki a büfét - említette az ügyvezető.

A belépőjegyeket továbbra is alacsony szinten tartják, az egerszegiek 250 forintért látogathatják a tóstrandot, és ehhez Egerszeg-kártyára sincs szükségük, csak lakcímkártyára. A Thermalplus Kft. szakított tehát azzal a ma már elhibázottnak tartott üzletpolitikával, amelynek következményeként egyik évben 800 forintos belépőt szedtek a tóstrandon - vissza is esett akkor a forgalom. Most arra számítanak, hogy lesznek napok, amikor ezerötszázan váltanak jegyet.



- A magas üzemanyagárak miatt talán kevesebben mennek el Zalaegerszegről a Balatonra, ezért is bízunk benne, hogy nagyobb lesz a forgalom - latolgatta az ügyvezető, aki hisz benne, hogy a tóstrand a virágkorát fogja élni ebben a szezonban. Ennek érdekében rendezvényeket is szerveznek, júniusban például motorostalálkozót.

A zalalövői Borostyán-tó strandja jövő héten nyit. A gébárti strandhoz hasonlóan itt is évek óta várat magára a vizesblokkok felújítása, de annyiban előrehaladt az ügy, hogy az önkormányzat a napokban kicseréltette a járólapokat. Teljes felújításra azonban most sincs pénz. A strandot üzemeltető vállalkozás vezetője, Tuboly Béla elmondta: a játékokat lefestették, a füvet lenyírták, s várják a vendégeket.


- Remélem, hogy az idei év jobb lesz, mint a tavalyi, amikor a gazdasági válság, a rossz idő és a tó algásodása miatt nagyon kevesen voltak - adott hangot csalódottságának. - Úgy látom, hogy most is kicsit opálos a víz, de sokkal szebb, mint tavaly volt, a vízminőséget pedig nemrég kiválónak minősítette az ÁNTSZ - jelezte az üzemeltető, hogy a Borostyán-tóban nyugodtan meg lehet fürdeni.

A strand vonzerejét növeli, hogy homokos kézilabda és futballpálya, kosárpálya és játszótér áll a kikapcsolódni vágyók rendelkezésére, az iskolai diáksport egyesülettől pedig kajakot, kenut, vízibiciklit lehet kölcsönözni. A belépőjegyek árai nem változtak tavaly óta, a felnőtteknek 400, a diákoknak és nyugdíjasoknak 280 forintot kell fizetniük. A zalalövőiek és a csödeiek 1800, a két település diákjai és nyugdíjasai pedig 1000 forintért válthatnak éves bérletet.




Általában az iskola befejezését követően, június közepén indul be a nyári szezon a kistolmácsi víztározónál, ám a vendégek fogadására máris felkészült a 187 fős település. A festői szépségű, takaros dél-zalai falucska sokat csinosodott az elmúlt években: a tóparton apartmanházak és vendégfogadók épültek, ugyanis a tiszta vízű, fürdésre is alkalmas tó egyre kedveltebb kirándulóhely. Kempingezők, turisták és horgászok népesítik be a partját, s mivel a nyári időszakban az önkormányzat szabadstrandot is üzemeltet, fürdőzők és napozók is felkeresik. - Gyerek- és nyugdíjas csoportok mostanában is szép számmal jönnek, ugyanis a lankás zalai dombok között húzódó, 11 hektáros víztározónk hamisítatlan erdei környezetben nyújt pihenést és horgászélményeket a kikapcsolódni vágyóknak - fogalmazott Birkás Zoltán polgármester, miközben a közmunkaprogramban résztvevők tóparti virágosítását szemlélte. - A tópart és a strandrész rendbetételére van pénzünk, eddig negyven virágosládát helyeztünk ki, de továbbiakkal folytatjuk, hiszen fontos, hogy a vendégeink visszatérjenek Zala megye legtisztább vízű tavához. Egyetlen kitörési pontunk a turizmus, sok az Alföldről és az Észak-Magyarországról visszajáró vendég, a németekről és az olaszokról nem is beszélve! A napos időben már többen megmártóztak a tóban, ezért a bójákat és a lejárókat is kihelyeztük a fürdőzők biztonsága érdekében, s felújítottuk a tájékoztató táblákat, padokat, asztalokat, piknikező helyeket és vizesblokkot. Az önkormányzat nyitott kempingje is népszerű, főként a fiatalok körében, ők ugyanis elégedettek a sátorozóhelyekkel és az áranyas fákkal, a játszótérrel, valamint a sportolásra kijelölt területekkel, még úgy is, hogy a vakondok nem kímélik a füves foci-, kosár- és röplabdapályákat. A környéken túrázni is lehet, s nem messze található a Budafai Arborétum, a bázakerettyei strand és az Olajipari Múzeum, valamint a csömödéri erdei vasút végállomása.


Kiváló a vízminőség
A természetes vizeket már megvizsgálta a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a szezon előtt, és ezután is rendszeresen ellenőrzi. Dr. Cseh Miklós megyei tisztiorvos elmondta: a Gébárti-tó, a Borostyán- tó, a kistolmácsi tó és a Balaton vízminőségét is kiválónak találták. Rámutatott ugyanakkor, hogy fürdés után mindig érdemes lezuhanyozni, ebben az esetben az algás víz esetleges káros hatása is elkerülhető. Az alga amúgy csak az arra érzényeknél okozhat problémát, kiütést, de ők is megelőzhetik ezt a zuhany használatával.


Szerzők: Kiss Anna, Kelemen Valéria, Szabó Judit



Odahaza, vízparton olcsóbban is megúszhatjuk a nyaralást (Kelemen Valéria jegyzete)
Ha nyár, akkor Balaton! Emlékeznek még azokra az időkre, amikor szinte minden család SZOT-beutalóval, az anyuka vagy az apuka munkahelye támogatásával, fillérekből nyaralt két hétig a magyar tenger partján? Aztán változott a helyzet: autóval elindultunk az Adria felé, előbb kempingezni, lakókocsis vagy sátras relációban gondolkodva, majd egyre inkább a tengerparti apartman lett a vakációs sláger. A nyári szabadságot sokáig nem tudtuk elképzelni családi nyaralás nélkül, s nem is kellett sokat kuporgatni az anyagi fedezet előteremtésére. Az utóbbi években újabb fordulat következett: a családok zöme egyszerűen leszokott a nyaralásról. A szabadság idején jobbára a városi strandra jártunk, aztán arra is inkább csak hétvégén, mert kiderült: a belépőjegyek is sokba kerülnek, egy-egy büfézésről már nem is beszélve! Na, azért még semmi nincs veszve, hiszen az idei nyaralást egész olcsón is megoldhatjuk, ráadásul a környezetváltáshoz ki sem kell mozdulni Zalából. Szűkebb pátriánkban olyan nagyszerű kirándulóhelyek vannak, mint a festői környezetben fekvő kistolmácsi tó, amit 1989-ben a Zalaerdő Zrt. jogelődje, a Zalai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság létesített, patakon épített völgyzárógát kialakításával. A víztározót létrehozók akkor még nem is gondolták, hogy a tisztavízű tó kialakításával milyen jó szolgálatot tesznek az utódoknak! S nemcsak a dél-zalai falucskában lakóknak, hanem az oda látogatóknak is, akik egy kisvasutazás alkalmával megpillantják a tavat, aztán az első csobbanást követően bele is szeretnek a szabadstrand nyújtotta kötetlenségbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!