Belföld

2009.09.11. 09:25

Bemutatjuk a legkedveltebb zalai nyaralóhelyet: Balatongyörököt (fotókkal, grafikával)

Balatongyörök - Aki nyáron figyelemmel kísérte a "Keressük a legkedveltebb zalai nyaralóhelyet" versenyünket, az biztosan tudja: a kilenc település közül Balatongyörök kapta a legmagasabb pontszámot. Méghozzá olyan rangos mezőnyben, amelyhez rajta kívül Gyenesdiás, Hévíz, Kehidakustány, Keszthely, Lenti, Vonyarcvashegy, Zalaegerszeg és Zalakaros tartozik.

Mórocz Zsolt

E kilenc települést - mindegyikükről egész oldalas riportot közöltünk augusztus elején - keresték fel munkatársaink, véleményt kérve tíz kategóriában, a községről, a fürdőről, a szolgáltatásokról. A kérdésekre mindenütt ötven magyar, illetve húsz külföldi vendég válaszolt.


Fenséges panorámát nyújt a Szépkilátó. A jövőben erre is még több figyelmet szeretnének fordítani, rendezni a könyéket
Fotó: Sámel József

 

Az értékelt szolgáltatásokra és környezeti tényezőkre vonatkozó kérdésekre adott válaszok alapján a maximálisan elérhető 3500-ból összesen 3029 pontot kapott Balatongyörök: a külföldiektől 871, a magyaroktól 2158 pontot gyűjtött be a település. A település tisztaságára a külföldiek adták a legkevesebb pontot, ugyanakkor kiderült, hogy a helyi éttermekkel, vendéglátóhelyekkel elégedettebbek leginkább. A megszólított magyar turistáknak a szórakozási és kulturális lehetőségek terén voltak hiányérzetei, a vendégszeretettel azonban egyáltalán nem. E vélemények meglátszottak a pontszámaikon. Kiss László Tibor, Balatongyörök polgármestere azt mondja, nagyon örül a sikernek, de a felmérés egyben meghatározza a további teendőket, vázolva a fejlesztési irányvonalat.

 

- Nem túlzok, kitörő örömmel fogadtuk az eredményt - fogalmazott. - Hihetetlenül jó kezdeményezésnek tartom ezt a megmérettetést, egyfajta tükröt tartottak elénk, mégpedig őszintét, kritikusat. A 3500-ból 3029 pont számunkra az elismerés öröme mellett azt is jelenti, hogy nem verhetjük a mellünket, hogy nálunk aztán minden tökéletes. Ellenkezőleg, van még jócskán tennivalónk, a hiányosságokon kőkeményen javítanunk kell, s ígérhetjük: fogunk is. Igyekeznünk kell, hogy a település tisztasága a külföldieknek is megfeleljen, s még több programot szervezni, hogy a magyarok is megtalálják számításaikat nyaralásuk alatt. A tisztaság terén egyébként úgy látom, hogy mások a külföldiek elvárásai, azért kaptunk erre kevesebb pontot. A programok? Nos, az elmúlt években nagyon igyekeztünk, hogy minden hét végén jusson rendezvény, úgy tűnik ez is kevés. Át kell gondolni a hétköznapokat is, felmérve az igényeket, mégpedig korosztályonként. A turisztikai egyesület kapja majd feladatul, hogy - a többi település részeredményeit is nézve - dolgozza fel, értékelje az egyes kategóriákat, s dolgozza ki a konkrét teendőket. Ez jelenti a jövőt. Kiderült: a hagyományos magyar vendégszeretet az erősségünk, s ez még csak pénzbe sem kerül, csupán odafigyelésbe.


Grafikánk tanúsága szerint több kategóriában is az első három között végzett Balatongyörök. De jól szerepelt Gyenesdiás, Hévíz és Vonyarcvashegy is
Grafika: Urbanics Pál

 

A Balatongyöröki Turisztikai Egyesület vezetője szerint is a hiányosságok pótlása a járható út. Király Zsuzsanna azt mondja, a természeti környezet és a történelmi örökség mellett sok minden másra is szükség van a sikeres turizmushoz.

 

- Balatongyörök egyfajta találkozóhelye a vendégeknek, számos baráti társaság együtt tölti itt a szabadságát. Az ismerősi kör pedig évről évre terebélyesedik, vagyis a turizmus egy kicsit lelki alapon is működik - fogalmazott. - A rendezvények körét valóban szélesíteni kell, ahogy a Szépkilátóra és környékére is ráfér a fejlesztés. Ezt tervezzük.

