Belföld

2007.02.07. 03:27

Világosabb törvény kell

Zalaegerszeg - A tömegoszlatás sehol sem szép látvány, minden esetben erőszakot jelent, és ezt a normális gondolkodású emberek elutasítják, fogalmazott dr. Bene László altábornagy, amikor a Kossuth téri eseményekről kérdeztük.

MTI

- Tud-e jobb megoldást a Kossuth téri rend fenntartására a kordonon kívül? - kérdeztük a tábornokot.

- Számos lehetőséget el tudok képzelni, de jelenleg ott áll a kordon. Folyamatosan viták zajlanak a sajtóban és a politikában, hogy jogszerű-e a kordon. Nekünk erről egyértelmű a véleményünk. Magyarország jogállam, ahol a törvényeket be kell tartani. A rendőrségnek a közintézmények és a kiemelten védett vezetők biztonsága érdekében joga van területet lezárni, akár a gyalogosok és gépjárművek közlekedését megtiltani. Budapest rendőrfőkapitánya ezt az intézkedést hozta. Ha valakinek ez a döntés nem tetszik, megvannak a jogorvoslati lehetőségei. Fordulhat a döntést meghozó budapesti főkapitányhoz, ha ő elutasítja a felvetést, akkor hozzám, mint országos rendőrfőkapitányhoz kerül a panasz. Ha fenntartom a jelenlegi állapotot, akkor pedig a döntésem megtámadható a bíróságon. Ezekből a lépésekből idáig, minden nyilatkozat ellenére, csak az első mozzanaton vagyunk túl. Tehát eddig csak a budapesti főkapitányt, illetve a minisztert keresték meg a panasszal. A Helsinki Bizottság kifogása is csak az elmúlt héten érkezett meg. Szakértők vizsgálják az ügyet, nem kívánok előzetesen erről nyilatkozni, az elbírálására 15 napom van. A kordon egyébként eltűnhet vagy visszahúzódhat a jelenlegi mérethez képest. Ami biztos: február 15-e táján döntés kell hoznom.

- Ha szakmai vagy egyéb érvek miatt a kordon felszámolása mellett döntenek, és újra kezdődnek a demonstrációk, milyen más eszközök állnak rendelkezésre ezek megfelelő mederben tartására?

- Egyáltalán nem probléma a demonstrációk újrakezdése. Egy szempontot kell figyelembe venni, a törvényeket be kell tartani. Ha valaki bejelenti a demonstrációt, és mi tudomásul vesszük, akkor a megállapodásnak megfelelő módon lehet demonstrálni. Ez esetben a rendőrség mindent megtesz azért, hogy törvényesen, a szabályokat betartva ezt megtehessék.

- A történtek alapján készül-e szakmai vélemény a rendőrség részéről a gyülekezési törvénnyel kapcsolatban, amit az esetleges módosításkor figyelembe lehet venni?

- Nem vagyunk törvényalkotók, így nem véleményezünk. Szakmai tapasztalatainkat azonban leírtuk, és elküldtük a rendészeti minisztériumnak. Mint ismert, három jogtudós kidolgozta a gyülekezési törvény módosítását, ez jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt van. Mi is véleményezni fogjuk, amint megkapjuk a tervezetet.

- Milyen pontokon javasolnának változtatást a jelenlegi helyzethez képest?

- A gyülekezési törvény fontos rendszerváltó regula,az egyik legfontosabb állampolgári alapjogot szabályozza, ennek korlátozását senki nem kívánja. Mindössze arra tettünk javaslatot, hogy az eltelt 15 évben lezajlott demonstrációkon szerzett tapasztalatok alapján a törvény egyértelműbbé váljon. A módosítások az eljárási szabályokat érintenék. Tehát azt várjuk, hogy eldöntsék, ha valaki bejelenti, egy téren egy éven át éjjel-nappal demonstrálni akar, ezt teheti-e. Lehet-e kempinget építeni, gulyáságyút telepíteni? Bármilyen közterületen, de a Kossuth tér esetében a hely méltóságától sem lehet eltekinteni. Ilyen és hasonló kérdésekre várunk választ, mert ez csak egy példa volt a felvetésünkből - mondta végezetül dr. Bene László.

Ezek is érdekelhetik