Belföld

2009.07.08. 07:31

Bonyolult kutyahistória

Dobronhegy - Vinkó István helyi lakos keresett meg bennünket azzal a panasszal, hogy a szomszédos ház lakói egy hete eltűntek és a két német juhászkutya ott maradt ellátatlanul.

Sinkovics Eta

Vinkó István felháborítónak tartja, hogy akármelyik hatósághoz fordult ez ügyben, senki nem intézkedett. Mint mondta, miután már napok óta nem észleltek mozgást a szomszédos Sárközi családnál, ezért a lánya múlt héten pénteken telefonon bejelentette az esetet a csonkahegyháti körjegyzőségen (ott úgy mondták, névtelenül), de nem történt semmi. Este Vinkó István felhívta a zalaegersze-gi Bogáncs Állatmenhelyt, ahonnét két fiatal ki is ment, kutyatápot, vizet adtak az ebeknek, és avval váltak el, hogy vasárnap visszatérnek, amennyiben tudnak autót szerezni. Mivel erre nem került sor, panaszosunk hétfőn érdeklődött az állatmenhelyen, ám úgy érezte, a hölgy, akivel beszélt, lepasszolta . Két gyepmestert is felhívott, ám ők sem foglalkoztak a problémával, s hiába akarta dr. Kardeván Endrét telefonon elérni, a megyei főállatorvos elfoglaltsága miatt csupán a titkárságáig jutott. Ezután fordult lapunkhoz. 


Dobronhegyen, a napok óta üresen álló portán két juhászkutya maradt ellátatlanul, egyiküket már elvitték
Fotó: Katona Tibor

Még hétfőn késő délután kimentünk az Ady u. 7. szám alatti házhoz, melynek kerítésén ruhák száradtak. Hogy a roma család mennyi ideig lesz távol, vagy egyáltalán hova mentek, arról Vinkó Istvánnak nincs tudomása. Egyébként csend ülte meg a foghíjas léckerítéssel zárt udvart, melynek oszlopán a felirat harapós ebtől óvja a látogatót. Most ennek semmi jele nem volt. Láncra kötve, elhagyatottan, s elhanyatlottan gubbasztottak vackukon, s jöttünkre még csak egy halvány ugatással sem reagáltak... A táp körülöttük szétszóródva, nem esznek, nem isznak, kommentálta kísérőnk.

- Senkit nem érdekelt, mi van a kutyákkal - utalt az intézkedések hiányára. - Állatkínzás ami itt van, és ez bűncselekmény - tette hozzá.

Amikor tegnap megpróbáltunk utánajárni az általa felvázolt érdektelenségnek, a kapott információk a másik oldalról világították meg az ügyet.

- Ismerem az esetet. Én vettem fel a telefont. Sajnos nem hagyta Vinkó István elmondani, amit szerettem volna, ezért nem tudtam vele megértetni, mi a teendője, hogyan kell eljárnia - kezdte Simonné Füzi Ildikó, a Bogáncs Állatmenhely telepvezetője. - A két fiatal valóban kint járt Dobronhegyen, megnézték a kutyákat, ám azt nem ígérhették, hogy vasárnap visszamennek, ugyanis nekünk nincs autónk. A hivatalos eljárás szerint a jegyzőnél vagy a polgármesternél kell bejelentést tenni, s ők hozathatják be a kistérségi gyepmesterrel a kutyákat. Az oltást követően a gyepmesteri karanténban két hétig megfigyelés alatt tartják az ebeket és csak utána kerülhetnek az állatmenhelyre - utalt a megoldást jelentő ügymenetre a telepvezető, ismételten hangsúlyozva, mindezt nem tudták elmondani Vinkó Istvánnak, mert nem hallgatta őket végig.

A történetet tovább bonyolítja, hogy a dobronhegyi önkormányzat és panaszosunk között nem felhőtlen a kapcsolat, ez egyébként kiderült Vinkó István és Barabás Erzsébet polgármester szavaiból is. Utóbbi tegnap nem is kívánt nyilatkozni, s a település lakójával ugyanabban az újságcikkben szerepelni. Ám az esettel kapcsolatban megjegyezte, a kutyákat rendszeresen beoltották, s most sincs velük semmi probléma. Mint hozzátette, délelőtt volt ellenőrzés , s pillanatnyilag nincsenek ott az ebek...

De vajon akkor hol lehetnek? Felhívtuk Vinkó Istvánt, hátha választ kapunk a kérdésre. Szavaiból kiderült, orvosnál tartózkodott, így nem tudta kommentálni a hallott információt. Hazatelefonált a lányának, aki azt mondta, a kutyák ott vannak... Későbbi fejleményről is beszámolt: fél négykor egy sárga Lada járt arra, és az egyiket elvitték...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!