Zalavár

2016.07.28. 13:58

Arnulf palotájának környékét kutatják Zalaváron

Zalavár – A hét elején visszatértek a régészek Zalavár-Várszigetre, ahol már évtizedek óta zajlik a Magyar Nemzeti Múzeum és az MTA BTK Régészeti Intézetének közös ásatása.

Magyar Hajnalka

E szezonban augusztus 20-ig dolgozhat  a területen dr. Ritoók Ágnes és prof.dr. Szőke Béla Miklós. Mint elmondták, az elkövetkező hetekben a hosszútávú  kutatási tervnek megfelelően elsősorban az Árpád kori kolostor erődítésrendszerét kutatják tovább, illetve a 9. századi település fa palotáinak maradványai tartogathatnak még érdekességeket. Idén kiemelt figyelem esik  Arnulf keleti frank király és császár már feltárt, s részben visszatemetett  fa palotájának  környékére. A szakemberek arra szeretnének választ kapni, miként festett egy palota környezete a Karoling korban. A zalavári  ásatás  fontos információkkal szolgálhat ehhez, hiszen a Kárpát-medencében ebből a korból nem ismert  több ilyen építmény.

Az idei kutatási terület érinti a későközépkori végvár külső védművének további feltárását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!