Belföld

2010.12.01. 09:06

Csak zsivány van elég...

A Minden faluba rendőrt! választási ígéret korlátozottan válik valóra: bővítik a körzeti megbízottak körét, de nem annyival, hogy tényleg mindenüvé jusson saját belőlük. A foglalkoztatás szempontjából is értékes településőrség közben a végét járja. Zsivány viszont akad minden faluban, akár több is.

Gyuricza Ferenc

Söjtörön alig egy hete négytagú banda tört be egy özvegyasszony házába. A néni orvosnál és boltban járt, s fél óra sem telt el, amikor szaladtak utána a hírrel: betörők jártak nála. Nyugdíjból kuporgatott pénzét a szekrényben, papírdobozban találták a tettesek, akik két polccal arrébb arany nyakláncát is meglelték. A bandát látta lelépni a helyi polgárőrség parancsnoka, s az ő segítségével azóta egyiküket el is csípték.

A söjtöri károsult - aki az esetleges következményektől tartva neve elhallgatását kérte - az ügyben épp a szerinte elégtelen polgárőri szerepvállalást sérelmezi. Nem érti, az aktív korában rendőrtiszt Török Iván miért nem próbálta megállítani vagy követni a tetteseket, akiktől azonnali elfogásuk esetén még vissza lehetett volna szerezni azt a nagyjából 400 ezer forintos értéket, melyet így már vélhetően hiába keresnek.

A megyei polgárőr szövetség elnöke, Horváth Róbert az eset kapcsán elmondta: mindig óva intik a polgárőröket, hogy hasonló esetben hősködjenek.

- Jogosultság, képzettség, felszereltség szempontjából a polgárőr nem több semmivel az átlagembernél - jelentette ki az összesen 6500 fős tagsággal bíró 147 zalai egyesület szövetségének első embere. - A tevékenységünk alapvetően megelőző jellegű, a bűn üldözése a rendőrség feladata, a söjtöri kolléga pedig tökéletesen végrehajtotta a tőle elvárhatót: felírta az autó rendszámát, riadóztatta a rendőröket, s megjegyezte a tettesek arcvonásait. Majd tanúként az egyik elkövetőt már azonosította is.

Török Iván úgy gondolja, igazi profikkal találkozott azon a napon:

- Tankönyvbe illő felállású banda volt: egy vezette az autót és szemmel tartotta a terepet, volt köztük egy kulcsos , aki a zárral bánt el, volt egy nő, gondolom ő kutatott a lakásban, illetve még egy kigyúrt, nagydarab fickó, aki meg belevágott volna az árokba, ha ugrálok. Rájuk szóltam, hogy mit keresnek ott, de rám sem hederítettek.

 

A polgárőrparancsnok azt mondja, minden hasonló bandához tartozik még egy, láthatatlan tag, a helyi tippadó. Valaki, akire senki nem gondol, akiben az idősek megbíznak, aki tudja, melyik háznál lehet érték, s jelzi, amikor az érintett elmegy hazulról. Igazából őt kellene elcsípni.

- Van egy nyilvántartásunk, a faluban eszerint közel kétszáz veszélyeztetett porta van, idős, egyedül élő, beteg, magát igazából megvédeni képtelen lakókkal - folytatta Török Iván. - A járőrözések során ezeket mindig érinteni kell, ez az egyetlen lehetőség, hogy megvédjük őket.

A polgárőrség helyi beágyazottsága kapcsán a söjtöri parancsnok elmondta: van két kvázi ügyeleti mobiltelefonjuk - az egyik folyamatosan bekapcsolva mindig nála -, s ezeken rengeteg megkeresést kapnak. Legutóbb a honlapjukon keresztül a megyei kórház belgyógyászata találta meg őket, hogy péntek éjjel segítsenek egy hozzájuk bekerült idős söjtöri beteg hozzátartozóit megtalálni.

- De hívnak sokszor például birtokvitához is békebírónak - teszi hozzá. - Én meg megyek, mert szeretek segíteni. És mert jó érzés, hogy megbíznak bennem.

Hasonló elismertséget kivívhat magának a jó körzeti megbízott is. A rendőrség ötszáz új poszt létesítésével, illetve a hozzájuk tartozó települések csoportos kijelölésével igyekszik megerősíteni a közbiztonságot.

- Az új posztok létesítésével elérjük, hogy az országban mindenhol legyen körzeti megbízott - mondta a közelmúltban Horváth Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főosztályvezető-helyettese. Ez persze nem jelenti, hogy minden településnek lesz önálló körzeti megbízottja - az aprófalvas térségekben életszerűtlen is lenne az elképzelés.

Szerettük volna megtudni, hogy a fentiek okán Zala megyében várható-e a rendőri állomány növekedése, ám erre sem az ORFK, sem a belügyminisztérium nem válaszolt. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Salamon Róbert alezredes a jelen helyzetről elmondta: Zalában ma 96 kmb-s rendőr szolgál, akiknek a megye minden települését sikerül lefedniük.

