Belföld

2011.01.07. 11:34

EU-elnökség - Societas-tiltakozás: korlátozzák a sajtó szabadságot

A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom maroknyi csoportja tiltakozott a Parlament előtt pénteken, azt megelőzőleg, hogy a kormány és az Európai Bizottság a magyar EU-elnökséget szakmailag megnyitó tanácskozást tartott. A csoport három tagja rövid időre "Orbán=cenzúra" feliratú pólókban az ülésnek helyet adó Vadászteremnél is feltűnt.

MTI

A Parlament előtt, a biztonsági kordonon kívül megjelent csoport - tucatnyi aktivista - angol feliratú fehér táblákkal azt hirdette: a sajtószabadság 1989-től 2010-ig tartott Magyarországon.
   
A tiltakozáson osztogatott magyar és angol nyelvű röplap szerint a mozgalom tiltakozik "Orbán Viktor diktatórikus törekvései ellen".
   
Mint írták, tiltakoznak az ellen, hogy a kormányfő "a 21 éve szuverén országunkban korlátozza a sajtó szabadságát". Tiltakoztak továbbá a jogállam intézményrendszere, elsősorban az alkotmánybíróság lerombolása, az 1989-ben fogant demokratikus alkotmány újraírása, valamint a független Költségvetési Tanács megszüntetése ellen.
   
A Societas három tagja bejutott az Országgyűlés épületébe is, az MTI-nek azt mondták, parlamenti belépővel. A kormány és az Európai Bizottság együttes ülése előtt nem sokkal fehér alapon fekete feliratú pólóikban megjelentek a Vadászteremnél, ahonnan néhány perc múlva önként távoztak. Az ülésen részt vevő magyar kormánytagok és az EU-biztosok nem találkoztak a tiltakozókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!