Belföld

2009.08.17. 07:45

Jócskán zsebbe kell nyúlni: "Cakpakk hatvanezer alatt nem ússzuk meg"

Zalaegerszeg - A közelgő tanévkezdés gondolatára minden érintett család rezdül. Átnézik a már iskolás csemeték tavalyi holmijait, tanszereit, s közben tudják, megint sokba kerül az iskola.

Sinkovics Eta

Picit könnyebb helyzetben vannak azok a családok, ahol nem most kezdik a sulit a gyerekek.

- Vannak tavalyi maradványok, most azokat a dolgokat vásároljuk meg, amelyek nagyon szükségesek - mondja Balogh Krisztina, aki két gyermekével, a negyedikes Ruzsics Patrikkal és a hatodikos Ruzsics Krisztinával válogat az írószerboltban. - Idén mindkettőjüknek új iskolatáskát vásárolunk, az egyiket már beszereztük, háromezer forintba került. Aztán ceruzákat, ragasztót, mappát és füzeteket veszünk... Festéket nem, a tavalyi még jó lesz - sorolják. A bekötővel megvárják a tankönyvcsomagokat, öntapadós, átlátszó borítókat használnak. Egy-egy tankönyvcsomag kö-zel 15 ezer forintba kerül majd.

- Nem tudnám megmondani, mennyiben lesz összesen a tanévkezdés. Ami nagyon szükséges, az olyan 30-35 ezer forintba biztosan belekerül, de lehet, ennyiből nem is futja - kalkulál az anyuka.

A munkahelyi iskolakezdési támogatás felől érdeklődve kiderül, Balogh Krisztina férje jelenleg munkanélküli, egy fizetésből élnek.

Némethné Foki Gabriella két fiával válogat az üzletben. Krisztián hetedikes lesz szeptemberben, ő tolltartót, füzeteket, ceruzákat nézeget. Ádám a Ganz-Munkácsy-középiskolában utolsó éves.

- Az érettségire való felkészüléshez elég sok minden kell. A tételek elhelyezéséhez, áttekintéséhez több mappára lesz szükségem - mutatja a bevásárlókosár tartalmát a fiatalember. Egyébként az iskolakezdéshez az alapdolgok nagyjából megvannak, még a tankönyvek jelentenek nagyobb tételt.

- Az egyik tízezerbe kerül, a másik is olyan 12-15 ezer körüli lesz... Ötvenezer forintot biztosan kitesz a tanévkezdés összes költsége. Kicsinyenként mindig tettünk félre, így nem egyszerre kellett előteremteni a rávalót - mondja az anyuka.

Németh Istvánné három lányával nézelődik. Nagy az izgalom, Lilike első osztályba készül. Éppen neki keresnek iskolatáskát. Az ikrek, Kata és Fanni hetedikesek.

- Lilikének mindent kell venni, legelőször is iskolatáskát. Ez a darab nemcsak szép, hanem a minősége is jó, a vállpántja jól van kialakítva, nem húzza le a gyereket - sorolja a kinézett holmi kiválóságait az anyuka, ám az ára sem kevés, 7500 forintba kerül.

- Hiába vannak olcsóbbak is, fontos az egészség - teszi hozzá, talán magát is győzködve. A kicsi a tankönyveket az önkormányzattól ingyen kapja, ennek ellenére minimum húszezer forintot saccol a tanévkezdés kiadásaira. A nagyobb lányoknál is legalább ennyivel számol, külön-külön. Cakpakk hatvanezer alatt nem ússzák meg, kalkulálnak hangosan.

- Főállású anya vagyok, a férjem vállalkozónál dolgozik, nem kap iskolakezdési támogatást. Nekünk a nyár a tanévre való felkészülésről szólt... Minden hónapban tettünk félre, hogy a tanszerköltségeket ki tudjuk fizetni.

Hogy vannak-e igényeik a gyerekeknek?

- Ezeket megbeszéljük - mondja az anyuka.

A beszerzési hajrá idén viszonylag későn indult be, derül ki Csiszár Lajosné, a Kalamáris Papírbolt vezetője szavaiból.

- Júliusban főleg az elsősökkel jöttek a szülők, igazából a múlt héten kezdődtek el a bevásárlások. Az olcsóbbés a drágább termékeket egyaránt keresik. A többség megnézi az árakat, nem mindegy, mi mennyibe kerül. Azt tapasztaljuk, a középiskolát kezdők szívesebben nyúlnak a márkásabb áruhoz - mondja a boltvezető. - Egyelőre kevesebb a vásárló, sokan nem egyszerre, hanem részletekben szerzik be a szükséges írószereket. Megveszik a táskát, később a füzeteket, és majd visszajönnek a többiért - jellemzi a helyzetet.

Ritkán tapasztalják, hogy a gyerekek könyörgőre fogják, vegye meg a kívánt tollat, táskát a szülő. Azt látják, úgy érkeznek a családok, hogy otthon megbeszélték, mit lehet és mit nem, s nem az üzletben alkudoznak. Egyébként széles a választék, színesből is például 15 féle, vízfestékből 8-10 féle közül is lehet választani. Sokan keresik, s ezért a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan az üzletben idén is állítottak össze füzetcsomagot az általános iskolások részére. A felső tagozatosoké 740, az alsósoké 325-390 forintba kerül.

Iskolatáskát a kisdiákok részére vásárolnak a szülők, ám az a tapasztalat, hogy a lurkók korán, már harmadikban átváltanak a hátizsákra. Utóbbiak között előfordulnak olyan márkás termékek, amelyeknek az ára eléri a 16 ezer forintot is. Vannak vásárlók, akik a minőséget helyezik előtérbe, mi több, akad olyan iskola, amelyik megmondja, melyik márkából szerezzék be a diákok az írószereket...

Horváth Éva, a Papirus Bolt üzletvezetője is azt tapasztalja, sokan vásárolják anyagi lehetőségeikhez mérten az olcsóbbat, egyszerűbbet, s akadnak, akik a divatosabb termékeket keresik. Elsősorban azt emeli ki, hogy ma már számos iskolaszer környezetbarát, ami azt jelenti, hogy a füzeteket például újrafeldolgozott papírból készítik, a tollakat műanyag palackból, kukoricából...

- Nemcsak a felnőtteknél, de a gyerekeknél is mindinkább tudatosan jelentkezik az ilyen termékek iránt az igény - érzékelteti a helyzetet. Azt is tapasztalja, hogy vannak, akik az írószerféleségekben is mennek a legújabb divat után, ugyanakkor a régi, retrós dolgok is keresettek. Tavaly például bekötőpapírt szinte alig adtak el, ám idén többen is erre voksolnak. No ez még nem az az igazán régi, szilvakék színű, hanem a későbbi színes, mintás változat...

S végül számokban azokról, akik különösen izgalommal kezdik a tanévet. A megyeszékhelyen az általános iskolák padjait 490, Nagykanizsán 400, Keszthelyen 168 elsős kisdiák foglalja el. A középiskolák 9. évfolyamát Egerszegen 1300, Kanizsán 910, Keszthelyen pedig 534 diák kezdi meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!