Belföld

2009.06.27. 02:29

Szerdától további drágulás

Körkép- Július elsejével életbe lép a Bajnai-csomag egy része, közte a kormány által elhatározott, s a parlamenttel is jóváhagyatott általános forgalmi adó (áfa) emelése. Az egyértelműen megszorító jellegű, az állami bevételek növekedését eredményező intézkedés érthetően nem váltotta ki az emberek szimpátiáját - ám tetszik, nem tetszik, válság van.

Szalabán Attila

A parlament döntése alapján idén július elsejétől az áfa mértéke 25 százalékra emelkedik. Ez alól néhány termék jelent kivételt: 5 százalékos áfakulccsal kell számolni a gyógyszerek, különböző egészségügyhöz kapcsolható termékek, vakok által használható eszközök, könyvek, napilapok, egyéb újságok és kották esetében. Szintén kisebb az áfa (18 százalékos) néhány alapvető élelmiszernél: a tej és tejtermékeknél, gabona, liszt, keményítő felhasználásával készült árucikkeknél - valamint a távhőszolgáltatásnál, ám ez csak augusztus elsejével lép életbe, hiszen az Európai Unióval is el kell fogadtatni.

A zalaegerszegi városházán kiszámolták, hogy az ötszázalékos áfaemelés hogyan befolyásolja az önkormányzat idei költségvetését: 272 milliós többletkiadást jelent.

- Kevesebb ablakot cserélünk ki, kevesebb utat építünk, ez az állami gazdaságélénkítés - summázta véleményét Gyutai Csaba alpolgármester a minapi közgyűlésen.

A 272 millió forintos többletkiadás egy része a működési költségeknél jelentkezik, de a beruházásokat is érinti. A folyamatban lévő, pályázati segítséggel zajló fejlesztések támogatási szerződésében még 20 százalékos áfatartalom szerepel. A városházán valószínűsítik, hogy a támogatás összege nem emelkedik, így az ötszázalékos áfatöbblet az önkormányzatot terheli majd. Ez például a kis- és középvállalkozóknak több mint 400 millió forintból építendő inkubátorháznál jelent pluszkiadást.

Az áfaváltozás következtében tovább nő a 24 milliárd forint főösszegű költségvetés 471 milliós hiánya. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy kevés a valószínűsége az ingatlanértékesítésekből tervezett 5-600 milliós bevétel elérésének, több mint egymilliárd forintra nőhet a hiány, figyelmeztetett Devecserné Óvári Ibolya, az MSZP frakcióvezetője, s intézkedéseket sürgetett a büdzsé helyzetének javítására.

A forgalmiadó-változás miatt a közszolgáltatási díjak is növekednek. A zalaegerszegi közgyűlés a napokban emelte meg a diákétkeztetés, a piaci helypénzek és a tömegközlekedés díjait öt százalékkal. Az elővételben vásárolt buszjegyek ára például 195-ről 200 forintra nő, buszon váltva 260-ról 270-re, az általános bérlet ára pedig 4900-ról 5100 forintra. A víz- és csatornadíjak, valamint a hulladékszállítási díjak is emelkednek, de ezekről nem kellett döntenie a közgyűlésnek, mert tavaly év végén nettóban határozta meg az összegeket, amelyek mindig az aktuális áfával egészülnek ki.

- Számunkra nem annyira az áfaemelés az érdekes, hanem az, hogy a jövőben az APEH szedi be az iparűzési adót, és csak annak 80 százalékát kapja meg az önkormányzat - fakadt ki Marton István, Nagykanizsa polgármestere. - A kormány, illetve a parlamenti többség döntéseinek eredményeként több száz millió forintot veszít a városunk. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy tönkrezúztak minden eredményt, amit keserves munkával, kőkemény pénzügyi fegyelemmel sikerült az elmúlt években elérnünk.

- Amit lehetett, megvásároltunk már 5 százalékkal olcsóbban - árulta el Kiss György, a Vivere alapítvány alapító kuratóriumi tagja . - A jövőben azonban kénytelenek leszünk lenyelni a békát, és megfizetni a drágulást.

Nem járnak jobban azok a szervezetek sem, melyek már elkezdték a beruházásaikat.

- Kérdéseket tettünk fel az irányító hatóságnak, ám egyelőre nem kaptunk hivatalos választ - jelezte érdeklődésünkre Horváth Vencel, a 809 millió forintos állami segítséggel nettó 2,7 milliárd forintért fürdőplazát építő zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója. - Pillanatnyilag az az állás, hogy a támogatott, tehát a gyógyfürdőnk kénytelen elviselni az áfaváltozás miatti pluszköltséget.

Különösebben nem érzékelt az áfaemelés előtti növekvő keresletet a forgalmában a Kiss-Gerencsér Autóház Kft.: a készleten lévő kocsikat tudnák eladni még 20 százalékos forgalmi adóval terhelten. Kemény érvágás: az iparűzési adóból csak 80 százalék az önkormányzaté

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!