Becsvölgye

2016.09.06. 17:45

Régi őszök illatai újra

Szeptember 9-től 11-ig rendezik meg a térítésmentes II. Becsvölgyei Aszaló Hétvégét, amely elvesztett régi gasztronómiai tudást tanít vissza az érdeklődők számára.

Arany Horváth Zsuzsa

- Szeptember első heteiben befűtenek Göcsejben. Legalábbis ezt tartják a helyiek, amikor a környéken tüzet raknak az aszalókban - mondja Magai Ágota, az ingyenes rendezvényt szervező Becsvölgyei Nők Társasága vezetője. - Becsvölgyén a 60-as, 70-es években minden második háznál volt aszaló. Szilvások voltak a családi kertekben, a termést a család összefogásával aszalták meg. Ma már a faluban legfeljebb, 2-3 háznál aszalnak. A régi aszalóépületeknek csupán a romjai vagy hűlt helye található. Ám a helyben és hagyományos módon készült aszalványok ma is göcseji helyi terméknek minősíthetők. Jó lenne az egyensúlyt helyreállítani, a 2014-ben épült közösségi aszaló ennek érdekében rendelkezésére áll mindenkinek.

Két éve működik a közösségi aszaló. Képünkön érdeklődők a helyi Kaposiné Kocsis Tamara és Zsohár Jánosné társaságában
Fotó: Becsvölgyei Nők Társasága

Az aszalványok virágkorukat élik. Ezeket régen levesben is fogyasztották, ami talán újra divatba jön, s a híres göcseji tollfosztókban a pogácsa és a perec mellé kínálták.

Hogy ez így legyen, ezen a hétvégén második alkalommal rendezik meg az önkormányzat támogatásával az aszaló hétvégét az Örökség Ponton, a közösségi aszalónál, amelyet pénteken este fűtenek fel. Bárki szabadon viheti a gyümölcsöt, hiszen az aszaló vasárnap estig felügyelet mellett működik. Szombaton délelőtt idézik fel az aszalás történetét, a nap folyamán Bedő Jenő tangóharmonikás szórakoztatja a munkálkodókat, akik zöldséges köleskását is főznek. Vasárnap délután zajlik a tájjellegű ételek gasztrobemutatója, amihez ifj. Horváth Károly népzenész muzsikál, előkerülnek a Lendva környékén az édesapja által gyűjtött énekek, bemutatják az Átimennék a Murán című kötetet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!