Baba

2008.10.28. 05:12

Babák, mamák egymás között

<b>Zalaegerszeg</b> - Más szülő mit tesz ilyen helyzetben? Ez csak a mi gyerekünkkel fordul elő? Keressem emiatt a védőnőt? A kertvárosi anyukák apró-cseprő gondjaikra is választ kapnak klubjukban.

Péter Gyöngyi

A szőnyegen tenyérnyi hely sem volt szabadon, pedig ottjártunkkor a szokásosnál kevesebben vettek részt a foglalkozáson. A lurkók valamennyi mókás eszközt  igyekeztek kipróbálni, volt, aki a csúszdát választotta, más egy különleges hintaszékbe csücsült   persze csak átmeneti időre, aztán továbbállt, hogy  egy újabb izgalmas eszközt vegyen szemügyre. Míg az apróságok lelkesen  játszottak, az anyukák  fél szemüket csemetéjükön tartva  megvitatták, mi minden történt velük az elmúlt egy hét során.
Efféle családias hangulat uralja a zalaegerszegi Apáczai ÁMK egyik apró termét szerdáról szerdára, a kertvárosi anyukák és gyermekeik közös játékkal múlatják az időt. Persze nem csak a könnyed szórakozás jelent vonzerőt a szülők számára. A  baba-mama klub vezetője előadásokat is    szervez, nem szólva arról, hogy ily módon  védőnőként   ugyancsak folyamatosan kapcsolatban áll az újabb és újabb kihívásokkal találkozó anyukákkal.
 Nyáron jártunk itt  először, hiszen igazából akkor érdemes jönni, amikor már lépeget, elindul a gyermek    említette Szilágyiné Szalai Éva, aki Anna lányával együtt mára  rendszeres látogatója lett a programoknak.  Bármit kérdezhetünk a védőnőtől, de a tapasztaltabb anyukákat ugyancsak   faggathatja az ember. Így aztán végül egymást is megismerjük, a játszótéren sem idegenként találkozunk. Természetesen  a gyerekek szintén jól érzik magukat, szívesen jönnek.
A közösség pozitív szerepét hangsúlyozta a klub életét irányító Gyukné Sebestyén Marianna is.
 Mivel zömében a saját körzetemből érkeznek és ugyanazok a babák jönnek,  afféle bölcsődei vagy óvodai előkészítőnek is megfelel ez  a program  összegzett a védőnő. Hozzátette, így az édesanyák vele is többször találkozhatnak, hiszen ezt a korosztályt, vagyis az 1-3 éveseket egyébként csak negyedévente látogatják a szakemberek.  Jómagam is a rendelkezésükre állok,   de egymás között is tapasztalatot cserélhetnek a szülők.
Marianna két éve vezeti az önszerveződő  klubot. Mint említette, hasonló másutt is működik, de efféle ingyenes lehetőség nem nagyon akad több a városban. Időnként előadással is meglepi a látogatókat, nemrégiben például egy a homeopátiával kapcsolatos tájékoztatót    hallhattak az egybegyűltek, máskor gyermekpszichológust hívott a klubba, de előfordult, hogy ő maga tartott ismertetőt az anyukáknak.
Varga Veronika és kislánya, Rebeka múlt héten látogatott először a foglalkozásra.
 Barátságos mindenki. Bár a többség jól ismeri egymást,  úgy érzem, befogadják az újonnan érkezőket. A kislányom is   jól érzi magát  említette  Veronika.  Barátnőm lakik a Kertvárosban, őt látogattuk meg.  Javasolta, hogy nézzünk be  a klubba, így kerültünk ide. Fontosak az ilyen találkozások, hiszen bár harmonikus a kislányunkkal a kapcsolatunk,  azért akadnak nehezebb periódusok az életünkben. A tapasztalatcsere sokat segíthet, jó tudni, hogy nemcsak az én gyerekem ilyen vagy olyan, hanem a többieké  is, szóval nem vagyok egyedül az adott  problémával, s hogy az éppen aktuális életkori sajátosságnak tudható be a viselkedése. Szüleink minket is igyekeztek a legjobb tudásuk szerint nevelni, de úgy gondolom, másféle világot élünk, így a gyerekek esetében másra is kell már figyelni, más szempontok kaphatnak helyet a nevelésben. 

Ezek is érdekelhetik