 

Nem titkolta, bízik benne, hogy a verseny sikerének köszönhetően még többen látogatnak majd el Balatongyörökre. Hasonlóképpen vélekedett Bangó László, a Panoráma Hotel igazgatója is, aki szerint a településen minden megtalálható, ami a nagy városokban, csak esetleg kicsiben.

 

- Sokak számára nem a nyüzsgés a lényeg, Balatongyörök a szépsége, az adottságai, a természet közelisége miatt népszerű a vendégek körében - fogalmazott a hoteligazgató.


Hangulatos utcakép fogadja a Györökre látogatókat. A közterek gondozottak, de a rendezettség fokát tovább szeretnék javítani. Ehhez ad ötleteteket a helyi turisztikai egyesület
Fotó: Pezzetta Umberto

 

Piszter Péter vendéglős büszke a külföldiek magyar konyhát dicsérő pontszámaira. A hagyományos ételek minősége, a kiszolgálás, az udvariasság egyaránt feltétele annak, hogy a régi vendégek visszatérjenek, s újak is felfedezzék Balatongyörököt, s jó hírét vigyék a településnek.

 

Ebben természetesen mind a kilenc megszólított településen reménykednek, s nem alaptalanul. A verseny összesített pontszámai alapján ugyanis a Hogyan értékeli a település vendégszeretetét? kérdés nyert, 2836 ponttal. A településeken úgy vélték, lényeges szempont, hogy a hagyományos magyar vendégszeretet még mindig ott van a köztudatban. Második helyen összesítésben a községek tisztasága, harmadikon pedig a strandok rendezettsége végzett. Érdekesség, hogy a Balatonra szinte senki nem panaszkodott. A megkérdezett vendégek egyöntetűen nyilatkoztak úgy, hogy szeretik a tavat. Legkevesebb pontot a szórakozási és kirándulási lehetőségek kapták (2420). Többen is megjegyezték, hogy a Balaton szezonális hely, rossz időben kihal a part, a fedett fürdők pedig a hűvös napokon maximális előnyt élveznek. Vagyis a két fajta fürdőzési lehetőség kiegészíti egymást.

 

A múzeumokat, s a Keszthelyi-hegységben tett túrákat többen kiemelték élményként. Sok helyen panaszkodtak a parkolási nehézségekre (2506), érdekes módon nem csak a fizetős helyeken. A magyarok és külföldiek a helyek hiányát, a zsúfoltságot fogalmazták meg legégetőbb problémaként. S ha már e témánál tartunk, meg kell jegyezni, hogy nagyon sokan panaszkodtak a közlekedési nehézségekre, a fő- és mellékutak gyakori zsúfoltságára, arra, hogy - főként rossz időben - néhány száz métert is hosszú idő alatt tudnak megtenni. Arról nem is beszélve, hogy mondjuk Balatongyörökről Keszthelyre eljutni bizony nem egyszer okozott nem kis megpróbáltatást számukra.

 

A közbiztonsággal kapcsolatosan felméréseink során nem találkoztunk panasszal, az erre a kérdésre adott 2670 pont összesítésben a negyedik helyre volt elegendő. Többen azt mondták: igaz, hogy a nyaralásuk ideje alatt nem láttak rendőröket, de szerencsére bűnözőkkel sem találkoztak, s természetesen utóbbi számukra a fontosabb.

 

A verseny meglehetősen szoros volt, az első és utolsó helyen végzett település között 241 pont volt a különbség. A honlapunkon meghirdetett szavazás első helyezettje Lenti lett 5356 vokssal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A nyaralók is kérdeztek
A felmérésünk során 630 vendéget szólítottunk meg, köztük 450 hazait és 180 külföldit. Ők összesen 6300 kérdésre válaszoltak, 26 306 pontot kiosztva a lehetséges 31 500-ból. Öröm volt számunkra, hogy alig akadt megkérdezett, aki elutasította volna kíváncsiskodásunkat. S nem a bántás, a kritika, hanem a jobbító szándék derült ki válaszaikból. Mindezen kívül érdeklődtek ők maguk is a helyi programokról.


Szeptember 6-án, vasárnap éjjel újabb fejezete zárult le a versenynek, véget ért a lapunk internetes változatán zajló szavazás is, amelyen Lenti végzett az első helyen. 
Olvassa el a részleteket ITT! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!