Zalaszentlászló

2015.03.01. 19:10

30 éves a zalaszentlászlói faluház

Zalaszentlászló - Harmincéves a Makovecz Imre által tervezett faluház, melynek felújítását nemrégiben fejezték be. A jubileum tiszteletére emléktáblát avattak és kiállítás is nyílt vasárnap.

Keszey Ágnes

Egy merész álom, tenni akarás, összefogás sok-sok önzetlen segítség és munka három évtizede ez mind együtt teljesült, így épült meg a faluház.

- Makovecz Imre ingyen tervezte meg az épületet, ágas-bogas fákat álmodott a faluházba. Tölgyfa bőven volt a környéken, a falu lakói pedig társadalmi munkát vállalva, aktívan vettek részt az építkezésben - mondta el a zalaszentlászlói faluház 30. évfordulóját ünneplő eseményen a település polgármestere, Bohár István, majd szólt arról, hogy az épület részleges felújítása, tízmilló forintos ráfordítással a közelmúltban fejeződött be.

Makovecz Imre munkásságát bemutató kiállítás is nyílt az ünnepi délutánon. A faluház tervezője, Makovecz Imre özvegye először járt a 30 éves épületben, képünkön Bohár István polgármesterrel beszélget

Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt években főként uniós támogatások segítségével szinte minden zalai művelődési házat sikerült felújítani.

- Fontos szerepet töltenek be a települések életében, de még fontosabbak azok a kulturális, művészeti csoportok, együttesek, népdalkörök, amelyek megtöltik élettel - emelte ki a képviselő.

1985. április 30-án Pozsgay Imre (akkor a Hazafias Népfront Országos Tanácsa titkáraként) avatta fel a faluházat, aki ugyancsak részt vett a vasárnapi ünnepségen.

- A zalaszentlászlói összefogás példaértékű az egész ország számára. Ez az épület az egyik legszebb Makovecz alkotásai közül - mondta el köszöntőjében.

A visszaemlékezéseket folytatva Lóránt József egykori tanácstitkár idézte fel a faluház építésének történetét. Az ünnepség keretében emléktáblát avattak, melyet Koltai Artúr plébános szentelt fel.

A településen nem csak a helyi művészeti csoportoknak, sportfoglalkozásoknak, közösségi eseményeknek, programoknak ad otthont az organikus építészeti stílusban készült épület, emellett könyvtár és kis panzió is működik benne.

A jubileumi ünnepségre meghívták Makovecz Imre özvegyét is, aki eddig csak képekről és férje elmondásaiból ismerte az épületet, amelybe most lépett be először, de egyből otthon érezte magát benne. Ez az otthonosság nemcsak a faluházban, hanem a Makovecz Imre által tervezett épületek mindegyikében érezhető.

Az építész munkásságát bemutató kiállítás is nyílt, majd négy környékbeli kórus és több fellépő részvételével rendezték meg a harmadik Tavaszköszöntő Népdalkör találkozót.

- Sokat tanulunk egymástól a találkozókon, szoros barátságok is kialakulnak - szólt az eseményről a főszervező, a három éve alakult és tavaly arany minősítést szerzett zalaszentlászlói népdalkör vezetője, Bakosné Szalai Zsuzsanna a faluházban.

Ezek is érdekelhetik