Belföld

2009.04.29. 12:40

Harc a körbetartozások ellen? A kormány bevezetné a "biztos kéz" programot

Budapest - A kormány osztrák és német mintára bevezetné a "biztos kéz" modellt, amely az építőiparban tiszta viszonyokat teremt, és megakadályozza a lánctartozásokat. Erről Bajnai Gordon beszélt a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

zaol.hu

A kormányfő elmondta: a modell arról szól, hogy az építtető, a fővállalkozó és az alvállalkozó egy közösen megbízott, úgynevezett "biztos kéz" szervezeten - ügyvédi irodán, bankon - keresztül szerződik egymással. Állami beruházások esetében ez a szervezet a  Magyar Államkincstár lesz.

A miniszterelnök közölte: az új modellben az alvállalkozók kifizetése az előfeltétele lenne annak, hogy a fővállalkozó megkapja a következő részletet a megrendelőtől.
    
Bajnai Gordon szerint a "biztos kéz" modell bevezetése hónapokig eltarthat, és érdekeket fog sérteni, de alapvető változásokat hozhat az építőiparban. Hozzátette: terveik szerint ehhez az idén  megalkotják a részjogszabályokat. 


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!