Belföld

2009.05.27. 10:58

Brutális kegyetlenséggel ölték meg osztálytársukat - jogerősen 14 év börtönt kaptak

Pécs - Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla szerdán annak a két gimnazistának a büntetését, akiket első fokon 14 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, amiért tavaly megölték osztálytársukat Kaposváron.

zaol.hu

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Somogy Megyei Bíróság korábbi határozatát és a ma 17 éves fiatalokat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek.
    
A tényállás szerint a két, akkor 10. osztályos fiú és a későbbi áldozat a gimnázium kezdete óta barátok voltak, de a vádlottakat idővel idegesíteni kezdte társuk viselkedése. Ez 2008 tavaszára olyan terhessé vált a számukra, hogy elhatározták: megölik őt. Eleinte kettesben beszélgettek tervükről, majd azt elmondták két osztálytársuknak is, akik azonban nem hittek nekik.
    
A két fiú hosszas tervezgetés után abban egyezett meg, hogy nagyatádi illetőségű osztálytársukat egy talált, második világháborús géppisztoly ürügyén egy kaposvári tóhoz csalják, ott leütik, vésővel agyonverik, testére szigetelőszalaggal köveket rögzítenek, aztán a vízbe dobják. A helyszínen el is próbálták, mindezt hogyan teszik.


A Pécsi Ítélőtábla Krémer László bíró vezette tanácsa másodfokon tárgyalta annak a két kaposvári gimnazistának az ügyét, akik a Somogy Megyei Bíróság ítélete szerint előre kitervelten, különös kegyetlenséggel megölték egyik osztálytársukat
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
    
A vádlottak 2008. május 21-én követték el tettüket. Egyikük már az iskolába magával vitte a vésőt, társa pedig a tervről mit sem sejtő áldozatot kérte meg arra, hogy vegye meg a szigetelőszalagot. A két fiú - ahogy az azt megelőző fél évben rendszeresen - aznap is alkoholt fogyasztott, s délután két óra körül ittasan, osztálytársukkal együtt mentek a tóhoz. Amikor odaértek, egy bottal leütötték áldozatukat, azzal és egy vésővel brutálisan bántalmazták, ütötték, fojtogatták őt. A fiú az életéért könyörgött, de a tettesek nem kegyelmeztek neki: arcára mellmagasságból súlyos betondarabokat ejtettek, majd az eszméletét vesztett diákot a tóba dobták, s hogy elsüllyedjen, a testére köveket dobáltak. Az áldozat halálát fulladás okozta, de a testén talált 19 külsérelmi nyom alapján szakértők megállapították, hogy sérüléseibe is minden bizonnyal belehalt volna.
    
A tettesek a gyilkosság után a vérnyomokat földdel leszórták, a vésőt és az áldozat hátizsákját a tóba, mobiltelefonját pedig hazafelé menet a Kapos folyóba dobták, miután arról sikertelenül próbáltak meg a fiú szüleinek sms-üzeneteket küldeni, leplezve a bűncselekmény elkövetését.
    
A Pécsi Ítélőtábla nem látott lehetőséget a két fiatal - esetükben maximálisan kiszabható 15 év szabadságvesztéshez közeli - büntetésének enyhítésére, miután bebizonyosodott, hogy egyikük sincs olyan kóros elmeállapotban, amely akadályozta volna őt a tett súlyának és következményeinek felismerésében. Ráadásul mindketten Kaposvár egyik patinás gimnáziumába jártak, családi körülményeik rendezettek voltak.
    
Krémer László tanácsvezető bíró azt is megjegyezte, hogy bár a táblabíróság bírái hosszú évek óta tárgyalnak életellenes cselekményeket, csak elvétve találkoztak ilyen brutális, embertelen elkövetési móddal.
    
A két gimnazista ügyének tárgyalására sokan voltak kíváncsiak. A tárgyalótermet zsúfolásig megtöltötték az áldozat rokonai, barátai, osztálytársai és mások mellett a sajtó képviselői.


Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!