Belföld

2010.10.18. 18:32

Schmitt Pál a magyar összefogást, a román-magyar közös értékeket hangsúlyozta Romániában

A magyarság összefogása és az autonómia ügye mellett foglalt állást, a román-magyar közös értékeket hangsúlyozta, Románia időbeni schengeni csatlakozásának az elősegítését ígérte hétfői bukaresti és marosvásárhelyi látogatásán Schmitt Pál.

MTI

   
A köztársasági elnök Traian Basescu államfővel, Emil Boc miniszterelnökkel és a parlament házelnökeivel folytatott eszmecseréken hangsúlyozta: Magyarországot és Romániát közös értékek kötik össze. Talán soha nem voltak ilyen jók a kapcsolataik, mint most - jelezte a magyar államfő, hangsúlyozván: Magyarország európai uniós elnökként mindent el fog követni, hogy segítse Romániának a schengeni övezethez való csatlakozását. 
   
A megvitatott témák között az autonómia is szerepelt. Ezzel kapcsolatosan Basescu a közösségek autonómiáját hangsúlyozta, utalva a szubszidiaritás elvére. Schmitt Pál a sajtó előtt elmondta: arra biztatja a romániai magyar közösség tagjait, hogy jó állampolgárokként tartsák tiszteletben a szabályokat, gyermekeiket neveljék rendre, legyenek jó adófizető polgárok, ezek alapján várhatják el az őket megillető kisebbségi jogokat.
   
Egy újságírói kérdésre válaszolva Basescu kijelentette: Romániának semmi kifogása sincs az ellen, hogy Magyarország az állampolgárság megszerzését könnyítő törvényt fogadott el. Emlékeztetett, hogy Románia néhány évvel ezelőtt ugyanezt tette. "Úgy hiszem, az anyaországoknak kötelességük megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy a más országokban élő kisebbségek jogot nyerjenek anyaországuk állampolgárságának felvételéhez " - mondta a román államfő.
   
Emil Boc miniszterelnök elsősorban azt kérte Magyarországtól, hogy részrehajlástól mentesen kezelje Románia schengeni csatlakozását, amely szerinte nem függhet semmiféle politikai kritériumtól, a biztonságtechnikai felkészültség foka lehet csak a szempont. 
   
Schmitt Pál - aki a nap folyamán repülőgéppel Marosvásárhelyre utazott - a Márton Áron halálának 30. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségen a magyarok összefogására hívta fel a figyelmet. Az egykori püspök, aki mindig kiállt elveiért, ragaszkodott a magyarok kisebbségi, kulturális jogaihoz - mondta Schmitt Pál.
   
Felidézte: Márton Áron kárhoztatta, hogy a magyarok oly gyakran a sokszínű gazdagság öröme helyett törésvonalakat látnak a hitbéli, politikai különbségekben, és sebzetten, haraggal fordulnak testvéreikhez. Az egykori püspök ostorozta azokat, akik összetévesztik a megbékélést a meghunyászkodással, a kompromisszumot az önfeladással - mondta a szónok.
   
"Éppen itt az ideje, hogy a magyarság letegyen arról az önsorsrontó szokásáról, hogy csak a bajban képes összefogni" - mondta beszédében a köztársasági elnök. Magyarország az idén azzal az elvárással küldte az Országgyűlésbe a képviselőket, hogy legyenek úrrá a széthúzáson, teremtsék meg a magyar nemzet határokon átívelő lelki, szellemi, gazdasági újraegyesítését - mondta Schmitt Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!