Belföld

2009.09.23. 18:31

Nehéz szezon volt: Több mint háromszáz embert mentett ki a Balatonból

Fonyód - Húsz éve nem látott ilyen kemény idegenforgalmi szezont, mint az idei: 240 viharjelzést rendeltek el, több mint 200 rendezvényt kellett biztosítaniuk és 337 embert mentettek a vízből a vízirendőrök - mondta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerdán megtartott idényzáró sajtótájékoztatóján.

zaol.hu

A rendőrkapitány hangsúlyozta, bár idén ugyanannyian, 8-an haltak meg, mint tavaly, ebből nem derül ki a lényeg. Az, hogy idén nem volt gyermekhalál, és senki nem vesztette életét viharban vagy a segítség elmaradása miatt a Balatonon. Az áldozatok fele olyan idős ember volt, aki rosszul lett, tehát az ő esetükben nincs is szó klasszikus vízbefulladásról.

A kiemelkedően jó balatoni vízi biztonságot jelzi, hogy idén az országban eddig százötvenen fulladtak vízbe, és ebből az ország szabad vizeinek majdnem felét kitevő Balatonon csak 8 áldozat volt - mondta a kapitány, emlékeztetve arra, hogy a mélyponton, 1994-ben 48-an fulladtak a Balatonba.

A Balaton Fejlesztési Tanács támogatásának köszönhetően idén sem eszköz-, sem benzinhiánnyal nem kellett megküzdeniük - mondta. A balatoni vízirendőrség 70 tagú állományából 54 teljesített 15 hajón szolgálatot. A létszámhiány miatt munkájukat a somogyi rendőrségtől kölcsönkapott 6 drávai hajóvezető és egy, a siófoki tűzoltóság által biztosított búvár és hajózási szakember segítette. A vízirendőrség koordinálta a mentésekben nagy segítséget nyújtó civilek - egy nagy és három kisebb vízimentő szervezet - munkáját is, így szükség esetén összesen 40 hajót tudott mozgatni.

Horváth László szerint hosszú évek óta az idei július jelentette a legkeményebb műszakot a vízimentőknek. A rendkívül változékony időjárásban öt, olykor százkilométeresnél is nagyobb sebességű széllel járó vihar csapott le a Balatonra. Abban az egyetlen hónapban 192 ember kimentésében működtek közre a vízirendőrök.

A balatoni vízirendőröknek 155 kijelölt- és ugyanennyi jelöletlen fürdőhely, valamint 45 üzemi és 57 közforgalmú kikötő biztonságát és rendjét kell felügyelniük nyaranta. A kapitányság idén minden eddigit felülmúló számú, több mint kétszáz vízi rendezvény - vitorlásversenyek, Balaton-átúszás stb. - biztosításában is közreműködött. A nyári szezon legextrémebb esetei között említették, hogy sok eltűnt gyereket kellett felkutatni, valamint azt, hogy süllyedő hajóról kellett kimenteni egy gyermekes családot.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!