Belföld

2007.12.19. 03:28

Kezdődhet a tb-rendszer átalakítása

Zalaegerszeg (haa, hp, mh, kzs) - Hétfőn este a parlament megszavazta az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényt, ennek apropóján kérdeztünk politikusokat, szakembereket és laikusokat.

Zalai Hírlap

- Mindenki látja, hogy beteg az egészségügy, ezért változtatni kell rajta; ezt a Fidesz-kormány idején így gondolta az akkori szakminiszter, Mikola István is. A reformokat tehát végre el kellett indítani - fogalmazott Mohácsi József (MSZP). Mint mondta, az új törvény értelmében egy biztosító és több pénztár működik majd, továbbá megmarad a szolidaritáselvű nemzeti kockázatközösség. - Mindenkit kötelezően el kell látni és mindenki jövedelemarányosan fizeti majd a járulékot. Azt pedig, bármilyen kormány is legyen hatalmon, mindig biztosítani kell, hogy az 51 százalékos állami tulajdon diktálhasson, tehát az irányító szerepet továbbra is az állam töltse be. Minden magyar állampolgár alapvető joga, hogy egészségügyi ellátásban részesüljön; ez az elv nem sérülhet a jövőben sem.

Mohácsi József szerint az igazi munka, a részletek kidolgozása csak most kezdődik, viszont fontos volna, hogy a felesleges hisztériakeltő akciók helyét a problémák orvoslásának folyamata vehesse át.

Vigh László (Fidesz) ezzel szemben úgy fogalmazott: a törvényt a kormánytöbbség fogadta el, ám az ország lakosságának nagy többsége elutasítja az abban foglaltakat; erre utal a Fidesz minap elvégzett közvélemény-kutatása. - Egyértelmű, hogy a biztosítók nyereségérdekeltek, tehát aki az 1000 milliárdos tb-kasszához hozzáfér, oda azért tesz be pénzt, hogy nyereséget vegyen ki. Mi azt mondjuk, hogy az emberek egészségével ne packázzon senki, az egészségbiztosítás irányítása maradjon állami monopólium. Tartani lehet ugyanis attól, hogy a biztosítók inkább az egészséges emberekkel és a nagy kórházakkal kötnek csak szerződést.

Vigh László szerint a Fidesz nem riogatásnak szánja azt, hogy többször bejelentette, amint hatalomra kerül, rögtön visszaalakítja a rendszert. Épp ellenkezőleg: az ország lakosságát szeretnék megnyugtatni ezzel az ígérettel. - Abban egyetértünk, hogy javításra szorul az egészségügy, de ezt a modellt elutasítjuk. A kormánypártoknak már nem hisszük el, hogy versenyt indukál és ezáltal javulást hoz az új rendszer: céljuk ugyanis a tb-vagyon feletti rendelkezés megszerzése - vélekedett Vigh László. Hozzátette, a tervezett népszavazás többről szól a konkrét kérdéseknél; az emberek e döntésről is ítéletet mondanak majd.

Virágné dr. Móga Julianna, az egerszegi Color Ruházati Kft. cégvezetője arra a kérdésre, jó vagy elhibázott lépésnek tartja-e a biztosítótársaságok bevonását az egészségbiztosításba, így válaszolt: - Mint minden új dolognak, ennek is megvannak a kockázatai, és amíg be nem járatódik az új rendszer, számítani kell a rögös útra. De mindemellett az a véleményem, hogy az egészségbiztosítással valamit tenni kellett. Olyan nincs, hogy csak ülünk tovább, közben halmozódik a hiány és az ellátás nem javul. Igazából nem félek tőle, nem tartok annyi negatívumtól, mint amit hallani. Viszont amit az utóbbi két-három napban láttam a tévében, már rég meg kellett volna csinálni. Feliratokkal mutatták, magyarázták, mi mit jelent az átalakításban, ezt kellett volna már egy hónappal ezelőtt bemutatni.

- Az igaz, hogy a magántőke nem karitatív szempontok alapján lép be a finanszírozásba - folytatta. - Ezért aztán ki fogja kényszeríteni a versenyt az egészségügyi intézmények között. Amit viszont bevezetnék, hogy az egészségbiztosítás oldaláról tessék szíves fegyelmezni az embereket. A szenvedélybetegségek megelőzésére gondolok - mondta a cégvezető.

