Belföld

2010.10.27. 17:39

Nincs fűtés egy székesfehérvári lakótelepen

Székesfehérváron a mostani fűtési szezonban immár másodszor szünetel a fűtés a Vásárhelyi lakótelepen; a szolgáltató azt mondta, hogy a lakók mintegy 8 millió forintos tartozása miatt kényszerült erre a lépésre; a rendesen fizető lakók bírósághoz fordultak az ügyben.

MTI/AP

Brájer Éva, a terület önkormányzati képviselője, - aki egyben a város alpolgármestere is - szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a lakótelep társasházainak közös képviselői a rendesen fizető lakók érdekében a bírósághoz fordultak azért, hogy azokban a lakásokban, amelyek tulajdonosának nincs tartozása, kötelezze a szolgáltatót a fűtés beindítására.
   
Az úgynevezett ideiglenes intézkedést 15 napon belül kell elbírálni. 
   
Ő maga pedig a terület védőnőjétől kért tájékoztatást a lakótelepi gyereklétszámról, mivel tudomása szerint az érintett lakásokban több csecsemő is él, továbbá intézkedés végett megkereste a tisztiorvosi szolgálatot és a fogyasztóvédelmi hatóságot is.
   
Tájékoztatása szerint a hőenergiát szolgáltató Stopping Kft. ügyvezetője azt követően állította le a hőenergia szolgáltatást, miután másodjára is eredménytelenül kérte a lakókat egy 15 évre szóló szolgáltatási szerződést aláírására.
   
Nincs jogalapja annak, hogy a szolgáltató azoknál a lakóknál is megszüntesse a fűtést, akiknek nincs tartozásuk. "Zsarolás íze van a történetnek" - mondta a területi képviselő, alpolgármester.
   
A tulajdonos ügyvezetővel azután, hogy az október 15-én a lakók által felhalmozott tartozásra hivatkozva, néhány órára már kikapcsolta a fűtést, tárgyalást kezdtek az önkormányzat képviselői.
   
A Stopping Kft. tulajdonosa arra hivatkozva, hogy a már korábban is felhalmozott tartozások miatt a hőszolgáltatás biztosításához mintegy 40 millió forint hitel felvételére kényszerült, megvételre ajánlotta fel az önkormányzatnak az általa működtetett két kazánt és a fűtési rendszert.
   
Az azokért kért árat azonban a szakértők irreálisan magasnak találták, de a múlt heti megbeszélésen abban állapodtak meg, hogy ezen a héten szerdán folytatják a tárgyalásokat. A vállalkozó azonban nem ment el az újabb tárgyalásra - mondta Brájer Éva.
   
Kucsera Róbert, a Stopping Kft. ügyvezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a lakók fizetési hajlandósága tovább romlott, mióta tudomásukra jutott, hogy a város távfűtéses lakásainak többségét hőenergiával ellátó önkormányzati cég javaslatot dolgozott ki egy új lakótelepi fűtési rendszer kiépítésére.
   
Brájer Éva szerint a fűtéssel kapcsolatos gondok miatt a városnak kötelessége, hogy megpróbáljon megoldást találni.
   
Azzal kapcsolatban, hogy a szakértők magasnak találták a kazánokért és a rendszerért kért árat, Kucsera Róbert azt mondta, hogy ő a bank által megállapított "menekülési értékért" ajánlotta fel azokat az önkormányzatnak.
   
A lakótelepen élők elektromos készülékekkel, illetve gázzal próbálnak fűteni a hideg lakásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!