Belföld

2009.11.03. 10:14

Botrány a Budaházy-per tárgyalásán

A hallgatóság Budaházy György vádlottat éltette és a bírót szidalmazta a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása miatt indult büntetőper keddi tárgyalásán.

MTI/AP

A tévészékház három évvel ezelőtti ostromának éjszakáján történt cselekmény ügyében megvádolt - és más súlyos bűncselekmények gyanújával előzetes letartóztatásban lévő - Budaházyt kommandósok vigyázták, és a bilincs szokatlan módon a tárgyalás ideje alatt is végig a vádlott kezén maradt.
   
A hallgatóság soraiból "Budaházy, Budaházy!" kiáltásokkal buzdították a vádlottat a tárgyaláson, azt követően pedig, hogy a bíró távozott a tárgyalóteremből, a bíróság folyosóján a rendőrök sorfala mögül a vádlott szimpatizánsai kórusban azt skandálták: "vérbíró, vérbíró!".

A vádlottak védői a tárgyalásvezetésre, a védői és vádlotti jogok csorbítására hivatkozva elfogultsági kifogással éltek a bíró ellen. Erről a bíróság elnöke dönt majd, és ha a kifogásnak helyt ad, új bírót jelöl ki és elölről kezdődhet az elsőfokú eljárás Budaházy György rongálási ügyében. Amennyiben az elfogultsági kifogásnak nem ad helyt a bíróság elnöke, februárban bizonyítással folytatódik a büntetőper.
   
A védők a többi között azt kifogásolják, hogy volt, amikor a bíró megtiltotta számukra a kérdésfeltevést, illetve, hogy akadályozta védői munkájukat. 
   
A bíró ugyanakkor a tárgyaláson 200 ezer forintos rendbírsággal sújtotta Budaházy ügyvédjét, Gaudi-Nagy Tamást egy megjegyzése, illetve az azt követő polémia nyomán.
   
Gaudi a tárgyalást követően újságíróknak azt mondta, hogy álláspontja szerint a hallgatóság reakcióit a bíró tevékenysége, az elfogultságra utaló jelek válthatták ki.
   
A tárgyaláson tanúként hallgatták meg a Budapest Galéria vezetőjét, Zsigmond Attilát a szovjet emlékműben 2006. szeptember 18-án éjjel keletkezett kárról. 
   
 Az emlékművet aznap lefújták és leverték róla a címert, csillagot, a bronz domborműveket, ezzel a vád szerint 9 millió forintos, egy, az eljárásban meghallgatott szakértő szerint 7,8 millió forintos kárt okoztak.
   
Budaházy György az Erzsébet híd 2002-es lezárásával híresült el, később számos tüntetést szervezett, tucatnyi internetes írása miatt a Fővárosi Bíróság ez év szeptember 16-án, nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt férfit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!