Belföld

2010.01.11. 06:02

Segély nélkül: nem fizet az önkormányzat

A Népszabadság szerint Nyírkátán helyi önkormányzat ugyanis szeptember óta nem, vagy csak részben fizeti ki a munka híján segélyre szorult emberek rendelkezésre állási támogatását (rát).

MTI

A napilap arról számolt be, hogy a rendszerváltás óta először történik meg, hogy egy önkormányzat nem fizeti ki a segélyeket.

Amikor Nyírkátán fizetnek, akkor is előfordul, hogy az önkormányzat felé - is - eladósodott családok jövedelméből visszatartja az elmaradt kommunális díjakat - olvasható a cikkben.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy a törvények szerint tartozást nem lehet behajtani bizonyos jövedelemtípusokból. Ilyen a táppénz, a gyes, a családi pótlék vagy a munkanélküli segély. De nem lehetne a szintén a létfenntartást célzó rendelkezésre állási támogatásból sem, vagyis az önkormányzat akkor is törvényt sért, amikor nem fizeti a támogatást, és akkor is, amikor levonja a családok kommunális tartozásait - írta a napilap.

Nyírkáta polgármestere a lapnak azt mondta, nincs pénzük fizetni. Az önkormányzati tárca pedig erre úgy reagált: akkor nincs mit tenni, hiszen a polgármester nem alkotott rendeletet arra, hogy nem fizeti ki a segélyeket. Ha nincs rendelet, nincs számon kérhető szöveg sem.

Kovárik Erzsébet, a szociális tárca államtitkára felismerve, hogy a törvénysértő polgármester ellen nincs eszköze, karácsony előtt a nagy karitatív szervezetekhez fordult. A baptisták juttattak élelmiszereket a faluba, ahol az emberek - minden jövedelem híján - éheznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!