Alsónemesapáti

2011.08.23. 11:05

Falunap Alsónemesapátiban augusztus 20-án

Gazdag program várta Szent István király ünnepén az érdeklődőket az alsónemesapáti falunapon. Baráti társaságok ültek egy asztalhoz, hogy csapatot alkotva megméretessenek, vizsgázzanak az életről – a mindennapi kenyérről – megszerzett tudásukból.

Horváth László

Hét csapat versengett az elsőségért az alsónemesapáti falunapon, amelyet államalapító Szent István király ünnepén rendeztek. A csapatok tagjai számot adhattak magyar történelem tudásukról, a kenyérrel kapcsolatos népszokásokról. A bátrabbak kiálltak a színpadra karaokézni, miközben a többiek a virágkötészet csínját-bínját sajátították el.

Az új kenyeret az ifjúsági klub tagjainak irodalmi műsorát követően Sömenek István érseki tanácsos, plébános szentelte meg, majd a szereplők a falatokat szétosztották a jelenlévők között.


A falunapot a TÁMASZPONT RTB bemutatkozó koncertje zárta, előtte beszélgettünk Kámán Géza zenekarvezetővel:
- A TÁMASZPONT Rock Tribute Band egy éve alakult, a tagok (Császár László billentyűs hangszerek, Hajdu István gitár, Liszák János gitár, Molnár Balázs gitár, Varga József ütőshangszerek, Kámán Géza bassgitár) ismerősek lehetnek az élőzenét és a dallamos rockzenét kedvelő zalaiak számára, hisz’ jól csengő nevű együttesekből (Tornado, Ösztön, Dessert) verbúválodott össze a TÁMASZPONT RTB. Több helyen bemutatkoztunk már falunapokon, különböző rendezvényeken, ám hazai pályán ez az első fellépésünk.


A zenekar „élőben” dübörög, kicsit furcsa is volt hallani a dob pergését, a gitárok vokális hangzását, a szintetizátor dallamosságát – a félórás sztárvendégekhez szokott füleknek. Az együttes és a közönség hamar megtalálta a közös hangot, mivel ezen az estén felcsendültek a „könnyen emészthető tánczenék” mellett a hazai rock felejthetetlen dallamai is. A zenekar, legközelebb Vas megyében, Szakonyfaluban lép fel.


Üröm és mínusz 3 pont
Egy falunap elengedhetetlen a tartozéka a sport, falvainkban leginkább a foci. Szerencsés esetben ilyenkor egy-egy aggancsosbambi és némi sárgakóla mellett békés döntetlennel zárulnak az ilyen összecsapások. Szerencsétlen esetben a megyei szövetség bajnoki fordulóra kötelezi a község felnőtt és fakó csapatát. Még szerencsétlenebb esetben idegenbe kell utazni. Az Alsónemesapáti TE egy ilyen szerencsétlenségnek esett áldozatul. Vagyis inkább „kommunikációs probléma” okozott bonyodalmat és felháborodást, a sportot szerető apátiak körében. Mikor hírül vették, hogy menniük kell(ene) a község vezetője személyesen járt vol(na) el a megyei labdarúgó szövetségben – ám ott kijelentették, hogy e-mailben kell kérvényüket benyújtani. Ezt meg is tették. Az íróasztal mellet ülők pedig addig totojáztak, hogy nem engedélyezték sem a mérkőzés időpontjának sem a pályaválasztói jog változtatását. A labdarúgók, a vezetők ezután úgy döntöttek, hogy nem utaznak el, vállalva ennek a cselekedetnek minden következményét, vagyis, hogy mínusz három ponttal kezdik a bajnokságot. Csak zárójelben jegyzendő meg, hogy egy másik csapatnak, ugyan ebben az osztályban ugyanilyen irányú kérelme pozitív elbírálásban részesült (4/ 2011-2012. (08.17) VB-határozat). E sorok írója is úgy gondolja, hogy nem helyes a szövetségben dolgozók ilyen hozzáállása, mivel nem a befőtt teszi el a nagymamát, és nem a farok csóválja a kutyát!

Ezek is érdekelhetik