Zene

2016.03.09. 17:25

Mindig a zenei értéket kutatva

Zalaegerszeg – Egész eddigi életem a zenéről szólt. Már a gimnáziumi éveim alatt is, miközben osztálytársaim délutánonként fociztak, vagy strandra, uszodába jártak, én egy sötét, levegőtlen pincében próbáltam a kedvenc dalaimat elénekelni.

Gyuricza Ferenc

Rudán Joe mondja mindezt önmagáról. A többek között a Pokolgép, a P. Mobil és Mobilmánia révén is ismert énekesnek a közelmúltban dupla jubileumi albuma jelent meg, az 50/30 cím részben az életkorát, valamint a rockszínpadokon eltöltött éveinek a számát jelöli.

– Számomra mindig a rock jelentette az igazi élményt, én ezen a műfajon nevelkedtem – folytatta. – Annak idején ott voltam a Dinamit első pécsi koncertjén, és még nyertem is egy kislemezt a zenekar tagjaitól. Ma pedig ugyanennek a zenekarnak lehetek az énekese, a legnagyobb hazai bálványom, Vikidál Gyula szerepét vehettem át, akárcsak korábban a P. Mobilban.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A baranyai születésű énekes 1988-ban a Coda nevű saját csapatával vált országosan ismertté, innen került előbb a Pokolgépbe, majd a P. Mobilba. Később az egyik alapítója lett a Mobilmániának, miközben a Coda-val is szinte megszakítás nélkül dolgozott. Jelenleg ugyancsak több helyen énekel, a Dinamit és a Coda-ból kialakult Rudán Joe Band mellett Tóth László gitárossal van egy akusztikus duója, valamint tagja az Attila Fiai Társulatnak is, amely elsősorban a hazai rockoperák közismertebb dalait viszi színpadra.

– A zenés színház, a rockoperák világa egészen új távlatokat nyitott meg számomra – teszi hozzá. – Tavaly részese voltam a Csaba királyfi című székely rockoperának, amelynek a bemutatójára Csíksomlyón, a Nyeregben került sor, mintegy 250 ezer ember előtt. Valósággal beleremegtem, hiszen borzongató érzés volt azt a tömeget látni, s belegondolni abba, hogy talán több néző van ott, mint ahány embernek a megelőző tíz évben összesen énekeltem.

A Csaba királyfi előadásnak lesz folytatása, hiszen ez év augusztus 20-án Pécsett is bemutatják a rockoperát, illetve már készül egy újabb székely zenés színpadi mű is, ezúttal Márton Áronról, amelyben az alkotók szintén számítanak Rudán Joe-ra. Az énekes közben egy másik zenés kirándulásra is vállalkozott, a Harkány Big Band-hez csatlakozott, ahol jazz örökzöldeket énekel.

– Ez sem új kaland az életemben, hiszen körülbelül 5-6 éve a szekszárdi big bandben beugróként már helyettesítettem az ottani énekest, s akkor egy igen komoly jazz repertoárt tanultam be. Hatalmas élményt jelent, amikor 12 fúvós hangszer szólal meg közvetlenül melletted – mosolyodik el az énekes. – De a nyolcvanas években is kipróbáltam a jazz műfaját, többek között orvosi bálokon léptünk fel, még szaxofonozni is megtanultam. Az igazi szerelem persze továbbra is a rock marad.

Rudán Joe azt mondja, egy dolog állandó a zenei karrierjében, mindig arra törekedett, hogy csak olyan produkciókban vegyen részt, amiben fellelhető a zenei érték. Szerinte ilyen a jazz, és persze ilyen a klasszikus hard rock is. Ezért lesz időt álló a Led Zeppelin, a Deep Purple vagy mondjuk a Whitesnake zenéje, ezért fedezik fel azt újra és újra maguknak a fiatal generációk.

– Lehet, hogy vannak más irányzatok, amelyek most éppen népszerűbbek vagy divatosabbak, de azoknak az előadóknak a többségét, akik jelenleg a fesztiválok nagyszínpadain játszanak, öt-tíz éven belül elfelejtjük – jelenti ki. – Sajnos, az utóbbi időben nagyon megváltozott a zenei értékrend, és egyáltalán nem a jó irányba mennek a dolgok. Ma a többség körében az egyslágeres előadókra van igény, s az egyszerű zenei megoldásokra. Én viszont nem tudok ezzel azonosulni, hiszen mindig is a széles látókörű muzsikusok társaságát kerestem, az olyan zenészekét, akik bármilyen műfajban tudnak alkotni. Ezt a szemléletet képviselik a zenekaraim, ezt akarom saját lemezeimen megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!