Dr. Csidei Irént, a Zala Megyei Kórház főigazgatóját arról kérdeztük, milyen várakozásokkal tekintenek az új szabályozás elé.

- Számunkra a végrehajtá-si utasítások mondanak majd legtöbbet az új rendszerről. A most elfogadott törvény csak egy keret, hogy miként fog működni, az a részleteken múlik. Az egyik legfontosabb, hogy milyen lesz a betegirányítás, a betegutak szabályozása, a másik alapvető elem pedig a gyógyítási protokollok finanszírozása. Abban kell közösen megállapodni, hogy a szakmai protokollok után mennyit té-rít a biztosító, pillanatnyilag ugyanis a minőség, a szakmai színvonal nem kifizetődő . Hiába törekszik egy kórház a saját megfeszített erejéből arra, hogy a legjobb szakembereket és a legeredményesebb technológiát alkalmazza, ha ez nem jelenik meg pozitív különbségként a finanszírozásban. Sokszor hangoztatják, hogy a kórházak versengeni fognak a biztosítók kegyeiért. Én olyan versenyről gondolkodom, amit a megfelelő finanszírozás alapoz meg. A magasabb szintű technológia és szakembergárda ugyan nyilván többe kerül, de hamarabb meg is gyógyítja a beteget. Ezeket a szempontokat kell együtt kezelni. Enélkül nem lesz működőképes a rendszer.

Tegnap orvosi rendelőkben várakozókat is megkérdeztünk.

- Vannak ügyeskedők, akik ebből is üzletet akarnak csinálni - legyintett egy hetven év körüli férfi a keszthelyi Egészségügyi Alapellátási Intézet várójában. - Hála istennek, hogy elfogadták a törvényt, legalább lezárult ez a hatalmas cirkusz - tette hozzá rögtön a mellette ülő ugyancsak idős férfibeteg, majd jelezve, hogy több szót nem érdemes az ügyre vesztegetni, tovább folytatták a beszélgetésüket.

- Hogy szükség van a változtatásra, azt mindenki tudja - kezdte Simon Péter egy másik orvosi szoba előtt. - Igaz, hogy megszavazták, de én egyelőre azt sem tudom, hogyan fogja befolyásolni az életemet. Hogy biztosítót kell választani? Valószínűleg nem járok majd utána, amíg nem vagyok igazán érintett. Azt viszont jónak tartom, hogy akár a kötelező gépjármű-biztosításnál, itt is lehetőség lesz a váltásra, ha nem vagyunk elégedettek a szolgáltatással. Egyébként nem olyan vagyok, aki ismeretek nélkül képes elutasítani bármit, csak azért, mert mások netán azt mondták, hogy rossz - fűzte hozzá a fiatalember, aki nem titkolta, aggódik miatta, mit fognak szólni az üzleti ügyfelei, ha elolvassák, amit nekünk mondott.

Bognoczky Enikő nyugalmazott tanárnő nagyon ocsmány dolognak tartja az új egészségbiztosítási törvényt. Szerinte a szocialisták egy részét akaratukon kívül hajszolták bele, hogy szavazzák meg. Őrültség, hogy 22 társadalombiztosítási pénztár működjön az országban - magyarázta.

Nagy Zoltánné érdeklődésünkre annyit mondott, komolyabb gondjai is vannak annál, mint hogy ilyesmivel foglalkozzon. - Évek óta mozgássérült vagyok, a férjem már korábban meghalt, most egy komoly műtéten vagyok túl, szépen lassan építgetem újra az életem. Ami az új rendszert illeti, engem valószínűleg már nem érint, hiszen alig két évem van a nyugdíjig. Hogy a fiataloknak jobb lesz-e, nem tudom. A fiam például postás, alig ötvenezer forintot visz haza, választania kell, hogy enni adjon a három gyereknek, vagy gyógyszerre költsön, ha betegek - tette hozzá az idős asszony.

Ezek is érdekelhetik