Zene

2016.03.21. 17:12

Mintha a naplómat teregetném ki

Zalaegerszeg – Az én zenei ízlésem nagyon radikális, s azért szeretek Tövisházi Ambrussal együtt dolgozni, mert minden egyes általa írt dalban találhatóak izgalmas zenei megoldások.

Gyuricza Ferenc

Ilyen dalokkal lesz tele a hamarosan megjelenő Szédülés albumunk is.

A kilenc éve alapított Love Band énekesnője, Péterfy Bori mondta mindezt lapunknak zenésztársáról, a producer Tövisházi Ambrusról a néhány napja megtartott zalaegerszegi koncertjük kapcsán. Boriék az április közepén megjelenő Szédülés című nagylemez dalaiból többet is bemutattak.

– Én nagyon várom már az album megjelenését, mert zeneileg iszonyatosan izgalmasnak és érdekesnek, illetve elképesztően innovatívnak is találom, s közben abszolút popzene az, amit csinálunk – magyarázta az énekesnő. – Számomra különösen fontos ez a lemez, mert ezúttal magam írtam a szövegek nagy részét, s ennek okán rendkívül személyesre is sikerült a Szédülés. Egy kicsit olyan, mintha a saját naplómat teregetném ki. A szövegírást igazi kihívásnak tekintem, mintha magamnak írnék színdarabot, amit el is játszhatok. Én a Péterfy Bori és Love Band-et mindig is a színészet felől közelítettem meg, ahogy sorra születtek a dalok, és készültek egymás után a lemezeink, mindinkább éreztem a benne rejlő kihívást, a lehetőséget, de a felelősséget is. Egyre jobban érzem és tudom, hogy mi áll jól nekem, mi passzol a személyiségemhez, a karakteremhez.

Bori azt mondja, ennek ellenére fontosnak tartja, hogy továbbra is együtt dolgozzon külsős szövegírókkal, férfiakkal, hiszen ez teszi teljessé az együttes világát. Ami pedig a zenét illeti, az elsősorban Tövisházi Ambrus érdeme s feladata is egyben. A zenei alapötletek minden esetben hozzá kötődnek, erre születnek meg a szövegek, majd közösen öntik végső formába őket, azaz valamennyiük hozzáteheti a maga kreativitását, egyéniségét.

– Azt gondolom, a magyar fül ahhoz szokott hozzá, amit a hazai rádiókban tolnak, s az igen messze van attól, amerre zeneileg tart a világ – folytatta az énekesnő. – Ezzel meg kellett tanulni együtt élni. Mi sosem dolgoztunk a megfelelés kényszerének, még egyetlen dalunk sem született úgy, hogy azzal bekerüljünk a rádióba, vagy megfeleljünk bárki elvárásainak. Ez egy nehéz út, de tudatosan vállaltuk, és most azt érzem, hogy minden eddiginél izgalmasabb, és zeneileg nagyon jól szóló anyag született.

Péterfy Bori azt is elmondta: bár a mai fiatalok úgy nőnek fel, hogy a digitális társadalomnak, illetve az internetnek köszönhetően minden zenéhez és minden információhoz hozzáférnek – s ez természetesen igaz a zenészekre is –, mégis csak keveset hasznosítanak belőle.

– Azt látom, hogy a gyakorlatilag zseniális módon képesek leutánozni bárkit, az igazi egyéniség azonban nagyon kevés – folytatta az énekesnő. – Márpedig ahhoz, hogy valaki ebben a tömegben képes legyen a figyelmet magára irányítani, valamilyen módon egyéniségnek kell lennie. Persze, a hazai színtéren is vannak kifejezetten jó zenészek és dalszerzők, az egyik ilyen fiatal tehetséggel, Henri Gonzo-val, a Fran Palermo dalszerzőjével együtt is dolgoztunk most, az új album első dalában, a Dühös Max és a Néma Lányban énekelek vele duettet, ez a dal ettől valóban nagyon különleges és izgalmas lett.

Bori kérdésünkre elmondta: bár a Szédülés című albumuk csak a jövő hónap közepén jelenik meg, de az egyik dalt már korábban megismerheti a közönség. Ez lesz a Szép halott, amiből videoklip is készül. A klip már a lemez megjelenése előtt látható lesz.

– Ezzel a dallal szeretnénk beharangozni az április 9-i kilencéves születésnapi koncertünket, amelyre az Akvárium klubban kerül sor – árulta el a Szép halottról az énekesnő. – A lemezbemutatónkat pedig a nyár folyamán tartjuk a Budapest Parkban, míg ősszel jön egy egész országot behálózó, nagy Szédülés turné.

Kérdésünkre Péterfy Bori a színházi és filmes feladatairól is beszélt. Mint mondotta: az egyéb elfoglaltságai, elsősorban a zenekara miatt a színészet eléggé háttérbe szorult az életében. A Terápia című sorozat második évadának befejeztével – amiben egyik főszerepet játszotta – a filmezést teljesen abba is hagyta, s színházi szerepet is keveset vállalt.

– Szerencsére olyan helyzetben vagyok, hogy megválogathatom, mit fogadok el, s mit nem. Tavaly ősszel a Orlai Produkció   ajánlott fel egy nagyon jó szerepet, a Száll a kakukk fészkére című darabban Ratched nővért, a gonosz szimbolikus figuráját játszhatom. Egy ilyen karakter minden színész álma, természetesen én is imádom, s persze az is izgalmas, hogy ezt a történetet, s ezzel együtt természetesen Ratched nővér alakját is nagyon sokan ismerhetik Ken Kesey nagy sikerű regénye, s az abból készült Oscar-díjas film révén, ami még nagyobb kihívást okoz. Ezzel a társulattal amúgy korábban is dolgoztam, így például a Kramer kontra Kramerben beugróként helyettesítettem a női főszereplő Kovács Patríciát. Ami pedig az új darabot illeti, zömében egyelőre a fővárosban, a Belvárosi Színházban vannak az előadások, de visszük vidékre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!