Belföld

2009.12.02. 16:20

Elutasították Szombathely AGORA pályázatát

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elutasította a szombathelyi önkormányzat "AGORA-Savaria új szellemi városközpont" elnevezésű projektjét.

zaol.hu

Az önkormányzat levélben kapott értesítést az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságától a döntésről, amely ellen a pályázó öt munkanapon belül panasszal élhet.
"Ezt természetesen megtesszük a közreműködő szervezetnél, és reméljük, hogy szakmai érveink meghallgatásra találnak" - írta közleményében Czeglédy Csaba, Szombathely szocialista alpolgármestere
Az alpolgármester elmondta: a döntéshozókat véleménye szerint a kényelem vezérelte, amikor elutasították a kissé talán szokatlan elgondolásokat tartalmazó pályázatot. Másrészt működik egy erős ellenlobbi, amelynek az az érdeke, hogy ne Szombathelyre kerüljön az 1,5 milliárd forintnyi pályázati támogatás.
   
Ha így történne, akkor a Nyugat-Dunántúl nyertes AGORA pályázat nélkül maradna, mert biztosra vehető, hogy a támogatás nem a régióba kerül - érvelt Czeglédy Csaba.
Hozzáfűzte: a panaszról az illetékes miniszternek kell majd döntenie, aki valószínűleg átfogóbban vizsgálja majd meg a pályázat értékeit és azt, hogy a város a pályázattal speciális helyzetbe került.
   
Czeglédy Csaba elmondása szerint azért utasították el projektjüket, mert Szombathely önkormányzata a pályázat második fordulójában olyan jelentős változtatásokat hajtott végre, amelyet a pályázatkezelő nem fogadott el.
   
Az AGORA pályázaton ugyanis eredetileg a Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) épületével indult a város, ezt kívánták úgy át alakítani, hogy megfeleljen a kiírásban szereplő multifunkcionális közművelődési célokra. Ekkor ugyanis még azt gondolták, hogy a szombathelyi Weöres Sándor Színház csak egy rövid időre költözik majd be a HEMO-ba és felépülhet az új kőszínház a Március 15-e téren.
   
Csakhogy közbeszólt a gazdasági válság, a szakemberek szerint több mint 8 milliárd forintot igénylő színházépítésre nincs elegendő központi forrás. Erre tekintettel az önkormányzat kérésére kormány hozzájárult ahhoz, hogy a színházépítés előkészítésére már átutalt 1,8 milliárd forintot a HEMO színházi célú átépítésére fordítsák.
   
Ekkor vonta be az AGÓRA pályázatba a szombathelyi önkormányzat a Művelődési és Sportházat (MSH), azt felvázolva a módosított pályázati anyagban, hogy a HEMO-ban és a MSH-ban, két helyszínen valósítanák meg a megjelölt pályázati célokat. A két egymástól több száz méterre lévő épületet a tervekben egy úgynevezett "vizuális korridorral" kötötték össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!