 

- A körzeti megbízott a kapocs a rendőrség és az állampolgár közt - fogalmazta meg Tér József főtörzsőrmester, Rédics kmb-se. - Az általános feladatok mellett a kapcsolatteremtésre fordítjuk a legtöbb időt. Ennek köszönhetően jól ismerjük az adott térséget, a helyi viszonyokat, az itt élőket. Mindez nagyon hasznos lehet például egy nyomozásnál.

A körzeti megbízott rendőrök a kisebb súlyú bűncselekményeket saját maguk vizsgálják, illetve a szabálysértési eljárásokat is ők folytatják le. Emellett igazgatás- és közlekedésrendészeti feladatokat is ellátnak, ám Tér József szerint ezeknél is fontosabb az a visszatartó erő, ami a kmb-s rendőrök állandó jelenlétének köszönhető.

Szintén a közbiztonság növelését célozta a Bajnai-kormány közrendvédelmi programja keretében alig több, mint egy évvel ezelőtt a településőrség létrehozása. A minimálbérért foglalkoztatott településőrök önkormányzati alkalmazásában állnak, s feladatuk meghatározása szerint ők tekinthetők az adott város vagy község szemének.

- Naponta többször is végigjárjuk a falut és a külterületeket - mondta a Gutorföldén másodmagával őrködő Kis László. - Reggel mintegy két órát vagyunk szolgálatban, később annak függvényében dolgozunk, hogy hol és mikor van ránk szükség. De a napi nyolc óra mindig megvan.

A május elseje óta dolgozó településőr szerint a helyiek hamar megszokták jelenlétüket, szabadságuk alatt már hiányolják őket az emberek. Tevékenységük legfőbb eredményének a házalók és utazó bűnözők eltűnését tekintik.

- A falu azon pontjaira figyelünk oda jobban, amelyekre a kmb-seknek kevesebb idejük jut - tette hozzá társa, Varga Zsolt. - A szőlőhegyre, a temetőre, a falu melletti erdészházra. Emellett rendezvények biztosításakor vannak még feladataink. Vagy inkább voltak eddig, hiszen nem tudjuk, a szolgálat számára mit hoz a jövő...

 

A fiatalember ezzel arra az egyre több helyről hallható hírre utalt, miszerint az Orbán-kormány megszünteti a településőrséget. A belügyminisztérium sajtóosztályának hivatalos és szűkszavú közlése szerint a településőrökkel kapcsolatos szerződésben vállaltakat 2010. december 31-ig teljesítik. S bár a jövőről nem szólt az e-mail, ebből az is kiolvasható, hogy január elsejével lejár a mandátum .

A minisztérium az egységes rendőrség híve. A rendteremtéshez ugyanis egységes rendőrségre van szükség. Számítunk a polgárőr szervezetekre, mert a kisfalvas települések közbiztonságának biztosításában elengedhetetlen a szerepük - áll még a lapunkhoz eljuttatott közleményben, amely arról is tájékoztatott, hogy Zala megyében 113 önkormányzat vesz részt a településőri programban, melyben ma még 184 személyt foglalkoztatnak.

A minisztérium az egységes rendőrség híve. A rendteremtéshez ugyanis egységes rendőrségre van szükség. Számítunk a polgárőr szervezetekre, mert a kisfalvas települések közbiztonságának biztosításában elengedhetetlen a szerepük - áll még a lapunkhoz eljuttatott közleményben, amely arról is tájékoztatott, hogy Zala megyében 113 önkormányzat vesz részt a településőri programban, melyben ma még 184 személyt foglalkoztatnak.

 

 

OLDALTÖRÉS: Őrökből rászorulók

 

 

 

Őrökből rászorulók

Az általunk megkérdezett polgármesterek szomorúan fogadták a településőrség megszűnéséről szóló híreket, a rédicsi Stokker Sándor például kiemelte: az őröket minden aktuális feladatba be lehetett vonni. Ha megszűnik a célzott támogatás, a foglalkoztatást nem tudják megoldani, az emberek pedig vélhetően munkanélküliekké válnak – újabb terhet róva az amúgy is sok sebből vérző szociális ellátórendszerre.  

 

OLDALTÖRÉS: Szerintem


Szerintem (Gyuricza Ferenc jegyzete)


Szerintem (Gyuricza Ferenc jegyzete)


Szerintem (Gyuricza Ferenc jegyzete)

Minden falunak lesz saját rendőre – ez a jelentős kampánytartalommal bíró mondat még a tavaszi parlamenti választások körüli időszakban hangzott el a jelenlegi kormányfő szájából. Ma már egyértelműen látszik, hogy a fenti kijelentésben óriási a csúsztatás, aki ugyanis arra számított, hogy a „saját” rendőr ott lakik és állandóan ott is dolgozik majd a településen, annak egyelőre csalódnia kellett. Igaz, az ígéretben nem szerepelt a végrehajtás dátuma, s az is elképzelhető, hogy miniszterelnökünk több évtizedre előrevetített víziót vázolt fel 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!