Belföld

2009.09.04. 06:10

Élet a "százas villanykörte" után

Körkép - Mostantól tényleg nem lehet majd százas égőt venni? Ténylegesen mennyivel fogyaszt kevesebben egy energiatakarékos fénycső? És mennyivel hosszabb az élettartama? Ez nekem valóban megtakarítás, vagy csak úgy látszik? És mi lesz a villanykörte szavunkkal?

Mórocz Zsolt

Ilyen kérdések tolultak az emberben kedd óta, amikor az Európai Unió megszüntette a hagyományos, 100 wattos wolfram izzók forgalmazását, így próbálva előmozdítani az energiatakarékos kompakt fénycsövek térhódítását. Hallani - lapunk online-verziója is beszámolt a hírről a napokban -, hogy Nyugaton a vásárlók tudatosabbak: a német embert például nem érte ilyen váratlanul a szeptember elsejei lépés, s arrafelé be is spájzoltak a régi lámpából rendesen: az elmúlt hónapokban hatszor annyit adtak el ebből a boltok, mint addig. Nálunk viszont nem halmozódtak lakossági készletek - legalábbis erre utal a Nyugat-Dunántúlon több szakboltot működtető Lámpaházak Kft. adata: eszerint hagyományos égőből évek óta egyre kevesebb fogy, modernből viszont nő a mennyiség, s e változás épp mostanára eredményezte a két szám kiegyenlítődését.


Simon István, a világítástechnikai szaküzlet munkatársa régi izzót cserél - modern energiatakarékos fényforrásra. Már eljutottunk oda, hogy a kettőből nagyjából azonos mennyiséget adnak el
Fotó: Pezzetta Umberto

Tehát rengetegen ismerték már fel, mennyivel jobb az új, viszont sokan esküsznek máig a megszokottra. Mindkét tábornak igyekszünk segíteni azzal, hogy a bevezetőben említett, illetve az ezekhez hasonló kérdéseket megpróbáljuk megválaszolni.

- A legmesszebbmenőkig támogatom a dolgot, és nem is csak a saját vásárlással, de az egyesületünk ismeretterjesztő akcióin is tág teret szentelünk az energiatakarékos fényforrások propagálásának - kezdte Bogár István, a megyeszékhelyi Domberdő Természetvédelmi Egyesület elnöke. - Az előadásokon gyerekeknek azzal szoktuk megvilágítani a két fényforrás közti különbséget, hogy hagyományos égők használata mellett a családban mindig gondot kell fordítani arra, hogy csak abban a helyiségben égjen este a villany, ahol a család épp tartózkodik. Ha viszont kompakt csöveket szerelnek fel, nyugodtan fényárban úszhat az egész lakás, az áramfogyasztás még mindig sokkal kisebb lesz.

Ez mondható el általánosságban - viszont az ördög mindig a részletekben rejlik. Kezdjük a legérzékenyebb kérdéssel, az árral. A kompakt fénycsövek ötször-tízszer annyiba kerülnek, mint hagyományos társaik és ez a differencia (különös tekintettel arra, hogy egyes üzletekben akár 60-80 forintért is lehet már régi villanykörtét venni) sokakat visszatart a környezettudatos vásárlástól. Aztán szót kell ejteni a fényről is: sokan ugyanis esküsznek rá, hogy a modern égők nem adnak olyan jó fényt, mint az ósdinak mondott előd - hétköznapiasan szólva, nincs elég világos mellettük. De fontos ellenvetés a változással szemben az is, hogy az új égők egyszerűen nem valók a mi lámpáinkba - lévén utóbbiakat még a körtékhez formázták, s egy fénycső vagy szó szerint, vagy csak stílusában kilóg belőlük.


Grafika: Urbanics Pál

- Az energiatakarékos fénycsövek ára valóban rombolja a vásárlási kedvet, vagy arra sarkallja az embert, hogy ennek a fényforrásnak az olcsóbb kategóriáiból válasszon - fogalmazott Süte Csaba, a gyenesdiási székhelyű Lámpaházak Kft. tulajdonosa. - Pedig ez nem jó irány, mert az energiatakarékosból a neves gyártók magasabb árfekvésű termékei az igazán jók. Ezeknél már sokkal kevesebb gond van a színvisszaadással, a színérzettel - azaz hétköznapiasan, a fénnyel. Az égők ma már változatos formában kaphatók, van olyan is, amely a hagyományos körtét idézi, kevés lámpát tudok elképzelni, amelybe ne lehetne modern égőt találni. A befektetés pedig az azonnal jelentkező megtakarítással gyorsan megtérül.

