Belföld

2011.01.26. 20:42

Schmitt-Barroso: Magyarország elkötelezett a siker és az uniós értékek mellett, médiatörvény

Magyarország az európai uniós elnökség révén meg tudja mutatni vezetői képességeit és elkötelezettségét az uniós értékek tiszteletben tartása mellett - hangoztatta José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök szerdán Brüsszelben, Schmitt Pál köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

MTI

Találkozójuk után a magyar államfő úgy fogalmazott: történelmi esély Magyarország számára, hogy megmutassa, képes nemcsak a saját népének, hanem az Európai Unió 500 millió polgárának a gondjait is fél évre a vállára venni.
   
A köztársasági elnök - mint mondta - megköszönte Barrosónak, hogy az uniós partnerek a magyar elnökségi programot elfogadták, és úgy látják, illik a hosszú távú európai fejlesztési elképzelésekbe. Magyarország erős Európát akar, és meggyőződése szerint az elnökség végére Európa erősebb lesz, mint amilyen most - hangoztatta Schmitt Pál.
   
Barroso leszögezte: a következő hat hónapban sok munka vár a bizottságra és az elnökségre egyaránt, egyebek között segíteni kell az EU-t szembenézni a gazdasági kihívásokkal.
   
"Magyarországra mint az európai integráció bajnokára van szükségünk most, és remélem, hogy ön és a kormány mindent meg fog tenni, hogy elnyerje az uniós elnökség aranyérmét" - fogalmazott a bizottsági elnök, utalva Schmitt Pál korábbi sportpályafutására.
   
Elmondta: egyetértettek abban, hogy az előttük álló közös munkát összehangolt, határozott módon kell végezni. A bizottság készen áll arra, hogy együttműködjön az elnökség sikere érdekében.
   
Barroso bizonyosságát fejezte ki, hogy a magyar lakosság is büszke arra, hogy országa jelenleg megkülönböztetett módon járul hozzá az uniós integráció mélyüléséhez.
   
A bizottsági elnök elégedettségének adott hangot, hogy az EU és a magyar elnökség prioritásai szorosan összefüggnek.
   
Schmitt Pál jelezte: Magyarország nem felejti el azt sem, hogy egy trió részét képezi, és bizonyos kötelező európai feladatokat tovább kell vinni. Hozzátette: ugyanakkor Magyarország is szeretne néhány fontos témát Európa asztalára tenni, mint a regionális együttműködés, a Duna-stratégia, a kelet-európai szomszédságpolitika, a balkáni kérdések, az európai romastratégia.
   
Barroso kitért a tíz nap múlva esedékes állam- és kormányfői EU-találkozóra is. Annak témájára utalva hangoztatta, hogy az energia a következő nagy uniós integrációs program. Mint mondta, az ágazat jövőjét illetően fontos döntéseket vár a csúcstól, beleértve az infrastruktúra fejlesztését, a külső partnerekhez fűződő viszonyt és a belső energiapiaci akadályok elhárítását.
   
Kérdésekre válaszolva a politikusok közölték: a megbeszélésen szó esett a médiatörvényről is. Barroso jelezte, nem kívánja megelőlegezni az Európai Bizottság vizsgálódásának eredményeit. Hozzátette, hogy az eljárás még csak az aggályok jelzésének és a konzultációnak a szakaszában tart, és a végrehajtó testület várja a kormány válaszát a múlt héten elküldött levelére. Az aggályokat el kell oszlatni - szögezte le, kitérve arra is, hogy a procedúra semmiben nem tér el a más tagországok esetében alkalmazottaktól.
   
Schmitt Pál kijelentette, hogy a sajtó szabadsága Magyarországon is szent dolog, és meggyőződése szerint ha korrekció válik szükségessé, azt a kormány megteszi. Magyarországon sokan korábban életüket adták a szabadságért, a szólás- és a sajtószabadság ma is kiemelten fontos - szögezte le az államfő.
   
Egy újságírói kérdés a sporttal kapcsolatos tervekre vonatkozott. Schmitt Pál elmondta, hogy az uniós elnökség is foglalkozik azzal az intézkedési tervvel, amelynek célja előmozdítani, hogy az EU-ban többen és rendszeresebben sportoljanak. A fiatalok 60 százaléka jelenleg nem csinál semmit, ezen a helyzeten változtatni kell - hangoztatta, hozzátéve, hogy a sportot stratégiai ágazatként kezeli.
   
Barroso pedig azt emelte ki, hogy a lisszaboni szerződés új illetékességekkel ruházta fel az EU-t a sport ügyében, de a témában továbbra is a tagországoké a főszerep. A sport fontos dimenzió a társadalom számára, és sok esetben a közös európai megközelítésnek is helye van - tette hozzá.
   
A köztársasági elnök kétnapos programjának utolsó pontjaként találkozott Barrosóval. Előzőleg az Európai Parlamentben folytatott megbeszéléseket mások mellett Jerzy Buzek elnökkel és a magyar EP-képviselőkkel. Kedden Schmitt Pál az uniós kormányfői tanácsot (Európai Tanács) elnöklő Herman Van Rompuy-jel folytatott tárgyalásokat, és fogadta őt II. Albert belga király is. Este pedig részt vett a magyar EU-elnökséghez kapcsolódó brüsszeli kulturális programsorozat, a Magyarország fókuszban nyitórendezvényén, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar brüsszeli koncertjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!