Állatvilág

2016.12.27. 20:40

Jubilálnak a madármentők

Fenékpuszta - A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zalai csoportja által üzemeltetett Balaton-parti madárgyűrűző- és madármentő bázis idén ősszel volt 30 éves, de a természetbarátoknál messze nem ez volt a szezon legérdekesebb történése.

Varga Andor

Július első hete és október vége között zajlott a gyűrűzési szezon Fenékpusztán - átlagosan jó eredményekkel, tudtuk meg Varga Júliától, a bázis munkatársától. Összesen 17 ezer madarat fogtak itt, ami nagy szám, ha tekintetbe vesszük, hogy a zalai madarászok csak egy 150 méteres hálósorral dolgoznak". Igaz, annak az elhelyezkedése kiváló, hiszen a balatoni nádasban húzódik.

„Látványgyűrűzés" Fenékpusztán. Középen Benke Szabolcs, az MME zalai elnöke ismeretterjeszt, mögötte jobbról Darázsi Zsolt, balra pedig Varga Júlia látható Fotó: archív/Pezzetta Umberto

A hálóba került madarak közül 2000 már gyűrűvel a lábán érkezett, 18 egyeden pedig külföldi gyűrű volt - az ilyen fogások különösen értékesek, hiszen az adatok az állatok vonulási szokásaival kapcsolatban árulkodnak. A madarászok ilyen esetben igyekeznek felvenni a kapcsolatot a madarat gyűrűző külföldi kollégákkal, ám ez még ma, az internet világában sem megy mindig egyszerűen. Fenékpusztára sem érkezett meg még minden visszajelzés az idén fogott madarak kapcsán.

Az mindenesetre biztos, hogy a legtöbb külföldről ide vetődött madár füsti fecske volt és Csehországból érkezett (hét darab), de akadt két cseh parti fecske és egy lengyel füsti fecske is. A 2016-os távolsági rekordot pedig egy Észak-Németországban, Fenékpusztától légvonalban 740 kilométerre gyűrűzött foltos nádiposzáta állította fel. Az apró madár a Schwedt település mellett első, majd fenékpusztai újbóli fogságba esése" között huszonöt nap telt el, tehát az említett távolságot legfeljebb ennyi idő alatt tette meg.
Varga Júlia a cseh gyűrűs fecskékkel kapcsolatban elmondott egy érdekességet. Az ottani madarászok ugyanis nem hálóval elcsípve jelölték meg ezeket a madarakat, miután náluk az dívik, hogy a jószágokat még fióka korukban, a fészekben gyűrűzik. Ahogy felénk a gólyákkal szokás.

És a teljesség kedvéért ejtsünk szót arról is, külföldről hány visszajelzés érkezett Fenékpusztára itt gyűrűzött és ott visszafogott madarakról. Horvátországban, Pakostane településnél egy nádirigó és két fülemülesitke esett hálóba, és utóbbi faj Fenékpusztán jelölt képviselői közül egyet-egyet csíptek el Horvátországban (a Neretva partján), valamint Albániában és Görögországban is. Szerbiában, Stanisic településen két, a Balatonnál gyűrűzött barkós cinegét fogtak vissza ottani ornitológusok. Amellett, hogy ezek voltak a faj első, Fenéken gyűrűzött és külöldön visszafogott példányai, érdekesség még, hogy idehaza az egyik példányt júniusban, a másikat pedig szeptember végén csípték el, odakint" azonban egyszerre, október 29-én fogták meg őket. A sor egy Olaszországban lelőtt seregéllyel teljes, de később minden valószínűség szerint bővül még. Remélhetőleg azonban több halálos" nem lesz már benne...

Honnan jöttek a madarak 2016-ban Fenékpusztára? A térkép még nem teljes, hiszen ahogy érkeznek a külföldi visszajelzések, a vonalak egyre csak sűrűsödnek rajta

Fenékpuszta a madarak mellett az embereknek is zarándokhelye": a lassan véget érő 2016-os évben körülbelül 7 ezer látogató fordult meg itt - a zöme persze nyáron. Darázsi Zsolt, az MME zalai titkára elmondta: ez az érdeklődés megfelel a sokéves átlagnak.
- A szezont a jubileumunk tette különlegessé - mondta Darázsi Zsolt. - A gyűrűzés mellett sikeresek voltunk a madármentésben is, mintegy 350 példány gyógyult nálunk. Nagy örömünkre, egy magánszemély jóvoltából idén is pénzadományhoz jutottunk, melyből építettünk (egy-egy konyhát és oktatótermet, valamint elkezdtünk egy új röpdét), illetve felújítottunk (a 4 nagy és 3 kisebb röpde renoválása történt meg).
A télre a nádasból bevonták a hálót, ám Varga Júlia elmondta: azért ha lehetőség lesz rá, etető mellett folytatni fogják a gyűrűzést. Ezzel is készülve az új szezonra.

FÜSTI/PARTI FECSKE ÉS ÁRVA GÓLYÁK

Szinte példátlan fogást is produkált idén a bázis: szeptember 26-án - mint annak idején megírtuk - egy parti és egy füsti fecske hibridje esett a hálóba. A madárgyűrűzés több mint 100 éves történetében csupán két hasonló esetet jegyeztek fel Európában. A madarászok elképzelni is alig tudják, hogyan kelhetett ki ez az utód, hiszen a két említett faj életmódjában annyira különbözik egymástól. Az év másik fenékpusztai csúcsteljesítménye két fészekalj elárvult gólyatojás (összesen nyolc darab Zalaistvándról, illetve Tófejről) megmentése, keltetése, majd a fiókák rövid nevelése és örökbe adása volt. A fiatalok (csakúgy mint az előző évben hasonlóan gondozásba vett hat madár) visszailleszkedtek a természetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!