Belföld

2011.01.17. 19:05

Tömegrendezvények Zalában: biztonságosak-e az épületek a megyében?

A szombat éjszaka Budapesten történt diszkótragédia után annak jártunk utána, a Zalában tömegrendezvényeknek helyet adó épületek mennyire biztonságosak. Nyugodtan szórakozhatnak-e azokban a fiatalok?

Zalai Hírlap

- Negyed órán múlt, hogy nem keveredtünk bele a tragédiába - fogalmaz a 21 éves pénzügyi főiskolás fiú, aki Zalaegerszegről szombaton reggel utazott a fővárosba, hogy barátaival bejusson a West Balkán bulijába. - A közelben van az albérletem, onnan indultunk öten tíz óra után, hogy barátom születésnapját ünnepeljük. A tervezettnél negyed órával később értünk a Nyugatihoz, s már akkor is pokoli tömeg volt a téren. Egyetlen bejáraton engedték be az embereket, iszonyatos volt a zsúfoltság. Egy órán át araszoltunk összepréselve, amikor elegem lett, pedig már közel volt a bejárat, de láttam, hogy bentről meg próbálják kiterelni az embereket.

A  zalai fiú így folytatta szomorú beszámolóját:
- Mondtam a barátaimnak, ne erőltessük, mert ide nem lehet bejutni. Először nem hallgattak rám, igaz nehéz is lett volna egyből megfordulni és eljönni, mert a tömeg nyomott az ajtó felé. Egy barátunk közben bejutott, kitelefonált, hogy iszonyú a zsúfoltság, de ne adjuk fel, és menjünk utána. Ekkor nekem már nagyon nem volt kedvem az egészhez, végül sikerült a többieket is rávennem, hogy lépjünk le. Nagyon nehezen tudtuk kiverekedni magunkat. Másik szórakozóhelyre mentünk, s alig ültünk le, amikor a tévében mutatták a tragédiát.  Pokoli belegondolni, hogy ez velünk is megtörténhetett volna - mesélte és a hangján még órákkal később is érződött a megrendültség.


Zalaegerszegen a sportcsarnok az egyik olyan létesítmény, ahol nagy tömeg jelenik meg egy-egy rendezvényen, főleg a kosármeccseken. A fővárosi tragédia kapcsán arról érdeklődtünk, hogyan gondoskodnak róla, hogy baj esetén mindenki épségben elhagyhassa az épületet.

- Ami Pesten történt, óriási felelőtlenség, nálunk nem fordulhat elő, hogy az engedélyezett létszám többszörösét engedik be - bocsátotta előre Kugler László, az Egerszegi Sportcsarnok és Stadion Kft. ügyvezető igazgatója. - A csarnok befogadóképessége 2077 fő. Az előírt maximális nézőszám betartásáért a rendezvény szervezője felel, kosármeccsek esetén a kosárlabdaklub, de mindig egyeztetünk a szervezőkkel, s felhívjuk a figyelmet a befogadóképességgel kapcsolatos szabályokra. A menekülőrendszer tökéletesen alkalmas a kétezer fős tömeg gyors kijuttatására, s az elmúlt években tovább is fejlesztettük: a főbejárat dupla kapusorát például belülről egyszerűen nyitható, egysoros kapukra cseréltük. Akkor kellene újabb fejlesztéseket végrehajtani, ha 3000-5000 ember befogadására szeretnénk alkalmassá tenni a létesítményt. Ehhez kellenének például a külső menekülőlépcsők.

Kugler László hozzátette: tűzvédelmi szempontból fontos lenne a villamos hálózat korszerűsítése, de a beruházás százmillió forintba kerül, így megvalósítása kizárólag pályázati segítséggel képzelhető el.

A csarnokban valóban lehetne fokozni a tűzbiztonságot - vélekedik a zalaegerszegi tűzoltóság, mely számonkérni csak a sportlétesítmény építésekor hatályos előírásokat jogosult. Ezeknek pedig megfelel az épület.
- A több száz éves templomoknál sem kérhetjük, hogy építsék át az ajtókat kifelé nyílókra, mert azokon egyszerűbb kimenekülni. Az újaknál viszont csak ilyeneket fogadunk el - említette Kristó Gábor őrnagy, tűzmegelőzési osztályvezető.


