Belföld

2009.10.21. 07:29

Életveszélyes anyagok a hulladékgyűjtőkben

Akkumulátor, festékesdoboz, növényvédő szeres flakon - a veszélyes hulladékok ma már szerencsére csekély mértékben jelennek meg a közterületeken. Köszönhető, hogy több lehetőség kínálkozik a szabályos elhelyezésre.

zaol.hu

A veszélyes hulladékok fokozott rizikót jelentenek a környezetre, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes, rákkeltő, adott esetben fejlődési rendellenességet okozó anyagokat tartalmaznak. Mivel jelentős részük ma már újrahasznosítható, törekedni kell arra, hogy ne a természetet károsítsuk velük, hanem eljuttassuk őket a megfelelő gyűjtőhelyekre.

Körutunk során megállapíthattuk, a megyében megoldott a veszélyes anyagok gyűjtése és kezelése. A társadalom mind szélesebb rétege ismeri fel az élővilág megóvásának fontosságát és él a hulladékgyűjtéssel foglalkozó szolgáltatók kínálta lehetőségekkel.

Körutunk során megállapíthattuk, a megyében megoldott a veszélyes anyagok gyűjtése és kezelése. A társadalom mind szélesebb rétege ismeri fel az élővilág megóvásának fontosságát és él a hulladékgyűjtéssel foglalkozó szolgáltatók kínálta lehetőségekkel.

A legjobb a helyzet Nagykanizsán, ahol a szolgáltató nemcsak a hulladékudvarban, hanem évente két alkalommal a város más pontjain is gyűjti az élővilágra káros szemetet, amely ugyanis nem keverhető a kommunális hulladékkal - tudtuk meg Horváth Balázstól, a Saubermacher-Pannonia Hulladékgyűjtő Kft. ügyvezető igazgatójától.

- A veszélyes hulladékokból a lerakón való elhelyezésük során olyan vegyületek oldódhatnak ki, amelyek a talajt és a felszíni vizeket, rajtuk keresztül pedig az élővilág körforgását is szennyezhetik - részletezte Horváth Balázs - A Vár úti telepünkre bármikor ingyen be lehet vinni a veszélyes hulladékot, ide szállíthatók az elektronikai hulladékok is. A városban évek óta működik a veszélyes hulladékok szervezett gyűjtése, tavasszal és ősszel két-két napon át a Via Kanizsa Nonprofit Szolgáltató Zrt. szakembereivel egyeztetett helyszíneken, speciális hulladékszállító autóval várjuk a lakókat.

A múlt hét végén ismét útnak indult a járat . A szolgáltató szakembereivel és gépkocsijával Nagykanizsa sánci településrészében találkoztunk. Éppen csak kikerült a teherkocsi mellé a Veszélyes hulladékgyűjtés feliratú tábla, máris sorra jöttek az ügyfelek. Elsőként a Muskátli utcában lakó Mihovics Istvánné gördült be piros Babettájával.

- Tizenöt üveg sütőolajat és kiégett villanykörtéket hoztam - közli. - A tavalyi hulladékjárat óta gyűjtögettem. Szeretek sütni-főzni, de az elhasznált olajat mégsem boríthatom a kertbe... Meg minek is tenném, ha van lehetőségem leadni?

A szintén kanizsai Láng János festékesdobozokkal érkezett.

- Ha már így helybe jönnek a veszélyes anyagokért, hogy átvegyék őket, természetes, hogy elhozom és leadom. - magyarázta. - Elítélem azokat, akik az erdő szélére dobják a szemetüket - akár veszélyes az, akár nem.

- Ha már így helybe jönnek a veszélyes anyagokért, hogy átvegyék őket, természetes, hogy elhozom és leadom. - magyarázta. - Elítélem azokat, akik az erdő szélére dobják a szemetüket - akár veszélyes az, akár nem.

 

Gyűjtésenként 4-5 tonnányi anyag

A begyűjtött veszélyes anyag előbb a hulladékudvarba, onnét pedig Marcaliba, Aszódra, illetve Szombathelyre és Fűzfőre „utazik” – előbbiek esetében lerakóba, utóbbiakéban égetőbe kerülnek. Szerencsére az erdőszéli hulladékhagyók fogynak, s jelentős mértékben csökkent a veszélyes hulladékok közterületeken való megjelenése – tudtuk meg Pásztor Lajostól, a nagykanizsai polgármesteri hivatal közigazgatási ügyintézőjétől. Elmondta: idén nem is kellett ilyen ügyet továbbítaniuk a környezetvédelmi felügyelőséghez.

