Belföld

2011.01.17. 15:44

Csökkentik a balatoni vízleeresztés intenzitását

A Sió alsó szakaszának tehermentesítése érdekében hétfőn csökkentették a balatoni vízleeresztés intenzitását, bár a Balaton vízállása hétfőn 123 centiméter volt, 13 centiméterrel haladta meg a szabályozási maximumot - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

zaol.hu

Csonki István tájékoztatása szerint hétfő délutántól a balatoni vízleeresztés intenzitását másodpercenként az eddigi 50 köbméterről fokozatosan 32 köbméterre csökkentik.
   
A Balaton apasztó vízleeresztése mellett az igazgatóság fokozott figyelmet fordít a Sió alsó szakaszára is. A dunai árhullám tetőzése várhatóan csütörtökön éri el a Sió-árvízkaput, az előrejelzések szerint 1090 centiméteres értékkel, ez a hétfő reggeli vízállásnál másfél méterrel magasabb.
   
A vízleeresztés intenzitásának csökkentése a Duna tetőzését megelőzően, illetve azzal egy időben érezteti majd hatását a Sió torkolatának közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!