Belföld

2009.05.05. 11:36

"Kitaposom a beleidet!" Megfenyegették a polgármestert

Kaposvár - Megfenyegették az eseti segélyezésről szóló rendelettel ismertségre szert tett Somogy megyei Gadács polgármesterét, Szabó Lászlót. Az alig 150 lakosú zsáktelepülésen az - Alkotmánybíróság április 21-én kelt határozata szerint alkotmányellenes - önkormányzati rendelet alapján csak az kap rendkívüli segélyt, aki nem iszik, nem dohányzik, és műveli a kertjét.

zaol.hu

Szabó László kedden az MTI-nek megerősítette a Somogyi Hírlap beszámolóját az őt ért fenyegetésről. Eszerint hétfő délelőtt hívta egy ismeretlen, aki válogatott trágárságok után közölte, hogy kitapossa a beleit, kicsinálja a családját, összetöri az autóját.  A polgármester az MTI-nek elmondta: a fenyegetésről még csak szóban tett bejelentést az igali őrsparancsnoknak. A hivatalos feljelentésre kedden kerül sor - tette hozzá.

Szabó László a fenyegetésről szólva elmondta: megviselte, miként a szokatlanul nagy médiaérdeklődés is. Nem gondolta, hogy ekkora hír kerekedik a rendeletükből, mint ahogy azt sem, hogy egyesek ezt úgy tűntetik fel, mintha a cigányok elleni rendeletről lenne szó, keverve a rendszeres és az átmeneti segély fogalmát - tette hozzá a polgármester.
    
Szabó László a telefonhívással kapcsolatosan kijelentette: nem fél, és nem gondol arra, hogy lemondjon, továbbra is teszi a dolgát, mert még nagyon sok elintézni való akad a faluban.
    
A polgármester kitartott amellett, amit egy héttel korábban az Alkotmánybíróság (Ab) honlapján frissen megjelent határozata kapcsán mondott az MTI-nek, azaz: "a rendelettel nincs semmi baj". 
    
A rendelet azért került az Ab elé, mert a múlt év elején egy helybeli felülvizsgálati kérelemmel a bírósághoz fordult, az ügyet tárgyaló bíró pedig állásfoglalást kérve az Ab-hez, amely alkotmányellenesnek nyilvánította a rendelet kifogásolt szövegrészét. 
Az indoklás szerint nem lehet kizárni az átmeneti segélyből azt a kérelmezőt, aki önhibájából került rendkívüli élethelyzetbe, márpedig a gadácsi önkormányzat ezt tette, amikor kikötötte, hogy csak az kaphat eseti segélyt, aki mentes a káros szenvedélyektől, és műveli a kertjét.
    
Minden rászoruló kap segélyt, sőt az átlagosnál jobban támogatjuk őket - hangsúlyozta a Gadácsot hét éve vezető Szabó László, aki továbbra is azt tartja helyesnek, ha közpénzből, a lakosság által befizetett forintokból csak olyanok kapnak, akik - bár mindent megtesznek annak elkerüléséért - tényleg kilátástalan helyzetbe kerültek. 
    
Mindazonáltal az Alkotmánybíróság által kifogásolt rendeletet visszavonják - közölte a polgármester, hozzátéve: az új rendelet is tartalmaz majd kikötéseket, ám arra figyelnek, hogy a megfogalmazásba ne lehessen belekötni.
    
Gadácson jelenleg heten kapnak rendszeres szociális segélyt, és évente öt-hat kérelmező fordul az önkormányzathoz rendkívüli élethelyzetre hivatkozva átmeneti segélyért, amely esetenként 10-20 ezer forint. Előbbit a központi költségvetést, utóbbit az éves szinten mintegy 20 millió forintból gazdálkodó helyi önkormányzat állja.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!