A tűzoltók alkalmanként ellenőrzik, hogy nincs-e túl nagy tömeg egy-egy sport- vagy szórakoztató rendezvényen, diszkóban, bár e téren korlátozottak a lehetőségeik.
- Meg tudjuk becsülni a létszámot, illetve a jegyeladásról adatot kérhetünk, de az nem biztos, hogy helytálló. Pontosan megszámolni csak akkor tudjuk a résztvevőket, ha berekesztjük a rendezvényt, s egyenként kiengedjük a nézőket az ajtón - mondta dr. Bangó Szilárd zalaegerszegi tűzoltóparancsnok. - Erre is volt már példa 1996-ban a zalaegerszegi Zrínyi úti diszkóban, s kiderült, hogy sokkal többen voltak a megengedettnél. Akkor még nem volt tűzvédelmi hatósági jogkörünk, ezért szankciót nem tudtunk alkalmazni, de feljelentést tettünk.

Bangó Szilárd elmondta: a tűzoltóság kizárólag tűzvédelmi szempontból vizsgálhatja az épületeket, s azok befogadóképességét. Tavaly egy témavizsgálat keretében végignézték a nagyobb szórakozóhelyeket, s intémzkedéseket is tettek: meghatározták, mennyien lehetnek egyidejűleg a teremben, s volt üzemeltető, akit arra köteleztek, hogy hordja el a kijárati ajtó előtt felhalmozott, a kimenekülést akadályozó földkupacot. De ha minden szabályt betartanak, az sem százszázalékos garancia, hogy nem lesz baj.
- Ha kitör a pánik, egy ötven-száz fős rendezvény is tragédiába torkollhat - vélekedett a parancsnok.

S hogy mit mondanak a zalai diszkósok?


A kanizsai Cola Club vezetője, Horváth Endre is elképedve állt a történtek előtt. Mint mondta: fel sem tudja fogni, hogyan működhetett hónapokon keresztül működési engedély nélkül egy ekkora szórakozóhely a főváros szívében.
- Ide vezet a túlzott pénzhajhászat, egyszerűen nem lehet 3000 jegyet eladni egy olyan helyen, ahol a biztonságos befogadóképességet 300 főben maximálták - mondta Horváth Endre. - Ha az üzemeltető betartotta volna az alapvető szabályokat, nem fordulhatott volna elő ilyen tragédia. Alapvető előírás ugyanis, hogy egy szórakozóhely rendelkezzen kiürítési tervvel és útvonallal. Nálunk ezen felül számos más biztonsági óvintézkedés is be van vezetve, kezdve a tűzvédelmi megfigyelő rendszertől, a kamerákon keresztül, a fémdetektoros ellenőrzésig. Egy népszerű szórakozóhely esetében arra is oda kell figyelni, hogy ne legyen teljes egészében feltöltve a hasznos alapterület, nálunk éppen ezért az 1200 négyzetméteres komplexumnak csak 60-70 százaléka kihasznált. Ha megtelik a klub, egyszerűen nem engedünk be több vendéget, a zsúfoltság ugyanis nemcsak veszélyes, de a szórakozás rovására is menne, ha heringbulit tartanánk.

Horváth Endre az üzemeltető hanyagsága mellett, az önkormányzat felelősségét is felvetette, szerinte ugyanis a kerület vezetősége is rászoríthatta volna a szórakozóhelyet a szabályok betartására.

- Megdöbbentő ami történt, de azt hiszem, mindez csak a jéghegy csúcsa - fogalmazott hétfőn Medvéssy Lajos, a zalaszentgróti Ibiza Club diszkó vezetője. Úgy véli, tarthatatlan az az állapot, hogy bárki, bárhol szervezhet zenés estet, mégpedig úgy, hogy semmiféle engedéllyel nem rendelkezik, vagyis nincsenek meg az üzemeltetés biztonsági feltételei.
- Számos hatósági és egyéb engedélyre van szükség, s persze fizetni kell értük, de a biztonság, a nyugalom érdekében megéri - tette hozzá. - A falusi bálokban, kocsmákban nincsenek meg a biztonsági feltételek, s ráadásul általában be sem jelentik a rendezvényeket, mert egyszerűen nem akarnak fizetni. Ha megtörténik a baj, akkor pedig nincs felelős?! Nálunk a tűzoltóság rendszeres vendég, tavaly például hatszor ellenőriztek, gyakorlatot tartottak, sőt, egyszer meg is számolták, mennyien tartózkodnak a teremben.


