ZTE FC

2015.06.13. 10:35

Ki emlékszik az elmúlt tíz év valamennyi ZTE FC-edzőjére?

Mint már megírtuk, a ZTE FC labdarúgócsapatához visszatér Csank János, aki a jelenlegi elképzelések szerint a jövő hét elején írja alá kettő plusz egy éves szerződését a csapathoz.

Kerkai Attila

Az a Csank János, aki a ZTE FC elmúlt tíz esztendejében a leghosszabb ideig irányította a kék-fehéreket (2008–2011), de ha távolabb tekintünk, akkor az elmúlt húsz évben is. Ám maradjunk csak a tízéves időszaknál, elvégre 2005 nyarán olyan krízishelyzet állt elő az egerszegieknél, hogy a labdarúgás léte is veszélybe került a megyeszékhelyen. Anyagi szempontból a tönk szélére jutott a klub, és gyakorlatilag csak az önkormányzat kezességvállalása mentette meg a megszűnéstől, de legalábbis az alacsonyabb osztályba történő visszasorolástól.

Ebben a helyzetben a 2005–2006-os bajnokságot a zalaiak Dajka László vezető-edző irányításával kezdték meg, a csapat a 9. helyen fejezte be az őszt, ám Dajkának megköszönték a munkáját, és a téli felkészülést már Szentes Lázárral indította a csapat. Ő sem maradt sokáig, 2016 áprilisában felállították a kispadról, és Simon Antallal fejezte be a szezont a ZTE, ami a 11. helyhez volt elég.

A 2006–2007-es pontvadászat Simon Antallal rekordgyanúsan indult, sőt az is volt, hiszen a 11. fordulóban kapott csak ki először a csapat és az 1-2. helyen állt. Az őszt másodikként zárta, tavasszal viszont kevésbé jöttek a pontok, majd a 27. fordulóban már Nagy Tamás ült a kispadon, akivel a bronzérmet szerezte meg a csapat, s ez volt minden idők második legjobb ZTE-helyezése a 2002-es bajnoki cím után.

A 2007–2008-as szezonra nem maradt Nagy Tamás, helyette a szerb Slavko Petrovic vette át a csapat irányítását. Ekkor érkezett a klubhoz az a légiós kontingens, amely végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A kék-fehérek stabil középcsapatként a 7. helyen zárták az őszt, majd tavasszal is hasonlóképpen szerepeltek, de a vezetők többet vártak, így Slavko Petrovic sem tudta végigvinni a teljes szezont, a 26. fordulótól az addigi utánpótlás-szakágvezető, Nagy Mihály ült a kispadra, és 7. lett a csapat.

A 2008–2009-es bajnokságot aztán Supka Attilával indította a ZTE FC, aki csak október 17-éig maradt, amikor Csank János váltotta a kispadon. Elkezdődött a Csank-éra Egerszegen, a felejthetetlen Haladás elleni hazai 3:2-es találkozóval, a bajnokság végén pedig a 4. helyen zárt a csapat.

Csank János másodszor érkezik. Vajon most mennyi ideig maradhat? Fotó: archív

A 2009–2010-es szezont is Csank János kezdte és fejezte is be egy 5. helyezéssel és egy Magyar Kupa-döntővel, ami ezüstöt jelentett a ZTE FC-nek, hiszen a DVSC a fináléban 3:2-re legyőzte a zalaiakat.

A 2010–2011-es szezont Európa-liga-selejtezőkkel kezdhette a Csank-csapat, de az 1. selejtezőkörben az FK Tirana jobbnak bizonyult nála. A bajnokságot is gyengén kezdte a csapat, de ősz végére a második helyre jött fel, és a végén is az élbolyban végzett, a 4. helyen.

A 2011–2012-es szezont is Csank Jánossal kezdte az együttes, de hét forduló után (augusztus 27.) elköszöntek tőle, helyét pedig Prukner László vette át. A pénz elfogyott, ami alapjában határozta meg a jövőt, a ZTE-ről gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy potenciális kiesőjelölt. Végig az utolsó, azaz a 16. helyen állt a csapat, egyetlen győzelmet könyvelt el csupán, és 18 év élvonalbeli tagság után az NB II-be zuhant.

A 2012–2013-as pontvadászat Preisinger Sándorral kezdődött immár az NB II nyugati csoportjában, de tavasszal már Simon Antal ült a kispadon, és végül a 4. helyen zárt az együttes.

A 2013–2014-es szezont Simon Antallal kezdte az immár egycsoportos NB II-ben a csapat, akit szeptember végén menesztettek, és Lendvai Miklós ült a helyére. A ZTE a 8. helyen végzett.

A 2014–2015-ös bajnoki idénynek Lőrincz Emillel vágott neki a csapat, de csak ősz végéig, amikor visszatért Lendvai Miklós, és újra a 8. helyen zárt a csapat.

Lendvai Miklós szerződését nem hosszabbították meg, s a héten jelentették be, hogy kettő plusz egy éves szerződést kötnek Csank Jánossal, aki a ZTE FC elmúlt tíz évének a legeredményesebb szakvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!