Zenei hírek

2013.06.03. 08:08

Ötödik albumát adja ki a Thrudvangar

Vörös Erik történetét is megénekelte már a német Thrudvangar. A viking metal zenét játszó együttes júliusban immár az ötödik nagylemezét jelenteti meg.

Gyuricza Ferenc

A zenekar karrierjében új fordulatot hozhat, hogy szakítva eddigi kiadójukkal egy sokkal több lehetőséget biztosító lemezcéggel, a Massacre Records-zal kötöttek szerződést. Ennek első eredménye a júliusban megjelenő új album lesz, amely immár az ötödik a sorban.

A Thrudvangar 2001-ben alakult, majd két évre meg is jelentették bemutatkozó albumukat, az Ahnenthron című nagylemezzel jól pozícionálva helyüket a dallamos pagan és viking-metal színtéren. Bár rögtön nekikezdtek második albumuk munkálatainak, ám különböző tagcserék miatt az új nagylemez csak 2006-ra készült el, majd rögtön egy évvel később következett a harmadik korong. Közben a zenekarhoz egy második gitáros is csatlakozott, így a hangzásuk sokkal erőteljesebbé vált, de a dalaik megőrizték a korábbi időszak dallamosságát is.

Az együttes kiadója a német Einheit Produktionen lett, amely nemcsak az újabb albumaikat jelentette meg, de újra piacra dobra a bemutatkozó nagylemezt is. A Thrudvangar egyre több meghívást és lehetőséget kapott, játszottak többek között Nomans Land és a Trolltech előtt, bemutatkozhattak a Ragnarök és a Pagan Nights fesztiválokon, illetve a Wave Gotik Treffen elnevezésű rendezvényen is, amely egész Európát tekintve a legnagyobb gótikus zenei találkozónak számít. A zenekar eddigi karrierjének csúcspontját a 2010-ben kiadott Durch Blut Und Eis című nagylemez jelentette, amely Vörös Erik életét dolgozta fel koncept-album formájában. Ehhez a nagylemezhez készült az első videoklipjük is, amit a Thornesthing című számhoz forgattak.

Az elmúlt évben újabb változás történt a csapat háza táján, a billentyűs Andreas távozott, ám társai úgy döntöttek, nincs szükségük helyettesítőre, így azóta kvintettként dolgoznak tovább, az ötödik nagylemezüket már a Matthias Trabert énekes, Florian Zack és Christian Lausch gitárosok, Gunther Braun basszusgitáros és Torsten Schildhauer dobos felállásban készítették. Az új album júliusban kerül boltokba, ennek apropóján a Thrudvangar a nyár folyamán újabb koncerteket ad, június 15-én a Greifenstein-i Celtic Rock Open Air, augusztus 16-án pedig a Barth-i Barther Metal Open Air rendezvényén tűnnek majd fel.

Ezek is érdekelhetik