Zalaszentiván

2014.08.07. 08:29

Újjáépítik a leégett vágóhidat Zalaszentivánon

Zalaszentiván – Jól halad a Mikofami Kft. májusban kigyulladt marhavágó üzemének helyreállítása. A cég vezetése októberben szeretné újra indítani a vágást.

Hajdu Péter

 

A kétszintes üzem emeleti belső téglafalán látszik már csak néhol a korom, emlékeztetve a május 21-i tűzre. A napokban, ottjártunkkor több kivitelező alvállalkozó sürgött forgott az épületen. Felkerült az új, acél tartószerkezet, és az udvaron felrakásra várt már a fémlemezből készült új héjazat.

Miklós István ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, lehet, hogy már ma megkezdik az új tetőlemezek felszerelését.

– A május 21-i tűzeset után egy-két napon belül nekiálltunk a sérült részek bontásának. Ez fontos volt környezetvédelmi és baleset-megelőzési szempontból, de a veszélyes maradványok eltávolítására az építéshatóság is kötelezett bennünket. Mindezen már túl vagyunk, most már két hete a helyreállítás folyik. A vágóhíd épülete kétszintes, ami a húsiparban egyedi dolog. A felső szinten ment a vágás, az alsón pedig a csöveken ledobott hulladék és a melléktermékek kezelése. Az alsó szinten folyt továbbá a csontozás. Ez a munka most is megy, nem állt le, ugyanis olyan jó volt a két szint közötti vízzáró szigetelés, hogy az oltáskor felhasznált nagy mennyiségű víz sem folyt le a földszinti üzemrészbe – mondta a vezető.

A májusi oltás pillanatai

A felső szinten majdnem minden tönkre ment, a tető, a húsipari technológia, beleértve a nagyméretű hűtőket is, csak a téglafalak maradtak meg. Néhány, a padozaton beépített gép élte túl a tüzet úgy, hogy javítható.

Miklós István elmondta, a korábbi fa szerkezet helyett tűzálló festéssel ellátott acélszerkezet került a tetőre, és korszerű hőszigetelő szendvicspanelt építenek be. Most 15-16 szakma alvállalkozói dolgoznak az épületen, s miután a hullámlemez fedés és a panelszerelés megtörténik, neki lehet állni az új vágóhídi technológia beszerelésének. Ezt két hét múlva szeretnék megkezdeni. A generálkivitelező ZÁÉV Zrt. és a technológiát szállítók szeptember végére ígérték, hogy végeznek.

A jelenlegi építés alatt levő üzem (Fotó: Katona Tibor)

– Október elsejével szeretnénk újra indulni a marhavágással, mert ez a kiesés nagyon sokba kerül a cégünknek. A termelést nem hagytuk abba, az exportpartnereink megtartása érdekében fenn kellett tartani a szállítást. A 380 kilométerre levő jászszentandrási vágóhídon folytattuk a termelést bérvágással. Onnan indulnak az exportszállítmánnyal a kamionok. A belföldi piacra pedig a Türje melletti Gógánfán levő kisebb vágóhídon termelünk, az onnan behozott húst itt Zalaszentivánon csontozzuk – adott tájékoztatást Miklós István a jelenlegi működésükről.

Nem titkolta, a jelenlegi körülmények között veszteséggel megy a munka. A tűz előtt havonta mintegy 150 millió forint nettó árbevételt értek el, most harmadával kisebb forgalommal számolhatnak, jóval nagyobb költségek mellett. De mint mondta, túl fogják élni ezt az időszakot. A helyreállítást a cég korábbi tartalékaiból és bankhitelből, tehát saját erőből valósítják meg. Arra a kérdésünkre, mi okozta a tüzet, Miklós István azt mondta, a tűz oka a hivatalos hatósági megállapítás szerint: ismeretlen.

Kapcsolódó cikk:

Tűz Zalaszentiván határában egy húsüzemben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!