Zene

2015.09.08. 13:49

Közvetlen és őszinte - Új énekesével is sikeres az ír-punk kocsmazenekar

Zalaegerszeg - Mindig is arra törekedtünk hogy a dalainkkal pozitív életérzést sugározzunk, még akkor is, ha esetleg egy-egy kényes témát fenyegettünk. Erre számunkra is fontos, de a közönségünknek talán még inkább szüksége van rá.

Arany Horváth Zsuzsa

Mindezt Péter János, az ír-punk kocsmazenét játszó, s az elmúlt a hétvégén ismét Zalaegerszegen járt Firkin vezetője mondta lapunknak. A furulyás-fuvolista szerint részben ez, részben az a barátságos és közvetlen hangulat váltotta ki sikereiket, ami mindig is jellemezte a közönségükkel való kapcsolatukat. A hét évvel ezelőtt alapított zenekar úgy tudott fokról fokra előbbre lépni, hogy közben több meghatározó poszton történt tagcsere. Néhány hónapja énekesük, Marthy Barna távozott.

- Ahogy korábban Göttinger Pali esetében, úgy Barninál is az egyéb elfoglaltságok vezettek oda, hogy nem tudta tovább vállalni a közös munkát - magyarázta Péter János. - Barninak a zenekar mellett volt egy polgári foglalkozása, ezt nem szerette volna feladni, miközben a Firkin-ben való muzsikálás nagyon komoly megterhelés, egész embert kívánó feladat. Éppen a napokban számoltam ki az utóbbi öt hónapunkat, a koncerthelyszínek között 22 ezer kilométert utaztunk. Volt olyan hétvége, amikor három egymást követő estén három különböző országban léptünk fel. Elfogadtuk az érvelését, mint ahogy ő is tiszteséggel végigcsinálta a felmondási idejét, majd tavasszal barátságban elváltunk egymástól. Természetesen izgultunk, hogy megtaláljuk-e a személyt, aki képes lesz a helyére lépni, hiszen rendkívül karizmatikus frontembert kellett pótolni.

A Firkin-ben való muzsikálás egész embert kívánó feladat véli Péter János zenekarvezető.

A zenekar új énekese, Kovács Nemes Andor akit szabályos casting keretében választottak ki a feladatra Újvidékről érkezett, színészként dolgozott a helyi színházban, vagyis a közönség előtti szereplés nem jelentett számára újdonságot. Énekesként szintén kipróbálta már magát korábban, kisebb blues-zenekarokkal beugró frontemberként dolgozott.

- Andor minden szempontból megfelel elvárásainknak - sorolta tovább a Firkin vezetője.- A meghallgatások idején még csak a második hangot énekelte, amikor már tudtuk, hogy ő lesz az, akit keresünk. Nemcsak elképesztően erős személyiség, de hangilag is benne van Göttinger Pali és Marthy Barna együttes ereje. S ami még nagyon fontos számunkra, emberileg is passzol a Firkin-hez, hitelesen képviseli azt az őszinteséget, barátságosságot és közvetlenséget, ami mindig is a Firkin sajátja volt.

Kovács Nemes Andor, a zenekar új énekese és Virág Lili hegedűs a zalaegerszegi színpadon. Fotó: Gyuricza Ferenc

Péter János azt is elmondta: a Firkin az eddigi legsikeresebb nyári szezonját zárta, a legnagyobb európai kelta zenei vagy ír-punk fesztiválokra hívták őket főzenekari pozícióba. Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában léptek fel, nem egy alkalommal tízezer ember előtt. Andor nagyszerűen bánt ilyen tömeggel is, ez szintén megerősítette őket választásuk helyességében.

- Most pihenünk egy keveset, bár itthon is lesznek fontos fellépéseink, ám a tempó mégsem olyan feszített, mint az elmúlt három-négy hónapban volt sorolta tovább a zenekarvezető. Gyűlnek az új albumra is az ötletek, de nem sietünk vele, hiszen nem hajt bennünket senki. Miután saját kiadóval rendelkezünk, ebből a szempontból a magunk urai vagyunk, azaz csak akkor jelentetjük meg az újabb nagylemezt, amikor azt már késznek érezzük. Mindig úgy indulunk neki, hogy szeretnénk egy világmegváltó kiadványt letenni az asztalra, ehhez Andor csatlakozásával ismét egy új esélyt kaptunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!