A diszkóban rendkívüli eseményként bombariadó volt néhányszor, de a fiatalok gyorsan és fegyelmezetten elhagyták a helyiségeket.
- Kamerahálózatot működtetünk, van belső  hang és fényjelzést adó  riasztórendszerünk, s a biztonsági szolgálat is teszi a dolgát. Úgy gondolom, erre minden helyen szükség lenne, ahogy arra is, hogy végre módosítsák a jogszabályt, s a hatósági szigor minden rendezvényre szigorúan vonatkozzon. 


Kapcsolódó cikkünk:
Diszkótragédia: fulladás okozta a három fiatal lány halálát


Szerzők: Arany Gábor, dr. Magyar Nóra, Pásztor András, Sámel József, Szabó Judit, Varga Andor

OLDALTÖRÉS: A biztonság mint áldozat?



A biztonság mint áldozat?
A nevezetes söjtöri bulik helyszínének társtulajdonosa, Bakos Marietta „karcos” véleményt mondott: – A zalai szórakozóhelyek 80 százaléka felett Demoklész kardjaként lebeg az ilyen tragédia. A rendezők a pillanatnyi haszonért feláldozzák a biztonságot. A mi termünk egyik oldalon végig menekülőajtókból áll, ezek belülről egy mozdulattal nyithatók. A biztonság nem olcsó, de a fiatalok érdekében áldozni kell rá.  



A biztonság mint áldozat?
A nevezetes söjtöri bulik helyszínének társtulajdonosa, Bakos Marietta „karcos” véleményt mondott: – A zalai szórakozóhelyek 80 százaléka felett Demoklész kardjaként lebeg az ilyen tragédia. A rendezők a pillanatnyi haszonért feláldozzák a biztonságot. A mi termünk egyik oldalon végig menekülőajtókból áll, ezek belülről egy mozdulattal nyithatók. A biztonság nem olcsó, de a fiatalok érdekében áldozni kell rá.  



A biztonság mint áldozat?
A nevezetes söjtöri bulik helyszínének társtulajdonosa, Bakos Marietta „karcos” véleményt mondott: – A zalai szórakozóhelyek 80 százaléka felett Demoklész kardjaként lebeg az ilyen tragédia. A rendezők a pillanatnyi haszonért feláldozzák a biztonságot. A mi termünk egyik oldalon végig menekülőajtókból áll, ezek belülről egy mozdulattal nyithatók. A biztonság nem olcsó, de a fiatalok érdekében áldozni kell rá.  

OLDALTÖRÉS: Szerintem (Arany Gábor jegyzete)



Szerintem (Arany Gábor jegyzete)
Ebben az országban bármi tragédia történik, versengve keresik a felelősöket és mutogatnak másokra azok, akiknek dolguk lett volna tenni valamit. Jelen esetben a helyi önkormányzat főemberei. Pedig szavaikból kiderült, tudták, a szabályok könnyen kijátszhatók, tudták, csak este 10-ig és legfeljebb 300 vendéget fogadhatott a szórakozóhely. Tudták, hogy máskor tartottak ott már gigabulikat. Tudták, de mégsem ellenőriztek, mégse büntettek, nem záratták be. Miért? És mit mondanak azoknak a szülőknek, akiknek meghalt a gyerekük?  



Szerintem (Arany Gábor jegyzete)
Ebben az országban bármi tragédia történik, versengve keresik a felelősöket és mutogatnak másokra azok, akiknek dolguk lett volna tenni valamit. Jelen esetben a helyi önkormányzat főemberei. Pedig szavaikból kiderült, tudták, a szabályok könnyen kijátszhatók, tudták, csak este 10-ig és legfeljebb 300 vendéget fogadhatott a szórakozóhely. Tudták, hogy máskor tartottak ott már gigabulikat. Tudták, de mégsem ellenőriztek, mégse büntettek, nem záratták be. Miért? És mit mondanak azoknak a szülőknek, akiknek meghalt a gyerekük?  



Szerintem (Arany Gábor jegyzete)
Ebben az országban bármi tragédia történik, versengve keresik a felelősöket és mutogatnak másokra azok, akiknek dolguk lett volna tenni valamit. Jelen esetben a helyi önkormányzat főemberei. Pedig szavaikból kiderült, tudták, a szabályok könnyen kijátszhatók, tudták, csak este 10-ig és legfeljebb 300 vendéget fogadhatott a szórakozóhely. Tudták, hogy máskor tartottak ott már gigabulikat. Tudták, de mégsem ellenőriztek, mégse büntettek, nem záratták be. Miért? És mit mondanak azoknak a szülőknek, akiknek meghalt a gyerekük?  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!