Belföld

2010.08.11. 16:00

Zalai reformátusok adományai érkeztek a károsultakhoz

Ruhaneműt, tartós élelmiszert és a Zaklatás együttes jóvoltából készpénzt vitt a Dániel Református Támogató Szolgálat zalai csoportja és a református gyülekezet a borsodi Bőcsre.

Arany Horváth Zsuzsa

A zenei együttes még júliusban adott jótékonysági koncertet, ennek bevételét Tenki Zoltán vezető  vitte el a Hernád völgyében, a Miskolctól 18 km-re lévő 2800 fős településre, ahol a legutóbbi áradás 46 házban tett kárt. A készpénz mellett az egerszegi refomátus gyülekezet által gyűjtött ruhaneműk és tartós élelmiszerek is célba értek a múlt hét végén.


Mint a távoli falu református  lelkészétől, Szőnyi Tamástól megtudtuk, csak ebben az évben négyszer kellett átélniük az árvizet, hiszen a folyó épp a településen folyik át. A községben nagyon sokan élnek vályogházakban, amik lassan mennek tönkre, miután megszívják magukat vízzel. A lelkész elmondta, általában 15-20 ezer homokzsákkal megússzák a kisebb áradást, legutóbb azonban 150 ezer homokzsák sem segített. Itt minden 14 éves gyerek tud  zsákot rakni, így a lelkipásztor.  

Ráadásul a talajvíz is megemelkedett, attól az amúgy jó állapotú házak is rongálódtak.Akik 30 centis vízre számítottak, aládúcolták a bútoraikat, de az 50 centis víz ledöntötte azokat, mesélte Szőnyi Tamás, akitől megtudtuk, a gyülekezet rászoruló tagjai közt osztják szét a köszönettel vett  küldeményt. Zalából egyébként még sosem kaptak civil adományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!