Hiányolják az egyeztetést a polgármesterek

2022.11.03. 20:04

Zalában 24 posta zár be

Több zalai önkormányzat sérelmezi, hogy egyeztetés nélkül döntött a Magyar Posta szolgáltatóhelyek ideiglenes bezárásáról. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere nyílt levelet tett közzé az ügyben.

Gyuricza Ferenc

Kaj István a pusztaszentlászlói posta előtt

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Magyar Posta az energiatakarékosság érdekében november 12-től ideiglenesen 366 posta működését szünetelteti az ország 210 településén. Közleményükben azt írták: amelyik településen több szolgáltatóhely van, a fennmaradók megemelt kapacitással fognak működni, másutt mobilpostát biztosítanak. Hangsúlyozták: az intézkedéssel érintett mintegy 740 dolgozó nem veszti el munkáját, más postahelyekre kerül.

Zalában 24 postát zárnak be: Keszthelyen kettőt (Felső Majori úti és Fodor utcai), Nagykanizsán négyet (Palin, Sánc, Ady utcai, Szent Flórián téri), Zalaegerszegen hatot (Bajcsy-Zsilinszky téri, Körmendi utcai, Platán sori, Köztársaság utcai, Bozsoki úti, Besenyői), Zalaszentgróton egyet, a zalaudvarnokit, s még 11 településen az ott működő egyetlen szolgáltatóhelyet. Ezek a következők: Alsónemesapáti, Bánokszentgyörgy, Batyk, Csonkahegyhát, Csömödér, Gutorfölde, Pakod, Pusztaszentlászló, Salomvár, Zalabaksa, Zalavár.

Balaicz Zoltán nyílt levelet tett közzé Facebook-oldalán, melyet a Magyar Posta Zrt. megbízott vezérigazgatójának, Simon Csillának címzett. Közölte: a Magyar Postával eddig jó és korrekt viszonyban dolgoztak együtt, ennek szép példája az északi ipari parkban egymilliárd forintos beruházással épülő, 2700 négyzetméteres új postai logisztikai központ, amely 62 munkahelyet is eredményez majd.

„Azt azonban elfogadhatatlannak tartom, hogy városvezetőként a hírekből értesüljek a Magyar Posta Zalaegerszeget érintő döntéséről. Önkormányzatunk jogos elvárása, hogy minden, a településünket, a polgárainkat érintő ügyben az észérvek és adatok megismerésével, álláspontjaink ismertetésével legyen konzultáció az érintettekkel. Sajnos ez most elmaradt. Ha lett volna lehetőség az előzetes egyeztetésre, akkor elmondhattam volna, hogy bár a landorhegyi városrészt az ideiglenes időszakban ki tudja majd szolgálni a Keresztury Dezső VMK épületében működő posta, azonban a kertvárosi városrész szerintem nem maradhat hivatal nélkül. Azt is jeleztem volna, hogy bár a statisztikában jól mutat a kaszaházi kézbesítő posta, mint nyitva maradó hivatal, az azonban alkalmatlan ügyfélforgalom lebonyolítására” – írta a polgármester, és kérte, november 12-ig kerüljön sor személyes egyeztetésre a Zalaegerszeget érintő döntésekről és legalább a kertvárosi (6-os számú) posta további működésének lehetőségét vizsgálják felül.

Pusztaszentlászlón ugyancsak bezár a posta. Kaj István polgármester erről szerdán reggel, a település lakóitól, az egyik helyi üzletben értesült, s azonnal meg is fogalmazott egy levelet a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójának.

- Felháborodva és értetlenül állok a történtek előtt, már csak azért is, mert bárminemű tájékoztatás vagy előzetes vezetői egyeztetés nélkül, energiafelhasználás csökkentésére hivatkozva szűnik meg a posta a településen – mondta a polgármester. – Pusztaszentlászlón a szolgáltatás irodakonténerben történik, amihez önkormányzatunk adta a területet. Az energiafelhasználás az elektromos áramra korlátozódik, ezt szintén egy önkormányzati ingatlanon keresztül, almérő beiktatásával biztosítjuk a

Magyar Posta Zrt. számára. Amennyiben előzetes jelzést kapunk arról, hogy csökkenteni kívánják a kiadásaikat, a szolgáltatás megtartása érdekében akár át is vállaltuk volna azt a költséget.

Kaj István hozzáteszi, a Magyar Posta Zrt. korábban évekig nem fizetett a településnek az elektromos áramért, így nem jelentene elviselhetetlen terhet az önkormányzatnak, ha ez az állapot állna vissza. A költségcsökkentés szándékát tehát értik, csak az eljárás módját nem. Konszenzusos megoldásként a település ugyanis nagyobb áldozatra is hajlandó lenne a posta megtartása érdekében, akár üresen álló önálló épületet, vagy egyetlen nyílásbontással külön bejáratú helyiséget is biztosítanának hozzá, kiegészítve a rezsidíj már említett átvállalásával. Mint mondotta: miközben az állami támogatásokkal zajló beruházásoknak köszönhetően javul a helybéli lakosok életminősége, addig az ilyen és ehhez hasonló intézkedések sajnálatos módon éppel ezzel ellentétes irányba mennek.

Gutorföldén is a hírekből tudták meg, hogy november 12-től szüneteltetik a helyi posta működtetését és a szolgáltatások a mobilposta segítségével lesznek elérhetők. Megkérdeztük ezzel kapcsolatban Nyakas Istvánt, a község polgármesterét, aki elmondta: nehezményezi, hogy - a többi településhez hasonlóan- nem kaptak hivatalos tájékoztatást a posta bezárásáról.

A helyiek naponta vették igénybe a posta szolgáltatásait, a levélfeladás mellett főként csekkek befizetését, illetve a kézpénzfelvételt is többen ott intézték, mivel nincs a településen bankautomata. Főként az időseknek jelent ez problémát, akik a hagyományos módon intézték ügyeiket.

-Értjük, hogy a posta is takarékossági intézkedéseket vezet be az energiafelhasználás csökkentése érdekében, ám Gutorföldén egy kis épület két helyiségében működött a szolgáltatás - mondta. - Előzetes egyeztetés esetén találhattunk volna megoldást, hogy elkerüljük a bezárást, esetleg az önkormányzati hivatal épületébe átköltöztethették volna a postahivatalt, de sem egyeztetés, sem hivatalos értesítés nem történt az ügyben. A mobilposta szolgáltatásról sem kaptunk még tájékoztatást, nem tudjuk milyen időközönként, mennyi ideig lesz elérhető és a településen és tapasztalatunk sincs az ilyen ügyintézés terén. A változás főként az idősebbeknek okoz problémát, akik ezen a hagyományos módon intézték el az ügyeiket.

Hozzátette, hogy az önkormányzat is küzd az energiaárak emelkedésével, de a szolgáltatásokat szeretnék megtartani a faluban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában