Belföld

2010.02.09. 03:29

A borpiac csak nagyban utazik

Tavaly a borpiacra is betört a válság. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal szerint a borfogyasztás 243 millió hektoliterre csökkent a világon, 0,8 százalékkal kevesebb bor fogyott, mint egy éve.

Hajdu Péter

 

- A termésbecslések összesítése még hátravan, de az már látszik, hogy a 2009-es magyarországi bortermés mennyiségi szempontból az átlag alatt maradt, nem érte el a 3,5 millió hektolitert. Azok a híresztelések, amelyek túltermelésről szóltak, megtévesztőek és rosszindulatúak - mondja érdeklődésünkre Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára, jelezve, hogy termelők és felvásárlók a mennyiség kérdésében ritkán vannak egy nézeten.

- A szőlő felvásárlási árai katasztrofálisan alakultak, 30 százalékos árcsökkenést kellett megélniük a termelőknek az előző évhez képest. Egyfajta spekuláció volt ez a felvásárlók részéről, akik szerették volna lenyomni a szőlő felvásárlási árát. A másik lényeges tényező, hogy Magyarország több mint 400 ezer hektoliternyi olcsó árfekvésű, döntően olasz eredetű hordós tömegbort hozott be az utóbbi két évben.

A főtitkár szerint a borászati cégek egy része nem a hazai termés felvásárlásában érdekeltek. A szőlőtermelő számára ki kellene fizetni a pénzt, ami csak egy év múlva térülne meg a borbevételből. Persze normális esetben a bor árbevételének fáziskésését át lehetne hidalni hitellel, de mint Horváth Csaba elmondta, mezőgazdasági finanszírozásra nincs elérhető hitel.

- Nem vigasz a hazai termelők számára, de például Olaszországban is 30 százalék körüli volt a szőlő felvásárlási árának a csökkenése. Mi a megoldás? Annak ellenére, hogy most is lesznek, főleg idősebb termelők, akik a támogatott szőlőkivágást választják. De a szőlészet-borászat szempontjából egy jó adottságú országban, mint Magyarország, inkább a versenyképesség javításán kell gondolkodni. Ez pedig a szerkezetátalakítás lehet. A másik lehetséges út a borturizmusban rejlő tartalékok, a helyi értékesítés kihasználása. Ehhez a borral járó adminisztráción, engedélyezési folyamaton enyhíteni kellene - hozott fel a hazai szőlészek, borászok részéről sürgetett kérést a HNT főtitkára.

Seffer Imre, a Vonyarcvashegyi Pincészeti Szövetkezet elnöke is a termelők terheinek könnyítésében látna segítséget, a termelők számára pedig a szövetkezést ajánlja.

- Kilencven tagunk van, de sokan már idősek, és a gyerekek nem veszik át a tudást, a munkát, mert nem gazdaságos a borkészítés. Itt nem lehet gyorsan váltani, mint a növénytermesztésben egyik terményről a másikra. Előrelátóan kell gondolkodni, ezért a szabályozásnak is olyannak kellene lenni, hogy a termelő 5-10 évre előre láthasson. A szabályozás nem átlátható, sok esetben a termelő ellen hat. Például tavaly, ha egy vendéglátós tőlünk vásárolta a bort, az rengeteg adminisztrációval járt, költséges volt, míg ha nagykereskedőtől, akkor nem voltak akkora terhek. Senki sem tudja ma megmondani, hogy a szőlő- és bortermelés mezőgazdasági termelésnek számít-e, illetve a szövetkezet a tagjai tekintetében mezőgazdasági termelőnek számít-e? Az Európai Unió fejlettebb országaiban igen. Ez a támogatások szempontjából nagyon fontos. Mert míg az előzőek a tagjaik nevében kérhetik a területalapú támogatást, mi nem. Nálunk az összes kistermelőnek külön-külön kell azt igényelni, holott nincs megfelelő szaktudásuk az adminisztrációhoz. A velünk konkurens uniós tagok szövetkezetei igénybe vehetik a támogatásokat, és előnyhöz jutnak - említett példákat.

Seffer Imre a szövetkezést látja követendő útnak a szőlészet-borászatban, hisz, mint elmondta, a kistermelők külön-külön nem tudnak állandóan megfelelő nagyságú mennyiséget, s azzal együtt egységes minőséget előállítani. A vonyarci szövetkezet mintegy húsz kilométeres körzetben vásárolja fel az évente 1500-2000 hektoliter bort, s nemcsak a tagságától. Ezekben a napokban volt meg az első fejtés, és mint az elnök elmondta, az elmúlt évek egyik legjobb minőségét produkálja a 2009-es évjárat. Boraikat zömmel a hazai vendéglátásban értékesítik.

- Csökken az emberek keresete, a külföldi turisták is kevesebben jöttek. Tavaly mintegy 20 százalékkal kevesebb bort tudtunk eladni, mint az előző évben. Mi nem tudtunk árat emelni, de a bor fogyasztói ára mégis növekedett, az adók és a költségek miatt. Ez pedig nem tesz jót a fogyasztásnak - mondta Seffer Imre.

- Csökken az emberek keresete, a külföldi turisták is kevesebben jöttek. Tavaly mintegy 20 százalékkal kevesebb bort tudtunk eladni, mint az előző évben. Mi nem tudtunk árat emelni, de a bor fogyasztói ára mégis növekedett, az adók és a költségek miatt. Ez pedig nem tesz jót a fogyasztásnak - mondta Seffer Imre.

 

Az elmúlt években folyamatosan ment a telepítés Nagyradán, a szőlőhegyen. A Cézár Pincészetet felépítő Stefan Császár területeket vásárolt fel, és mára 100 hektáron termeli a vörös borszőlőt, s exportálja a hat fajtából előállított minőségi vörösborait Európába és a tengeren túlra. A nemzetközi piaci tapasztalatokkal rendelkező szakembert, aki a nagyradai termelése mellett borkereskedőnek vallja magát, arról kérdeztük, mi a nyitja a piaci sikernek?

- Borkereskedő vagyok már 93 óta, tudom, hogyan működik a piac. Ha jön egy vevő, először azt kérdezi, mennyi van a borból. A második kérdése, hogyan tudod pótolni, ha elfogy, de azonos minőségben, és csak azután eshet szó az árról. Magyarországon azonban mindig az az első, mennyit kapok érte. Ha egy termelőnek például van 10 hektár szőlője, és 15-féle bora, az ilyen tételt csak a szomszédoknak lehet elcsöpögtetni, vagy kitelepüléseken eladogatni, de a piacon nem forgalomképes. Ez a magyar bortermelés hátránya. Amikor idejöttem, tárgyaltam a radai termelőkkel. Elmondtam, felépítem a borászatot. Nekik nem kell kotyvasztani, termeljék csak a szőlőt. Nem baj, ha vegyes, nálam majd feldolgozzuk, és azonos minőségű bort állítunk elő. Ez a jövő, másként nem lehet túlélni. Azért nem mentek bele, mert azt mondták, sokat keresnék rajtuk. Pedig mondtam, ha fizettek nekem mondjuk tíz forintot, a bor a tiétek marad, de kétszer annyiért el tudjátok adni, mert más minőség lesz. Sajnos nem mentek bele - mondta Stefan Császár.

- Borkereskedő vagyok már 93 óta, tudom, hogyan működik a piac. Ha jön egy vevő, először azt kérdezi, mennyi van a borból. A második kérdése, hogyan tudod pótolni, ha elfogy, de azonos minőségben, és csak azután eshet szó az árról. Magyarországon azonban mindig az az első, mennyit kapok érte. Ha egy termelőnek például van 10 hektár szőlője, és 15-féle bora, az ilyen tételt csak a szomszédoknak lehet elcsöpögtetni, vagy kitelepüléseken eladogatni, de a piacon nem forgalomképes. Ez a magyar bortermelés hátránya. Amikor idejöttem, tárgyaltam a radai termelőkkel. Elmondtam, felépítem a borászatot. Nekik nem kell kotyvasztani, termeljék csak a szőlőt. Nem baj, ha vegyes, nálam majd feldolgozzuk, és azonos minőségű bort állítunk elő. Ez a jövő, másként nem lehet túlélni. Azért nem mentek bele, mert azt mondták, sokat keresnék rajtuk. Pedig mondtam, ha fizettek nekem mondjuk tíz forintot, a bor a tiétek marad, de kétszer annyiért el tudjátok adni, mert más minőség lesz. Sajnos nem mentek bele - mondta Stefan Császár.

A Cézár Pincészet tulajdonosa évente egymillió liter kapacitású borászatot épített fel a radai hegyen, s jelenleg mintegy 700 ezer liter bor érik a tartályokban és a barrique hordókban. Az utolsó telepítése tavaly fordult termőre, még nem érte el a teljes hozamot. Továbbá egy kicsit kisebbek voltak tavaly a szemek. Viszont szerinte is kiváló lesz a 2009-es évjárat minősége. Jelenleg a 2007-es bort palackozzák, mivel 2-2,5 év érlelés után viszi piacra a vörösborait, fehéret pedig pezsgő-alapanyagnak vásárol fel. Számára adott volt az exportpiac, s most építi ki a hazai értékesítési csatornákat. Stefan Császár is megerősíti, a bor számára nagyon fontos a vendéglátással párosuló borturizmus. Molnár FerencBenő GilbertnéMarton DezsőA szabályozásnak is olyannak kellene lenni, hogy a termelő 5-10 évre előre láthassonRitkán fordul elő, hogy valamilyen italt fogyasztunk. Nem vagyok borfogyasztó, ritkán, nagy melegben vagy étkezéshez is kább sört iszom egy kicsit. Esetleg, ha a rokonságban kínálnak, egy kis vörösbort.

Azt hallottam, most már csak a minőségre törekednek a hazai bortermelők.Az az igazság, sem nekem, de a családon belül senkek sem volt hegye, szőlője, és nagyon ritkán volt nálunk bor. Véleményem szerint, ha valaki mértékkel bort fogyaszt, az természetes, nem ítélem el. A fiamékkal élek, és néha egy kis vörösbort fogyasztunk, legutóbb karácsonykor fordult ez elő.

A Cézár Pincészet tulajdonosa évente egymillió liter kapacitású borászatot épített fel a radai hegyen, s jelenleg mintegy 700 ezer liter bor érik a tartályokban és a barrique hordókban. Az utolsó telepítése tavaly fordult termőre, még nem érte el a teljes hozamot. Továbbá egy kicsit kisebbek voltak tavaly a szemek. Viszont szerinte is kiváló lesz a 2009-es évjárat minősége. Jelenleg a 2007-es bort palackozzák, mivel 2-2,5 év érlelés után viszi piacra a vörösborait, fehéret pedig pezsgő-alapanyagnak vásárol fel. Számára adott volt az exportpiac, s most építi ki a hazai értékesítési csatornákat. Stefan Császár is megerősíti, a bor számára nagyon fontos a vendéglátással párosuló borturizmus. Molnár FerencBenő GilbertnéMarton DezsőA szabályozásnak is olyannak kellene lenni, hogy a termelő 5-10 évre előre láthassonRitkán fordul elő, hogy valamilyen italt fogyasztunk. Nem vagyok borfogyasztó, ritkán, nagy melegben vagy étkezéshez is kább sört iszom egy kicsit. Esetleg, ha a rokonságban kínálnak, egy kis vörösbort.

Azt hallottam, most már csak a minőségre törekednek a hazai bortermelők.Az az igazság, sem nekem, de a családon belül senkek sem volt hegye, szőlője, és nagyon ritkán volt nálunk bor. Véleményem szerint, ha valaki mértékkel bort fogyaszt, az természetes, nem ítélem el. A fiamékkal élek, és néha egy kis vörösbort fogyasztunk, legutóbb karácsonykor fordult ez elő.

A Cézár Pincészet tulajdonosa évente egymillió liter kapacitású borászatot épített fel a radai hegyen, s jelenleg mintegy 700 ezer liter bor érik a tartályokban és a barrique hordókban. Az utolsó telepítése tavaly fordult termőre, még nem érte el a teljes hozamot. Továbbá egy kicsit kisebbek voltak tavaly a szemek. Viszont szerinte is kiváló lesz a 2009-es évjárat minősége. Jelenleg a 2007-es bort palackozzák, mivel 2-2,5 év érlelés után viszi piacra a vörösborait, fehéret pedig pezsgő-alapanyagnak vásárol fel. Számára adott volt az exportpiac, s most építi ki a hazai értékesítési csatornákat. Stefan Császár is megerősíti, a bor számára nagyon fontos a vendéglátással párosuló borturizmus. Molnár FerencBenő GilbertnéMarton DezsőA szabályozásnak is olyannak kellene lenni, hogy a termelő 5-10 évre előre láthassonRitkán fordul elő, hogy valamilyen italt fogyasztunk. Nem vagyok borfogyasztó, ritkán, nagy melegben vagy étkezéshez is kább sört iszom egy kicsit. Esetleg, ha a rokonságban kínálnak, egy kis vörösbort.

Azt hallottam, most már csak a minőségre törekednek a hazai bortermelők.Az az igazság, sem nekem, de a családon belül senkek sem volt hegye, szőlője, és nagyon ritkán volt nálunk bor. Véleményem szerint, ha valaki mértékkel bort fogyaszt, az természetes, nem ítélem el. A fiamékkal élek, és néha egy kis vörösbort fogyasztunk, legutóbb karácsonykor fordult ez elő.

Azt hallottam, most már csak a minőségre törekednek a hazai bortermelők.Az az igazság, sem nekem, de a családon belül senkek sem volt hegye, szőlője, és nagyon ritkán volt nálunk bor. Véleményem szerint, ha valaki mértékkel bort fogyaszt, az természetes, nem ítélem el. A fiamékkal élek, és néha egy kis vörösbort fogyasztunk, legutóbb karácsonykor fordult ez elő.

Azt hallottam, most már csak a minőségre törekednek a hazai bortermelők.Az az igazság, sem nekem, de a családon belül senkek sem volt hegye, szőlője, és nagyon ritkán volt nálunk bor. Véleményem szerint, ha valaki mértékkel bort fogyaszt, az természetes, nem ítélem el. A fiamékkal élek, és néha egy kis vörösbort fogyasztunk, legutóbb karácsonykor fordult ez elő.

Azt hallottam, most már csak a minőségre törekednek a hazai bortermelők.Az az igazság, sem nekem, de a családon belül senkek sem volt hegye, szőlője, és nagyon ritkán volt nálunk bor. Véleményem szerint, ha valaki mértékkel bort fogyaszt, az természetes, nem ítélem el. A fiamékkal élek, és néha egy kis vörösbort fogyasztunk, legutóbb karácsonykor fordult ez elő.

Azt hallottam, most már csak a minőségre törekednek a hazai bortermelők.Az az igazság, sem nekem, de a családon belül senkek sem volt hegye, szőlője, és nagyon ritkán volt nálunk bor. Véleményem szerint, ha valaki mértékkel bort fogyaszt, az természetes, nem ítélem el. A fiamékkal élek, és néha egy kis vörösbort fogyasztunk, legutóbb karácsonykor fordult ez elő.

Azt hallottam, most már csak a minőségre törekednek a hazai bortermelők.Az az igazság, sem nekem, de a családon belül senkek sem volt hegye, szőlője, és nagyon ritkán volt nálunk bor. Véleményem szerint, ha valaki mértékkel bort fogyaszt, az természetes, nem ítélem el. A fiamékkal élek, és néha egy kis vörösbort fogyasztunk, legutóbb karácsonykor fordult ez elő.

Azt hallottam, most már csak a minőségre törekednek a hazai bortermelők.Az az igazság, sem nekem, de a családon belül senkek sem volt hegye, szőlője, és nagyon ritkán volt nálunk bor. Véleményem szerint, ha valaki mértékkel bort fogyaszt, az természetes, nem ítélem el. A fiamékkal élek, és néha egy kis vörösbort fogyasztunk, legutóbb karácsonykor fordult ez elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!