A felügyelőség szabályozza a veszélyes hulladékok gyűjtésére jogosult, a megfelelő engedélyekkel rendelkező vállalkozások körét is. Kanizsán ilyenből több is van. Zalaegerszegen a Zala-Depó Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. végzi a begyűjtést két hulladékudvara révén – tudtuk meg Simonyai Rita hulladékgazdálkodási előadótól. Mint mondta, ezek valamennyi, a Zalaispa- rendszerhez tartozó település lakójának rendelkezésére állnak, az udvarokban díjmentesen leadható a veszélyes hulladék.

– Mára megyeszerte normalizálódott az ilyen jellegű anyagok gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos helyzet, ám régebben hatalmas gondot jelentett mindenkinek az elhelyezés – mondta. – Nem túlzás: akkoriban valóban mindenki úgy szabadult meg a szeméttől, ahogy éppen tudott... Két évvel ezelőtt nekik is volt gyűjtőkocsis akciójuk, ám nem mutatkozott iránta túl nagy lakossági igény. Alkalmanként ugyanis csak pár száz kilogramm jött össze.

Keszthelyen a veszélyes anyagok gyűjtése szintén csak hulladékudvaron keresztül történik, nem rendelkeznek ugyanis az autós gyűjtéshez szükséges járművel – tudtuk meg Péterné Ferencz Renátától, a fenékpusztai telephelyet üzemeltető KETÉH Keszthely és Térsége Hulladékkezelő Kft. munkatársától. Főként festékesdobozokkal, növényvédő szerekkel, elektronikai hulladékokkal és ki kiselejtezett hűtőszekrényekkel találkoznak.

– Szerencsére az itt élők fegyelmezettek, s ügyelnek a környezetükre. Talán a turisztikai frekventáltság teszi... Bár a beszállított mennyiség évről évre több, mégsem lehet felhagyni a lakosság tudatformálásával – így a telepvezető. – S mivel udvarainkba csak keszthelyi lakosok hozhatják be ingyen a veszélyes hulladékokat, szükségesnek tartanám, hogy a többi település is összefogjon, s megszervezze területén a gyűjtést. Csekély mennyiségben jelenik meg veszélyes hulladék a lenti hulladékudvarban – tudtuk meg Ferenczi Róberttől, a Lenti Hulladékkezelő Kft. hulladékgazdálkodási vezetőjétől.

– Ha valaki ilyen anyagot hoz be, természetesen, átvesszük tőle, de ilyesmire ritkán kerül sor – mondta a szakember, aki hozzátette: leggyakrabban lomtalanítás során találkoznak a környezetre ártalmas anyagokat tartalmazó elektronikai szeméttel. Ferenczi Róbert úgy gondolja: a tendenciában vélhetően szerepet játszik az is, hogy szinte minden oktatási intézményben van már szárazelemgyűjtő, s az akkumulátorokat, fáradt olajat is átveszik a vásárlás helyén. A cégeknél, vállalkozásoknál szervezetten és rendszerezetten zajlik a gyűjtés, naprakész, számla alapján vezetett nyilvántartásban kell dokumentálni a keletkezett és tárolt veszélyes anyagok mennyiségét. S a tárolás sem történhet akárhogy, a Ford Auto-Kanizsa Kft.-nél például zárt rendszerbe fejtik le az autókból a fáradt olajat, ahonnét semmi nem juthat a környező talajba.

Egy csepp sem kerülhet ki a szabadba

– A járművek olajteknőjéből egy speciális berendezésbe, onnét pedig egy külső tartályba kerül az anyag – mondta Bölecz László, a Ford Auto-Kanizsa Kft. ügyvezető igazgatója. – Rendszeres időközönként érkezik egy speciális, veszélyesanyag-szállító tartályautó, amely rácsatlakozik a rendszerre, s kiszivattyúzza az olajat a saját tárolónkból. A nagykanizsai Munkabiztonsági Szolgáltató és Műszaki Bt. több vállalkozás és cég esetében gondoskodik a veszélyes hulladék megfelelő helyre történő szállításáról. Horváth László ügyvezető tapasztalatai azt mutatják, az ipari szektorban fokozottan betartják az előírásokat – már csak a szigorú szankciók és a gyakori ellenőrzések miatt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!