Zene

2016.12.19. 18:20

Shabby Blues Band: amerikai stílusok felé nyitottak

Az amerikai rockzene felé nyitott az eddig jobbára csak tradicionális bluest játszó zalaegerszegi Shabby Blues Band. Gyökereiket persze nem tagadják meg, de nem félnek az új kihívásoktól.

Gyuricza Ferenc

A Shabby Blues Band idén ünnepli fennállásának 25 éves jubileumát, s ennek apropóján jelentették meg hetedik nagylemezüket, amin közel öt évet dolgoztak. A zenekar vezetője, Kránitz Tóni szerint alaposan meg is lepik vele rajongóikat. A Negyedszázad Shabby Blues című album ugyanis az eddigi legváltozatosabb munkájuk, jóval szélesebb spektrumot ölel fel, mint eddig tőlük megszokott volt.

- A Shabby Blues Bandet mindenki tradicionális blueszenekarnak könyvelte el - fogalmazta meg a zenekarvezető. - Húsz éven keresztül így is volt, ám már a legutóbbi albumunkkal, a Blues vadásszal kiléptünk az addigi komfortzónánkból. Ez a folyamat teljesedett be mostanra, hiszen a Negyedszázad Shabby Blues igazi amerikai rocklemez lett, amin Johnny Winter-ízű gitárszólókat talál a hallgató.

A negyedszázados jubileumot ünneplő Shabby Blues Band jelenlegi felállása. Balról jobbra Verebi Zsolt basszusgitáros, Gedeon Gida Attila gitáros, Angyal Endzsi Tibor énekes, Kránitz Tóni szájharmonikás, Gál Szabolcs énekes, valamint Kovács Barnabás dobos
Fotó: Archív

Kránitz Tóni szerint mindez a gitárosuk, Gedeon Attila számlájára írható, aki a Blues vadász kiadása óta kétszer is járt Amerikában, s ott megismert olyan zenéket, melyek aztán a dalszerzői vénájára is rányomták bélyegüket.

- Gyakorlatilag az történt vele, mint egykor Földes Hobo Lászlóval - mosolyodik el a szájharmonikás. - Végigjárta a 66-os utat, magába szívta az amerikás feelinget, s itthon már egészen más módon kezdett el zenélni. Olyan muzsikák forognak nála ma a lejátszóban, amiket korábban sosem vagy csak nagyon ritkán hallgatott. Lynyrd Skynyrd és társai lettek a fő hatásai.

A zenekarvezető elmondása szerint a gitáros lelkesedése a többieket is magával ragadta. Nagyon hamar ráéreztek erre az új vonalra, s ennek köszönhetően a Shabby Blues Band ma már nemcsak amerikai ízű, de egyébként is sokkal modernebb zenét játszik.

- Mindannyian szeretjük a bluest, nekem pedig egyértelműen az életem, de a zenekar számára korlátot is jelent - magyarázza Kránitz Tóni. - Ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, szükség volt erre a váltásra. Az új album gyakorlatilag csak annyiban blues, hogy szájharmonikázom rajta.

Az albumon szereplő dalokat egy kivétellel Gedeon Attila komponálta - van köztük rock, country, boogie és ballada is - , a szövegeket pedig a zenekar egyik énekese, Gál Szabolcs, valamint Z. Lukács Sándor írta. A zárótétel pedig egy tradicionális bluesfeldolgozás lett, utóbbit Kránitz Tóni az interneten fedezte fel.

- Folyamatosan keresem a számomra izgalmas zenéket, s így találtam rá egy amerikai gitáros, Neal Black egy felvételére - folytatta a zenész. - Talán nem is saját szerzeménye, ugyanis a blueszenészek gyakran vesznek át egymástól dalokat.

A zenekar vezetője szerint az album nemcsak a dalainak, hanem hangzásának köszönhetően is modernebb. Itt szintén amerikai hatások köszönnek vissza, ugyanakkor az is tény, hogy fél évet dolgoztak a felvételeken, volt idejük kísérletezni, de szükség szerint bármikor újra is rögzíthették a hangsávokat.

- Saját stúdiónk van, szintén Gedeon Attila jóvoltából, aki egy igazi hangszermániás - tette még hozzá a szájharmonikás. - Ebben a stúdióban tartjuk a próbáinkat, s a dalok felvételeire is e helyen került sor. Nem kellett kapkodnunk, nem szorított az idő bennünket, egyedül az volt a célunk, hogy 2016-ban, a 25 éves jubileumunk évében készüljön el a lemez.

Kránitz Tóni azt is mondja, a Shabby Blues Band új világa mindenkinek bejött, sorra hívják telefonon az ismerősök és zenésztársak, s a kritikusok ugyancsak elismerően szóltak róla. A legnagyobb hazai blues szaktekintélynek tartott rádiós műsorvezető és szakíró, Nemes Nagy Péter egyenesen azt mondta az albumra, hogy a 2016-os esztendő egyik legjobb magyar nagylemeze, de többen vélekedtek ugyanígy.

- Azért fontos ez, mert ma Magyarországon nagyon kevés a valóban aktív, folyamatosan koncertező blueszenekar - tette hozzá Kránitz Tóni. - Azzal, hogy az új lemez kapcsán bennünket ilyen elismerések érnek, egy kicsit ráirányítjuk a figyelmet a műfajra is. A gyökereinket ugyanis nem tagadjuk meg, a Shabby Blues Band továbbra is blueszenekarnak tekinti magát, ám attól sem félünk, hogy szembenézzünk az új kihívásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!