Belföld

2011.05.17. 18:49

Bántalmaztak egy környezetvédelmi aktivistát (frissítve)

Súlyos testi sértés miatt indított eljárást az encsi rendőrkapitányság, miután ismeretlenek szikszói otthonában bántalmaztak egy ismert környezetvédelmi aktivistát.

MTI

A helyi önkormányzat félelemkeltésnek, a civil szféra elhallgattatásának minősíti az erőszakos cselekményt, a 63 éves férfi pedig azt mondta: nem adja fel, tovább küzd a település környezetvédelméért.

Keddre virradóra a férfit szikszói otthonában többen bántalmazták, súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, kórházban ápolják. 
A helyszíni szemle szerint az elkövetők kutattak az ingatlanban, de értékek - készpénz, ingóságok - nem tűntek el. A sértett azt mondta, hogy iratokat vittek el a tettesek. 

Az MTI helyszíni információja szerint a sértett, Kaposi Zoltán környezetvédelmi aktivista "a civil szerveződések atyja" Szikszón, ő indította el azt a fajta kezdeményezést, hogy a városért tegyenek a helyiek. Legutóbbi terve az volt, hogy nyilvánosság elé tárja a gazdasági visszásságokat Szikszó nagyvállalatainak ügyében, ezekre állítólag bizonyítékai is vannak. Az ügyben már többször nyilatkozott, és értesítette az illetékes szakhatóságokat is.
   
A férfit évekkel ezelőtt már megfenyegették, lakásába belőttek, autóját kromofággal leöntötték.
   
A szikszói önkormányzat félelemkeltésnek, a civil szféra elhallgattatásának minősíti az erőszakos cselekményt. Füzesséri József (független), Szikszó polgármestere arról beszélt: a szikszói környezetvédelmi egyesület elnöke a nyilvánosság eszközeivel védte a szikszóiak érdekeit egy gazdasági érdekcsoporttal szemben. Mint mondta, az elnök fizikai megsemmisítésére törekvés azt üzeni: "mindenki így járhat, aki felhívja az igazságszolgáltatás figyelmét a gazdasági érdekcsoport vélt vagy valós visszaéléseire".
   
Kijelentette: felelős városvezetőként hisz abban, hogy a jog, a törvényesség, a demokrácia győz az erőszak és a megfélemlítés felett. Bízik abban is, hogy a rendőrség mielőbb megtalálja az elkövetőket, a felbujtókat.
   
Bárdosné Kiss Dóra, az encsi rendőrkapitányság sajtószóvivője a helyszínen az MTI-nek elmondta: a nyomozás eddigi adatai alapján valószínűsíthető, hogy a bántalmazás összefügg a környezetvédő aktivista tevékenységével.
   
Kaposi Zoltán az Észak-Magyarország című megyei napilap internetes kiadásának a kórházban azt mondta: hétfő este információt kapott arról, hogy a helyi sportpályánál vegyszerrel szennyezték a szennyvízcsatornát. "Kimentem a helyszínre, de nem találtam semmi érdemlegeset, hazamentem, elaludtam, és arra riadtam, hogy vannak a lakásban, többre nem emlékszem, mert ezután megütöttek, és elvesztettem az eszméletem... A verés nem volt véletlen."
   
A kérdésre, hogy ennyi támadás, fenyegetés után fél-e, azt felelte: "nem az a típusú ember vagyok, aki könnyen feladja".
   
Orvosi közlés szerint koponyaalapi törést szenvedett, négy repesztett fejsebét látták el, állapota stabil, nincs életveszélyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!