Belföld

2010.10.12. 11:27

Milliókra perlik a rendőrséget tüntetők

Két polgári per kezdődött a Fővárosi Bíróságon kedden, melyekben több millió forintot követelnek a rendőrségtől a 2007-2008-as fővárosi tüntetések résztvevői a szerintük jogsértő intézkedések miatt.

MTI

A felpereseket - három férfit és két nőt - spontán demonstráció során rendőri felszólítást követően jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt megbilincselték, előállították, majd néhány óráig a kapitányságon fogva tartották. A felperesek elleni szabálysértési eljárásokat a bíróság már korábban szabálysértés, illetve bizonyítottság hiányában megszüntette. Ezután indították meg a polgári pereket a rendőrség ellen személyi szabadság és emberi méltóság megsértése miatt, összesen több mint 6 millió forintos kártérítést és nyilvános elégtételt követelve.
   
Kedden az egyik ügy tárgyalásán a 2007. november 17-én, a Batthyány-örökmécsesnél előállított egyik felperes, Fáber Károly a bíróságon többek között arról beszélt, hogy nem is volt lehetősége a helyszín elhagyására vonatkozó rendőri felszólításnak eleget tenni az ott lévő rendőrsorfal miatt. A másik tárgyaláson a 2008 áprilisában a Ferenciek terén előállított felperesek keresetéből pedig kiderült, hogy nem is vettek részt spontán demonstráción, éppen a buszra akartak felszállni, amikor a rendőrök durván elfogták őket, hátra bilincselték a kezüket, és rabomobillal a kapitányságra szállították, hogy ott órákig fogva tartsák. Még azt is hallották, amikor az egyik rendőr jelezte, hogy igazoltatás nélkül nem szállíthatók be a rabomobilba, mire felettese azzal intette le, hogy "ez most nem lényeges".
   
A rendőrség a keresetek elutasítását kérte, illetve a jogalap megléte esetén is eltúlzottnak tartja a kártérítési igényeket, de az egyik ügyben már voltak peren kívüli egyeztető tárgyalások a felek között.
   
A rendőrség elleni két kártérítési per tavasszal bizonyítással, tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!