Belföld

2009.03.30. 09:05

Bajnai nyíltságot, egyenes beszédet ígér, de azt is mondja: "fájni fog"

MTI - E program végrehajtása fájni fog, sokaktól követel majd áldozatot, lemondást, érinteni fog minden magyar családot, minden magyar embert, de meglesz az eredménye - mondta programjáról Bajnai Gordon kormányfő-jelölt a Parlamentben újságírók előtt tett sajtónyilatkozatában.

zaol.hu

"Nem fogok tétlenkedni…”

    Bajnai Gordon Gyurcsány Ferenccel együtt érkezett a sajtótájékoztatóra, aki közölte, azt indítványozzák, hogy a leendő kormányfő Bajnai Gordon legyen. Mint mondta, Bajnai Gordonnak van programja a válságkezelés feladataira és lesz többségi támogatása a Parlamentben. A miniszterelnök Magyarország következő kormányfőjeként mutatta be a jelenlegi gazdasági minisztert, majd kiment a teremből.

    Mint Bajnai Gordon mondta, Magyarországot a gazdasági válság veszélye fenyegeti, "Magyarországnak nincs vesztegetni való ideje, (...) nincsenek felesleges hónapjai, arra, hogy az állam működtetésében végre gyökeres változtatásokat hajtsunk végre. Magyarországon (...) százezrek figyelik ijedten, néha rettegve a forint árfolyamát" - fogalmazott a kormányfő-jelölt, hozzátéve, hogy késlekedés nélkül cselekedni kell, kemény de gyógyító hatású lépésekre van szükség. Hangsúlyozta: "nem fogok tétlenkedni (...), nyíltságot, egyenes beszédet ígérek".

   
„Nekem nem számít ki bal és ki jobboldali”

    A kormányfő-jelölt továbbá azt is közölte, hogy a következő hetekben egyeztetést kezdeményez a válságkezeléséhez hozzátenni tudó és akaró szakmai és politikai szervezetekkel, köztük az Országgyűlés valamennyi pártjával. Mint mondta,  "nekem nem számít ki bal és ki jobboldali", s e szellemében fog cselekedni.

    "Partnere és együttműködő társa kívánok lenni mindenkinek", akinek van programja és szándéka a válság megoldására, a magyar gazdaság és ezen keresztül az ország megerősítésére – mondta Bajnai, aki hangsúlyozta: a válságkezelő kormány és az ország érdekét szolgáló, gyors és határozott lépesek végrehajtása mindaddig jobb megoldás Magyarország számára, mint bármi más. 

    Bajnai kitért arra is: ennek a kormánynak világos a mandátuma, meghatározott időre, meghatározott feladatra vállalta a megbízatást.


Forrás: MTI 

1991-ben szerzett közgazdász diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán.

1991 és 1993 között a Creditum pénzügyi tanácsadó cég munkatársa volt. 1993-ban, Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál volt szakmai gyakorlaton, majd az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt tanácsadójaként dolgozott 1994-ig. 1995 és 2000 között a CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója, majd 29 évesen vezérigazgató-helyettese volt. Közreműködött a Richter, a Mol, a Matáv, az OTP és más kibocsátók tőzsdére vitelében. 

2000 és 2005 decembere között a Wallis Rt. vezérigazgatója volt. 2001-től 2004-ig a Graboplast Rt. igazgatósági tagja, 2003-tól 2005-ig a Rába Rt. igazgatóságának tagja volt. 2006 januárjától júniusig a Budapest Airport Zrt. elnöke, 2003-tól 2006 júniusáig a Zwack Rt. felügyelő bizottságának tagja, 2006 márciusától júniusig a Corvinus Egyetem Gazdasági Tanácsának tagja.  

2003-ban a Menedzserek Országos Szövetsége az Év fiatal menedzserének választotta. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat), a hazai vállalatirányítási kultúra fejlesztése terén elért eredményei, kiemelkedő szakmai és vállalatvezetői munka elismeréseként.

Kormányzati posztot először 2006. július 1-jén vállalt, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője, a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett.

Az önkormányzati miniszteri poszton pártonkívüliként 2007-ben Lamperth Mónikát váltotta. Az SZDSZ koalícióból történt kilépése utáni kormányban az újonnan alakult Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetését vette át 2008. májusában.


Forrás: wikipedia, meh.hu


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!