Belföld

2011.04.20. 15:34

Szeptemberben kerülhet a Ház elé az új közoktatási törvény

Május közepén tárgyalja a kormány a közoktatási törvény koncepciójának végleges változatát, a jogszabálytervezet pedig várhatóan szeptemberben kerül az Országgyűlés elé - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel, miután a kabinet szerdai ülésén első olvasatban megvitatta a közoktatási koncepciót.

MTI

Nagy Anna azt mondta, ha tartani tudják a tervezett ütemet, 2012 szeptemberétől már az új közoktatási törvény rendelkezései lesznek érvényesek az iskolákra.
   
Az elsődleges cél az, hogy egy hosszú távon működtethető, kiszámítható, azonos feltételeket nyújtó, államilag biztosított rendszer jöjjön létre, amelybe nincsenek belekódolva azok a pénzügyi nehézségek, mint a jelenlegi szisztémába - hangsúlyozta. Hozzátette, cél az is, hogy iskolát fenntartani ne csak hatalmas áldozatok árán lehessen, hanem az természetes része legyen a települések életének.
   
Arra a kérdésre, hogy az iskolák állami vagy önkormányzati fenntartásáról volt-e szó a kormányülésen, Nagy Anna úgy válaszolt: az intézmények finanszírozásának részletei a végleges koncepcióból derülnek majd ki.
   
A koncepció fogadtatását firtató kérdésre a szóvivő azt mondta, "egy nagyon szakmai megbeszélés volt". Egy ilyen összetett és sokrétű jogszabálytervezetet, mint a közoktatási koncepciót, nem kell, hogy első olvasatban, rögtön elfogadjon a kabinet. "Végig kell gondolni, és azokat a szempontokat is bele kell venni, amelyek a különböző tárcáknál megfogalmazódnak. (...) Nem az a cél, hogy azonnal szülessen döntés, az a cél, hogy jó döntés szülessen" - mondta.
   
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy januári fórumon arról beszélt, hogy a tervek szerint májusban a parlament elé kerülhet a közoktatási törvény és a pedagóguséletpálya-modellről szóló törvény. A kormány tavaszi hivatalos törvényalkotási programjában ugyan nem szerepel ez a két törvény, de ennek csak az az oka, hogy a soros európai uniós elnökség nagyon leterheli a kabinetet, így a testület úgy döntött, tervébe csak azokat a jogszabályokat veszi fel, amelyeket mindenképpen meg akar alkotni - közölte akkor az államtitkár, hozzátéve ugyanakkor, hogy ha mégsem a tervek szerint alakulnak az események, akkor a szeptemberi ciklusban mindenképpen a parlament elé viszik a két törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!