Azt mondják, a villódzás, az egyes típusoknál jelentkező zúgás is az olcsóbb fénycsövek jellemzője, mint ahogy a sok kapcsolgatástól gyorsan kiég ellenvetés is ezek esetében állja meg a helyét. Ugyanakkor elmondható: míg a wolfram izzók élettartamát nem befolyásolta, ha napjában akár százszor fel-lekapcsolták őket, ez a fénycsöveknél problémás. Már csak azért is, mert az eszköz az energiatakarékosságot is folyamatosan égve fejti ki igazán - a legtöbb áramot ugyanis induláskor használja.

- El kell gondolkozni azon, hogy hova szerel fel valaki ilyen égőt, illetve szükség van némi szemléletváltásra - magyarázta Bogár István. - Mondjuk a mellékhelyiség nem a legjobb terep, hiszen ott általában keveset tartózkodik az ember, viszont egy négy-öt tagú család esetében a napi felkapcsolások száma igen magas tud lenni. Illetve hozzá kell szoktatni magunkat ahhoz, hogy ha ki is jövök a szobából, ne nyomjam le azonnal a villanyt - mert így járok sokkal jobban.

A hagyományos izzók nagyjából 1000 órás életciklusával szemben egyébként a kompakt csövek 10 ezer-15 ezer órát is tudnak - utóbbi érték állítólag az árral ugyancsak arányos. Átlagos háztartási adatokat figyelembe véve egy fénycső 10-15 évig is elélhet , arról nem beszélve, hogy az üzletekben a modern fényforrásokra általában egyéves garanciát is adnak.

Ám még mindig nem beszéltünk a változás valamennyi negatív vonatkozásáról. A fényforrás-piacon elindított folyamatok ugyanis természetesen átszabják a gyártási viszonyokat is, és ennek kapcsán már beszámoltunk arról, hogy a General Electric (GE) is kénytelen átgondolni a cégnél eme üzletág jövőjét. Ma még az sem kizárt, hogy az amerikai óriásvállalat - melynek Zalaegerszegen és Nagykanizsán is működik gyára, utóbbi ráadásul a városi foglalkoztatás szempontjából létfontosságú - felhagy a fényforrásgyártással. Egyébként a gyártók helyzetét nehezíti, hogy azt sem tudhatják biztosan, a vásárlói igények a villanykörték kivonásával merre indulnak majd: a kompakt fénycsövek, a halogén lámpák vagy a LED-lámpák lesznek-e a fő csapásirány. (Az EU egyébként jövőre a 75, 2012-től pedig a 40 és a 25 wattos égőket is kivonja majd a forgalomból, s úgy számolják, hogy 2016-ra teljesen eltűnnek majd a pazarló villanykörték.)

Mindenesetre a GE - mint sajtóközleménye fogalmazott - elsősorban a kompakt fénycsövek fejlesztésére kíván koncentrálni, sőt, akad már olyan terméke is, mely a megszólalásig hasonlít a hagyományos izzóhoz - ám 80 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, miközben az élettartama tízszer nagyobb. Egyébként a gyártók szerint a jövőben mindenképpen érdemes lesz áttérnünk az energiatakarékos lámpákra, még akkor is ha ezek drágábbak. A nagyobb fényerő, a hosszabb élettartam és a kisebb energiafelhasználás miatt ugyanis hamar megtérül az áruk.

S, ha már szó esett a megtakarításokról: GE-s számítás szerint ha ma, egy csapásra, az összes hazai hagyományos izzót, energiatakarékos fényforrásra cserélnénk, az ország évente 1500 gigawattóra elektromos energiát takaríthatna meg, s 600 ezer tonnával csökkene hazánk szén-dioxid-kibocsátása. És nem utolsó sorban minden egyes háztartás közel 1500 forintot spórolhatna a villanyszámlán.


Szerzők: Kiss Gyöngyvér, Pásztor András, Varga Andor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!