Belföld

2009.07.29. 06:29

Ha zajos az éjszaka: megoldás a csendrendelet?

Megyei körkép - Nem csak a Terézvárosban folynak csaták a vendéglátósok és a lakók között, Zalában is előfordulnak konfliktusok. Van olyan település, ahol a VI. kerületihez hasonló szigorral alkottak csendrendeletet.

Szabó Judit

Nagy port vert fel a budapesti VI. kerületi önkormányzat csendrendelete, amely csak akkor engedélyezi a lakóházakban működő vendéglátó- és szórakozóhelyek 22 óra utáni (de maximum hajnali egyig tartó) üzemelését, ha a lakók kétharmada írásban hozzájárul, s ha az üzemeltető szakértői véleménnyel igazolja, hogy nem bocsát ki zavaró zajt. A pihenni vágyók nyugalma érdekében hozott rendelkezés felháborította a vendéglátósokat és vendégeiket. Az Újkorcsoport nevű civil szervezet a jogszabály alkotmányellenességét akarja kimondatni, mert meggyőződése, hogy a nyugalomhoz való jog mellett megilleti az állampolgárokat a kulturált szórakozáshoz való jog is. 

Zala megyében Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen és Zalalövőn érdeklődtünk, előfordulnak-e a fővárosihoz hasonló feszültségek, milyen válaszokat adnak erre az önkormányzatok, s hogy látják a helyzetet a vendéglátósok.

- Zalaegerszegen ha nem is támogatja, de békén hagyja az ökormányzat a vendéglátósokat - szögezte le Czigola Sándor, a Terra Incognita étterem tulajdonosa. 

Zalaegerszeg önkormányzata nem alkotott csendrendeletet, az éttermek, kocsmák, sörözők maguk határozzák meg a nyitva tartásukat. Ha azonban áthágják a szabályokat, például rendszeresen túllépik a megengedett zajszintet, a működési engedélyüket teszik kockára. A Márka presszót a napokban záratta be végleg az önkormányzat, többszöri zajszintmérés után.

- Az üzemeltetőnek nem sikerült betartania a zajkibocsátási határértékeket. Ezért, illetve a sorozatos lakossági panaszok miatt vontuk vissza a működési engedélyt - tájékoztatott dr. Babos István, a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának vezetőhelyettese.

Zalaegerszegen az is előfordult néhány éve, hogy bírósági úton akadályozta meg egy lakóközösség a házban működő presszó este 10 óra utáni nyitva tartását. Az Orgona fölött lakók azért tudták elérni a korai zárást, mert a társasház alapító okiratában benne szerepelt a 22 órás korlátozás.

Nagykanizsán létezik csendrendelet, nemrég fogadta el az önkormányzat. A sajátossága, hogy bár a jogszabály általánosságban fogalmaz, jelenleg csupán egyetlen vendéglátóhely tartozik a hatálya alá, a Ping-Win Szeráj elnevezésű éjjel-nappali, utcai kiszolgálású gyorsbüfé. A közelben lakók régóta ostromolják az önkormányzatot, hogy tegyen valamit, mert zavarja őket, hogy éjjel autók állnak meg a büfé előtt, a kocsikban zenét hallgatnak, csapkodják az ajtókat és hangoskodnak a társaságok.

- A bíróság előtt is volt már az ügy, de nekem adtak igazat, továbbra is működhet a büfé. Ezután alkotta meg az önkormányzat a számomra elfogadhatatlan rendeletet, amely szerint szeptembertől 23 óra és reggel 5 között nem lehetnék nyitva - vázolta a tulajdonos, Dolmányos Szilárd. - Fizetem a bérleti díjat, a helyi adót, 13 embert alkalmazok. Ha éjjel be kell zárnom, amikor a legnagyobb a forgalom, a munkatársak felét el kell bocsátanom. Kevesebb lesz a bevételük azoknak a kiskereskedőknek is, akiktől az alapanyagokat rendelem - sorolta a következményeket, s elmondta: különösen bosszantja, hogy kizárólag őrá érvényes a csendrendelet, s azon lesz, hogy megváltoztassa az önkormányzat a jogszabályt.


Grafika: Urbanics Pál

Utcai lármával kapcsolatban egyébként főleg nyáron érkeznek észrevételek a nagykanizsai hivatalba, tudtuk meg Müller János közigazgatási osztályvezető helyettestől, akinek az a véleménye, hogy az utcai történésekért a kocsmáros nem felel, emiatt nem lehet fellépni vele szemben. Más kérdés, ha házon belül zajonganak erősen, ilyen ügyekben már többször eljártak, voltak zajmérések, korlátozások, de vendéglátóhely bezárására még nem volt példa Nagykanizsán.

Keszthelyen sem könnyű mindenkinek a kedvére tenni, hiszen van, aki szórakozni, más pedig pihenni szeretne, s bonyolítja az ügyet, hogy a város a turizmusból él, nem teheti meg - s nem is cél -, hogy lehúzassa a rolót este a vendéglátósokkal.

- A környezetvédelmi rendeletünk a belvárosban megadta a lehetőséget arra, hogy hétvégén hajnali négyig biztosítsanak zeneszolgáltatást a vendéglátóhelyeken, de ugyanezt már nem engedélyezzük a Balaton-parton, mert ott van a legtöbb probléma - tájékoztatott Vargáné Várkonyi Erzsébet, a turisztikai és külkapcsolati bizottság elnöke.A Balaton-partra az általános szabály vonatkozik: hétköznap 24, pénteken és szombaton maximum hajnali kettőig szólhat a zene a pavilonsoron. De nem is a muzsika okozza a legtöbb fejtörést a városvezetőknek, hanem a randalírozás. Az éjszakai beach-et is ezért kellett megszüntetni, mert a hangzavar irritálta a Helikon szálló vendégeit. A bizottsági elnök elmondta: bár nehéz összhangot teremteni a turisták és a helyiek igényei között, remélik, hogy a hatályos rendelet betölti a szerepét, szigorítani nem szeretnének rajta.

Drákói csendrendeletet alkotott ugyanakkor a zalalövői önkormányzat: idén májustól néhány jeles nap kivételével nem tarthatnak nyitva 22, pénteken és szombaton pedig 24 óra után azok a vendéglátóhelyek, amelyek 20 méteres körzetében lakóépület található. A képviselők azért rendelkeztek így, mert másképp nem tudtak véget vetni a fiatalok sörözés utáni viselkedése miatt érkező panaszoknak. A rendelet hatályba lépése után az egyik érintett söröző, a Geronimo bezárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!