Zene

2014.09.14. 10:39

Magyar Dal Napja Hévízen - frissítve, galériával, videóval

Hévíz - Több mint 1600-an ölelték át a világhírű gyógytavat vasárnap délelőtt Hévízen, a magyar dal fővárosában. Azután ugyanennyi színes lufi borította be a fürdőváros egét.

Varga Lívia

 

Hévízen három napon át ünnepelték a magyar dalt. A programok már pénteken elkezdődtek a Back II Black koncertjével, szombaton a fő zenei produkció Nagy Feró és a Beatrice volt, a csúcspont pedig a vasárnap, a Magyar Dal Napja, amikor is országszerte 33 színpadon hívták fel a figyelmet arra, hogy – amint Presser Gábor, a program megálmodója és létrehozója, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. alapítója fogalmazott – „milyen csodálatos kincseink vannak".

A magyar dal fővárosa pedig igazán kitett magáért, hiszen már a hivatalos megnyitón is közel kétezren álltak a tófürdő előtt felállított színpad körül. Pici bácsi, stílszerűen, dallal nyitotta meg az immáron hetedik alkalommal megrendezett országos programsorozatot: a Back II Black front-emberével, Bebével és a Hévízi DalFesztivál tíz döntősével, valamint a szakadó esőben is lelkes közönséggel az Illéstől Az utcán, az LGT-től pedig a Neked írom a dalt című klasszikusokat adta elő, arra figyelmeztetve mindenkit: aki nem tapsol és énekel, az meg fog ázni.

– Mindenütt fontos, hogy szóljon a magyar dal, ahol önerőből, alulról szerveződve nekiugranak a rendezésnek. Idén Hévíz nyerte el a magyar dal fővárosa címet, amit egy remek pályázattal érdemelt ki. Erről 13 tagú zsűri szavazott – mondta Presser Gábor.

A nap leglátványosabb attrakciója a tóölelés volt, a felemelő pillanatok idejére még az eső is elállt: több mint ezerhatszázan állták körbe a város jelképét, mintegy hatszázan pedig a vízből figyelték az eseményeket, s énekelték együtt a Csillagok, csillagok című zalai népdalt.

– Most pedig engedjük el a lufikat, hogy az egész világ megtudja: Hévíz a magyar dal fővárosa – kiáltotta Bebe, a nap házigazdája a mikrofonba, mire a luftballonok a magasba emelkedve beszínezték a borongós hévízi égboltot.

– Évek óta gyógyulunk itt a feleségemmel – fogalmazott a budapesti Szőlősi Márton –, amiért hálásak vagyunk Hévíznek, és ennek a csodálatos tónak. Úgy gondoltuk, mivel most is itt pihenünk, ennyivel tartozunk a városnak, s azt is fontosnak tartjuk, hogy segítsük a magyar kultúra megőrzését.

– Köszönjük minden résztvevőnek, városunk ismét történelmet írt. Nagyon örömteli, hogy ennyien fontosnak érezték, hogy velünk együtt átöleljék a tavat, amely a jövőnket jelenti – mondta Papp Gábor polgármester.

S bár rögtön a tóölelés után ismét szakadni kezdett az eső, a program nem állt le: Hévíz közterein a Csicsergők gyerekkórus és a Musica Anriqua fellépését követhette figyelemmel az esernyők alól a közönség. Később pedig a fiatalok buszra szálltak, hogy a testvér fürdővárosokba – Sárvárra, Zalakarosra és Bükre – is elvigyék a magyar dal fővárosának zenés üzenetét. Közben a keszthelyi kikötőből elindult a Magyar Dal Hajója, a dottón pedig ezúttal élőzenés utazásra vártak mindenkit.

Délután a nagyszínpadon remek hangulatú koncertek szórakoztatták a közönséget. A Magyar Dal Hétvégéje a Budapest Voices koncertje után a Hévízi Dalfesztivál döntőjével ért véget, már lapzártánk után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!