Belföld

2009.07.28. 17:37

Reklám a felvételizők mobilszámára - az adatvédelmi biztoshoz kerül az ügy

Budapest - Az adatvédelmi biztos vizsgálatát kéri az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a felvételizők mobilszámának használata miatt, mert úgy értesültek, hogy az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) kereskedelmi reklám céljára is használta a jelentkezők adatait. Az OFIK illetékes dokumentuma szerint a hallgatók a jelentkezési lap megfelelő pontján világosan kinyilváníthatták az akaratukat arról, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy "a felsőoktatással kapcsolatos szolgáltatásokat" felajánljanak nekik.

zaol.hu

Az IKSZ a felvételizőktől úgy értesült, hogy az OFIK kereskedelmi reklám céljára is használta a jelentkezők adatait, "ami a magyar felsőoktatás piacosításának újabb állomásaként értékelhető" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    Mint írták, azok a felvételizők, akik kérték, hogy SMS-ben értesítsék őket a felvételi eredményről, nem sokkal később egy újabb üzenetet is kaptak. Ennek tartalma a közvetkező volt: "Gratulálunk! Megcsináltad! Hozd ki a maximumot a diákéveidből! Legyél, aki lenni akarsz! www.diakhitel.hu"
   
A szövetség aggályosnak tartja, hogy "egy közintézmény - kihasználva a fiatalok életének egyik kiemelkedő pillanatát, a sikeres felvétel hírét -  közreműködik abban, hogy a gazdasági válság idején a fiatalokat hitel felvételére buzdítsák". 

A szövetség szerint kétes, hogy a felvételizők valóban hozzájárulásukat adták ahhoz, hogy a felvételi eljárás során megadott mobilszámaikra az OFIK kereskedelmi reklámot is küldjön, ezáltal a felvételi eljárástól eltérő célra használja fel személyes adataikat.
    
Az üggyel kapcsolatban a házszabály szerint írásbeli kérdést nyújt be az IKSZ Hiller István oktatási és kulturális miniszternek - írták a közleményben.
    
Az IKSZ kezdeményezését követően az MTI megkereste az Országos Felsőoktatási Információs Központot. Az intézmény az IKSZ kifogásaira reagálva eljuttatta az MTI-hez a felvételi jelentkezési lapot, s felhívta a figyelmet arra, hogy annak 13. pontjában, a Hozzájárulás egyéb tájékoztatáshoz címszó alatt a diákok bejelölhették azt, hogy beleegyeznek-e abba, hogy bizonyos felsőoktatással kapcsolatos szolgáltatásokat felajánljanak nekik.
    
A jelentkezés lap megfelelő pontjának szövege úgy hangzik: "amennyiben hozzájárul ahhoz, hogy a megadott elérhetőségeire sikertelen felvételije esetén (a ponthatár-megállapítást követően) felsőoktatási és felnőttképzési intézmények képzéseivel, szolgáltatásaival kapcsolatos információkat kapjon, itt jelölje."
    A következő bekezdés szerint "amennyiben hozzájárul ahhoz, hogy a megadott elérhetőségeire a felsőoktatási jelentkezők, hallgatók számára szolgáltatásokat nyújtó szervezetekről, azok szolgáltatásairól információt kapjon, itt jelölje."
    

Kerekes Gábor, az Educatio Kft. ügyvezető igazgatója a múlt pénteken tartott sajtótájékoztatón elmondta: a felsőoktatásba jelentkezők 96 százaléka, 122 ezer diák kért sms-ben értesítést a pontszámokat illetően.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!