Belföld

2011.01.07. 20:22

ZDF-értékelés az EU-bizottság budapesti látogatásáról

Az új magyar médiatörvény beárnyékolta a magyar kormány tagjainak budapesti találkozóját az Európai Bizottsággal, amelynek elnöke megismételte, hogy a sajtószabadság "szent értéke" az Európai Uniónak - hangzott el a német közszolgálati televízió (ZDF) péntek délutáni híradóműsorában.

MTI

Klaus Prömpers, a tv-csatorna Budapestre kiküldött bécsi tudósítója szerint Orbán Viktor miniszterelnököt meglepte, hogy a médiatörvény ekkora visszhangot váltott ki Európában. Ráadásul az Európai Bizottságot egy másik magyar ügy is foglalkoztatja: az energiaszolgáltató és a távközlési cégekre kivetett különadó, amellyel a kormány az államháztartás hiányát kívánja lefaragni.
   
"A jogi nyomás előtt Orbán Viktor csak akkor fog meghajolni, ha csakugyan hibákat találnak (Brüsszelben) a médiatörvényben. Ám ő abból indul ki, hogy a törvényben nincsenek hibák. A nemzetközi nyomást tehát fenn kell tartani, hogy továbbra is létezzen sajtószabadság Budapesten. Máskülönben a médiatörvényben rögzített túlszabályozás a sajtószabadság idő előtti végéhez vezethet" - vélekedett a ZDF bécsi tudósítója.
   
A tv-csatornának a délutáni híradóban megszólaltatott brüsszeli tudósítója úgy értékelte az Európai Bizottság budapesti látogatását, hogy annak hatására a magyar miniszterelnök csak látszólag adta be a derekát. Orbán Viktor "csupán annyit ígért meg, hogy amennyiben a jogi vizsgálat nyomán az Európai Bizottság arra a következtetésre jut, hogy a vitatott médiatörvény európai jogot sért, akkor kész volna azon változtatni. Ez azonban magától értetődő dolog - tette hozzá Udo van Kampen -, hiszen ez minden tagországnak kötelessége, ellenkező esetben beperelik az Európai Bíróság előtt."
  
 A brüsszeli ZDF-tudósítónak az volt a benyomása, hogy Budapesten "időhúzásra játszottak, mert szeretnék, ha a kínos téma végre lekerülne a napirendről". Van Kampen csalódásnak nevezte, hogy az Európai Bizottság nem fejezte ki magát világosan.

 

 

 Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!


A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!