Belföld

2007.10.05. 02:29

Kihúzni a telet...

Sümegcsehi - Bízunk az enyhe télben. Ha nem kell erősen tüzelni, akkor az ideiből marad egy kis fa jövőre. Sokan talán nem is gondolják, mekkora könnyebbség lenne ez számunkra - fejezte ki reményét Hosszú Imréné, miközben a falugondnok a nemrég vásárolt kuglikat hasogatta.

Sámel József

- Talán elég lesz, nem nagyon lenne miből pótolni a készletet - tette hozzá a hetvennégy éves Hosszú Imre.

- Becsülettel ledolgoztam harminckilenc évet, meg kettőszáznyolcvannégy napot, negyvennyolcezer forint a nyugdíjam, a feleségemé pedig tízezerrel kevesebb. Vagyis a kettőnk egyhavi jövedelme lenne elég a téli tüzelőre.

- Pedig fűteni kell, a férjem beteges, naponta többször lefekszik, nem pihenhet hidegben - így a feleség, aki elmondta: a fa árát még csak kigazdálkodják, ám a felvágásához, behordásához segítségre van szükségük. Az önkormányzat segít, Tóth Tibor falugondnok riportunk napján is hasogatta a kuglikat.

- A fűrészelés, a hasogatás, a favágás, a behordás nehéz fizikai munka, az idős, főként egyedülálló emberek nem bírják betermelni a téli tüzelőjüket - mondta pihenésképpen. Megtudtuk tőle, hogy az önkormányzat segíti a rászorulókat, ahogy a Vöröskereszt által foglalkoztatott házi gondozók is kiveszik részüket a napi munkából. Ha kérik, naponta behordják a fát, s be is fűtenek.

- A tapasztalat, hogy legtöbben családon belül megoldják a tüzelő beszerzését, feldolgozását. Akadnak azonban, akik teljesen magukra maradtak, s egészségük nem engedi az ilyen jellegű munkát. Sokan kályhakészen vásárolják meg a fát. Ha drágább is, nem kell költeni a felvágatására - fűzte hozzá. - Legtöbben panaszkodnak, hogy drága a fa, idén például tizenháromezer forintot emlegettek köbméterenként. Ez az ár mindenki számára megterhelő, a nyugdíjasoknak pedig talán sokszorosan is át kell gondolniuk, hogy mennyi tűzifát vásárolhatnak nyugodt szívvel. Lehet persze spórolni, sokan akadnak, akik csupán egyetlen helyiséget fűtenek. A többség reménykedve úgy fogalmaz: Valahogy majd csak kihúzzuk a telet! Hát, így legyen!

- Biztos, hogy megnyugvást jelent, ha nyáron már fedett helyen van a tüzelő. Nem könnyű azt lehordani a kazánhoz, melyhez meredek lépcső vezet. Szerencsére ebben is segítenek az asszonyok, s ha ők éppen nem érnek rá, akkor a falugondnok is - tette hozzá Hosszú Imréné, megjegyezve: csak a tizenharmadik havi nyugdíj maradjon. Még ha kevesebb fát tudnak belőle venni, a téli tüzelőt akkor is biztosítottnak érzik.

Néhány utcával odébb, Czilli Géza portáján, fedett helyen gondosan összerakva áll a hasított fa, s a még hasogatásra váró kuglik is mértani pontossággal sorakoznak. A házigazda szerencsésnek mondhatja magát, hiszen saját birtokáról több évre elegendő tűzifát sikerült bespájzolnia.

- A nyugdíjból nem futná a megfelelő mennyiségű tüzelőre. Két-három évig biztosan nem kell fát vásárolnunk. Nem pazarolunk, eltüzelünk mindent, az apró ágakat is. Ha a gyümölcsfák tönkremennek, azok is a kályhába kerülnek - mutatott a kupacokra felesége társaságában. - Tisztában vagyok vele, hogy hatalmas teher lenne, ha meg kellene venni a téli tüzelőt.

- A lakás minden helyiségében van konvektor, azokat azonban csak akkor gyújtjuk be, ha itt a család. Amúgy a biztonsági tartalékként meghagyott kályhák üzemelnek - vette át a szót a feleség. - Ha csak gázzal fűtenénk, az egyszerűen megfizethetetlen lenne, akik ezt teszik, húsz-harmincezer forintos havi számlákat emlegetnek. Ezt egyszerűen nem lehetne kigazdálkodni a nyugdíjból.

- A kis konyhát és a hálószobát fűtjük naponta, előbbiben ott van a jó öreg sparherd, melyen - amellett, hogy kiválóan melegít - az étel is megfő - mondta Czilli Géza. - Évente úgy 5-6 köbméternyi fa fogy el nálunk. Néhány éve még magam fűrészeltem össze a rönköket, most már segítségre szorulok. Ez nem éppen olcsó, de hát tüzelő nélkül nem maradhatunk...A gázkonvektor mellett a tartalékként meghagyott kályhák is üzemelnek

Ezek is érdekelhetik